Ofensivă împotriva pescuitului excesiv în Europa

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 22 aprilie 2009

Comisia Europeană urmează să adopte astăzi o serie de propuneri vizând modificarea profundă a sectorului pescuitului, printre propuneri figurând reduceri importante ale capacităţilor de pescuit şi liberalizarea sistemului cotelor prin înfiinţarea unei pieţe unde drepturile de pescuit se vor putea negocia.

Bruxelles-ul speră ca în acest fel să pună jaloanele pentru o reformă viitoare a Politicii comune a pescuitului în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Propunerile Executivului comunitar intervin însă într-un context tensionat, în special în Franţa, unde pescarii ameninţă cu blocarea porturilor pentru a cere majorarea cotelor.

Potrivit AFP, care citează o schiţă a documentului Comisiei, punctul de plecare al Executivului comunitar este că până acum politicile de gestionare a resurselor piscicole din Europa au eşuat. "Sunt prea multe nave pentru prea puţin peşte şi o bună parte din flota europeană de nave de pescuit nu este viabilă din punct de vedere economic", se arată în raportul Comisiei, citat de Agerpres.

"Flota comunitară poate pescui în prezent cu două treimi mai mult faţă de ceea ce poate marea oferi", a explicat un responsabil din inte­riorul Comisiei.

Pentru a remedia această situaţie, Comisia Europeană va propune eliminarea subvenţiilor permanente în cazul navelor de pescuit considerate puţin eficiente. În plus, Comisia sugerează şi liberalizarea modului în care funcţionează cotele de pescuit, elementul central al politicii comunitare.

România va beneficia prin Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) de peste 307,6 milioane euro, până în 2013, pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării, precum şi pentru dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti, din care 230,714 milioane euro reprezintă contribuţia UE, iar diferenţa este asigurată din bugetul naţional.

POP a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 20 decembrie 2007, mult mai devreme decât Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, dar deschiderea sesiunilor de depunere a proiectelor a fost amâ­nată pe întreg parcursul anului 2008.

Principalele axe din POP sunt axa 2, destinată pescuitului şi acvaculturii, unde România are de cheltuit peste 105 milioane de euro până în 2013, şi axa 4, cu fonduri alocate de 100 milioane de euro, destinată dezvoltării efective a zonei Delta Dunării

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb