Oferta One United Properties demarează săptămâna viitoare

A.I.
Piaţa de Capital / 17 iunie 2021

Oferta One United Properties demarează săptămâna viitoare

Compania vrea să îşi majoreze capitalul social cu 10% - valoarea maximă a operaţiunii de piaţă se ridică la 276 milioane lei

La preţul maxim din ofertă, capitalizarea bursieră a dezvoltatorului imobiliar este de trei miliarde lei

Investitorilor de retail li s-a alocat 40% din ofertă, restul fiind destinat instituţionalilor

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties vrea să îşi majoreze capitalul social cu 10%, printr-o ofertă publică ce va demara în data de 22 iunie, conform prospectului de listare a acţiunilor companiei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ce a fost aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Compania vrea să vândă cel mult 130 milioane de acţiuni, intervalul de preţ din ofertă fiind situat între 1,93 lei şi 2,12 lei, ceea ce înseamnă că valoarea maximă a operaţiunii de piaţă va fi de 275,6 milioane de lei. La preţul maxim din ofertă, evaluarea dezvoltatorului imobiliar se ridică la 3,03 miliarde de lei, în timp ce la preţul minim, capitalizarea bursieră a One United Properties ar fi de 2,76 miliarde de lei.

Oferta este croită pe două tranşe, respectiv tranşa investitorilor de retail, căreia îi sunt destinate iniţial 40% din acţiunile oferite, respectiv 52 milioane de titluri şi tranşa investitorilor instituţionali, care cuprinde 78 milioane de acţiuni.

Tranşa destinată retailului va cuprinde o sub-tranşă cu alocare garantată, ce va consta iniţial în 26 milioane de acţiuni şi o sub-tranşă cu alocare "pro-rata", ce va cuprinde tot 26 milioane de acţiuni. În cazul celei cu alocare garantată, bazată pe principiul "primul venit - primul servit", subscrierea minimă valabilă va fi de 2.500 de acţiuni iar plafonul maxim de 100.000 de acţiuni, fără să se aplice vreo reducere la preţul din ofertă. În schimb, pentru sub-tranşa cu alocare "pro-rata", se va aplica o reducere de 3% pentru subscrierile valabile din primele trei zile. Subscrierea minimă în cazul acestei sub-tranşă este tot de 2.500 de acţiuni. Investitorii de retail vor putea subscrie la preţul de 2,12 lei, maximul din intervalul din ofertă.

Un procent de 15% totalul acţiunilor oferite va putea fi realocat între tranşe, în funcţie de decizia companiei, în urma consultării cu intermediarul, conform prospectului întocmit de BRK Financial Group.

Oferta se va încheia la data de 2 iulie, iar acţiunile One United Properties vor intra la tranzacţionare la BVB în data de 15 iulie, sub simbolul ONE, dacă operaţiunea de piaţă se va încheia cu succes.

Banii obţinuţi de companie în urma majorării de capital vor permite One United Properties să achiziţioneze terenuri sau proiecte imobiliare şi să îşi finanţeze activitatea curentă, după cum reiese din cele prezentate în prospect.

Conform documentului, politica de dividende pe care Consiliul de Administraţie o va avea în vedere în formularea propunerii către acţionari va fi de până la 35% din profitul net al companiei.

Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, fondatorii companiei, deţin fiecare câte 32,7% din One United Properties, îm timp ce CC Trust Group are 6,86%, iar Marius Diaconu are 5,59% din One United Properties.

Anul trecut, dezvoltatorul imobiliar a avut venituri consolidate de 541,97 milioane de lei, cu 35% peste cele de anul trecut, în timp ce profitul net a fost de 176,94 milioane lei, cu 10% sub rezultatul obţinut în 2019.

Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu au investit în imobiliare încă din 2000 şi au dezvoltat prima clădire rezidenţială în 2006. Apoi, începând cu 2013, au extins proiectele imobiliare sub marca One. Compania a avut o creştere rapidă devenid în scurt timp un business profitabil. Între proiectele One United Properties se numără One Floreasca City, One Cotroceni Park sau One Peninsula. Alte proiecte de referinţă semnate de companie sunt One Herăstrău Park, One Charles de Gaulle, One Herăstrău Plaza, One Verdi Park sau One Herăstrău Towers.

Toate proiectele rezidenţiale One United Properties sunt certificate "Green Homes" de către Romania Green Building Council, iar întregul portofoliu de birouri al companiei este în curs de certificare WELL Health and Safety, conform unui comunicat al companiei de la jumătatea lunii trecute.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Ohoooo,hai ca incep ipo-urile'frumoase'.ia sa vedem de ce sunt asa generosi sa ofere retailului 40% care s-ar putea majora si la 55%,spre deosebire de orice alta oferta:

    a) avem un domeniu-imobiliar,la care conteaza in principa NAV(activ net contabil) pe care-l scriem de acum BV(val.contabila,capitaluri proprii)....aici cumperi in principiu 1 leu cu 1 leu si mai dai premium daca vrei pentru iscusinta managerilor de a transforma nimic=o idee in bani(adica mai iau un teren in viitor pe care-l fac bani prin construire,deci nu ce teren au acum ca ala e deja in NAV si inca evaluat la zi) 

    b) avem un singur concurent serios pe BVB=IMP 

    c) avem o valoare data real de piata,capitalizarea IMP de 790 mil lei 

    d) avem o valoare visata de ONE de 2,76 mld lei 

    e) BV-NAV IMP -640 mil lei ONE-824 mil lei 

    d) Total active 987 1700 mil 

    e) Total datorii 347 879 

    f) Profit net 75 176 aici de consemnat ca in 2019 era 157 vs.197 datorita ciclurilor lungi de la proiect la vanzare abaterile anuale sunt foarte mari 

    Pana la urma avem de comparat o firma de 2 ori mai mare-ONE cu alta cu valoare validata in piata 

    Insa la capitalizare diferenta ar fi de vreo 3,5 ori !!! 

    Diferenta data desigur de perceptia cum ca e Capitanu mult mai bun ca Iaciu in a transforma idei imobiliare in bani. 

    Sa vedem acum cati vor baga confortabil in oferta la o asemenea diferenta.Desigur ca-s multe variabile la mijloc,ONE are avantaje mari de vizibilitate,proiecte grandioase,uxoase.Insa 1 leu e tot un leu,indiferent din ce-l obtii profit.Margelele stralucitoare pierd mintile!

    Apoi sa nu uitam ce litigii are ONE,unde-s proiectele lor,cine se opune,ce PUZ-uri s-au suspendat.Sunt riscuri imense acolo mai ales cu cladirile de birouri,piata modificandu-se dramatic. 

    1. Vor sa puna mana e lichiditate ca sa treaca cu bine print-o posibila instabilitate (pe termen scurt - mediu).

      Avem deja in ROMANIA SUTE de MACARALE LENESE LA ORIZONT! 

      Stim destul de bine ce insemna Macarale Lenese la ORIZONT!!! 

      Cine nu stie sa caute!!! 

      Fondurile Imobiliare stiu cu ce se confrunta in piata la ora actuala; se fac ca totul este inca roz dar nu este asa!!! 

      Avem filiale Bancare Disparute din Teritoriu (cu sutele /miile) deci CREDITAREa pe termen scurt incepe sa se restranga ca pondere in piata; pe termen lung tot in sus se va duce odata cu aprecierea contabila a activelor (avem raport mic de datorie pe gdp deci e loc mult de indatorare natie; pariare cu levier pe active financiare long)!!! 

      Vor sa puna mana pe lichiditate! 

      Pretul cerut nu imi pare mare raportat la termen lung; pe termen scurt pare putin supraevaluat (cu un 20-30%) dar cred ca devina este si trantirea dobanzii in piata fapt ce a saltat pe termen scurt aprecierea activelor in contabilitate si in balantele bancare; fapt ce a dat mai mult ca sigur startul al ceva refinantari de credite in raport cu activele supraevaluate, fapt ce i-au ajutat sa mai salte putin activele si fluxul de numerar generat de activele cotate la o noua valuare. 

      Avem oricum in piata o BULA dar inca mai are loc de imflare (pe termen scurt);  

      Avem Pret vs Chirie rapoarte de peste 17 - 20 in nominal, iar in termeni reali avem rate de recuperari sub minus 1 in unele cazuri de active vandute in piata. 

      Dar nimeni nu discuta asta!!! 

      Toata lumea zice ca economia duduie cand macaralele au intepenit, cant pret vs chirie a inceput iar sa sara din curba de randament... cat o sa mai tina distractia asta? 

      Atat timp cat inca exista miliarde de euro ce se intor in tara noastra ... pe trend umflarea de credit / lichiditate va continua. 

      O sa ajungem ca in alte orase mari in care nu va mai exista loc de crestere cagr pana se atinge maximul potential. 

      Momentan nu este cazul, inca! 

      Aceasta criza va trimite o pondere mare din populatie in CHIRII cel putin pe Romania, ce a plecat din varf detinere propietati ca pondere procentuala din populatie si are o singura directie in JOS pana se echilibreaza la un 60-55% piata! 

      Deci Mugur Isarescu nu spune pietei ca foarte multi oameni vor pierde proprietatile in viitor in favoarea Fondurileo de Investitiii tinute in spate de BANCI Comerciale si TRUSTURI FINANCIARE! 

      Romania urmeaza sa fie deposedata de active pe urmatoarea generatie oferid in schim libertatea de a detine active de consum cu rata accelerata de dizolvare. 

      Atentie mare la jocurile institutiilor financiare in piata imobiliara din Romania!!! 

      Fonduri mari pariaza anticiclic pe Romania pentru deposedare de active! (fie pierdute prostesti fie cu supralevier pe ele). 

      Banca Centrala stie destul de bine care va fii soarta Romanilor pe urmatorii 30 de ani!!! 

      Le apar in balantele interne trendul si anticipatiile viitoare de nevoi in timp ce preturile la taxe, consum, utilitati vor bubuii furand din venit cota parte nominal si fortand populatia la intrare in credit pe achizitii imobiliare. 

      Nu ca in perioada 2000 -2020 unde achizitiile cash inca dominau piata; odata ce fluxurile de intrare capital strain incepe sa se raceasca atunci incepe distractia, pana atunci distractia (muzicuta) continua. 

      Avem Ceva REIT-uri trantite e bvb... deci piata nu o duce asa grozav pe cat se lasa impresia in BURSA / Presa! 

      Avem deja anticipatii la concurenta livrare STOCURI 2021-2022!! 

      Singurul lucru IEFTIN in piata este DOBANTA! - blocheaz-o si tine activul prin furtuna ce are sa vina! 

      Avem VARF S&P 500 (P/E) sa vezi TRANTIRE GROZAVA CE URMEAZA din (August) TOAMNA - IARNA (mai evident) in raport cu Dividentele oferite!!! 

      Deci CRESTERE REALA clar nu are cat sa mai urce in termeni reali dar tot ce este posibil sa urce in flux de numerar! 

      Sa vezi distractie si in RO cand incepe GOVul sa bage mana in etc fonduri / active detinute pentru a baga banii la buget (etc canale)! 

      Sa vezi distractie in 2022 cand se maresc impozitele la active in raport cu cotatia de piata! 

      Cand impozitarea si taxele cresc stim foarte bine ce se intampla in piata activelor financiare = vanzarile se prabusesc ca pondere din trend!! 

      semnat comenturi "cretine"

      Aveti dreptate, cauta lichiditate ,cat se mai poate.Acum dobanzile sunt jos, dar cu inflatia in crestere ratele de dobanda vor creste si lichiditatea va scadea...urmand o criza financiara.

      Si se va cam termina cu creditarea ieftina ...mai vine si cresterea de impozite/taxe ...si oamenii vor sta cu chirie ,caci la credite nu se vor mai incadra ... 

      Si vine o companie la BVB, care vrea sa scoata 276 milLEI.pentru 10% din actiuni, cand ea anul trecut a avut venituri totale de 541mil.LEI ? 

      Nu am citit inca prospectul ,dar cifrele parca sunt fantasmagorice: adica vreau sa scot prin majorare de capital, pe 10% din actiuni vandute la 2,12 LEI cat jumatate din veniturile totale de anul trecut obtinute in principal din vanzari de apartamente de " lux" ?! 

      Din expunerea dvs inseamna CA IMP e FF ieftina

      SAU ONE e FF scumpa

      Vom vedea 

      Multumesc de evaluare, foarte util. Si mie mi s-a parut scump ONE privind ca si P/BV. Nu m-am gandit sa compar cu IMP.

    au facut oferta asa de mica-doar 10% din total actiuni si cu alocare aproape 50/50 retail institutionali pentru ca la mai mult nu se incheia cu succes.Fondurile de pensii nu pot justifica sa bage banii la asemenea evaluari,alte fonduri nici atat.Oferta e facuta pentru tipul de roman cu bani multi care arunca banii pentru ca'imobiliare'.

    Speculatorii obisnuiti ai ofertelor iar nu o sa bage bani multi aici fiindca hey,retail 50%.Pai se calca astia in picioare la vanzare daca arunca unul un pachet mai mare.Unde mai pui ca nu are nici Stabilizare ca la TTS,e doar evocata ca posibilitate teoretica,nu se da un numar de actiuni,procent, 

    Te trezesti speculatorul de BVB-specie protejata si bagi subscriere mare,te incarci cu toate si apoi mai sunt sute care vor sa vanda rapid .

    Mai vedeti si ca stau la panda niste zeci de persoane fizice deja actionari.daca tineti minte la inceput era si posibilitatea sa vanda actionarii existenti ca la TTS....se stie in piata ca vor sa faca exit unii care au intrat acum vreo 2 ani la o runda de finantare.Asa ca retailul le face si alora bailout 

    1. E majorare de capital, deci banii se duc in firma. Nu e exit ca la TTS, unde banii s'au dus la actionari.

      Bine punctat, spune la pagina 138 din prospectul de oferta ce vor sa faca cu banii :

      Veniturile obtinute din Oferta vor fi utilizate pentru finantarea activitatii curente a Grupului si a proiectelor acestuia in derulare si/sau proiecte noi de dezvoltare imobiliaria.  

      Citeste mai bine ultimul paragraf din ce spune ca stie mai bine ca voi. Aia vor vinde dupa listare, dar se adauga speculatorilor... exces de oferta pe Ask!

      Gresala de...eroare.Si aici ,la fel ca TSS, alocarile prntru retail sunt prea mari.nu se intelege ca cei 10-15 mii de asazisi mici investitori nu doresc detineri la societatile nou listate.Romanul ,vazanduse stapan pe ceva gandeste,repede, cum sa-si valorifice detinerile.La cel mai mic semn de declin evadeaza,cum a evadat cineva de la USR, dar pune botul pe orce jaf care,pe bune sau nu,are 2-3 zile de crestere.Nu exista o forta de cumparare,nu vor sa devina investitori,vor doar sa castige.MUSCA SI FUGI,aceasta e lozinca noastra.Castiga 5-6 sute,vinde si fuge la mool,la o bere se lauda cu castigul rapid,datorat inteligentei lui, si glumeste pe seama fraierilor ce tin banii in bursa.

      pe de alta parte,am trait, permanent,cu senzatia ca detinatorii societatii ,doresc sa scape de actiuni.Multi actionari=conducere dificila.Cumparatorii ,seriosi,care doreau sa mentina societatea in portofoliu,se mvor fi gandit:de ce vand daca nu au un plan precis pentru viitor ,banii urmand sa intre in buzunarul lor si nu pentru o majorare de capital,A fost o listare :CU CIUBOTE ROSII,cum se spune pe plaiurile noastre moldovenesti

      adica atipica,cidata,stranie.

    Era o cantare ardeleneasca pe care o cantau capitalistii de astazi la manifestarile pioneresti. Dl. ONE este capitalist si il credem pe cuvantul lui ... de capitalist ca va da 35% din profitul societatii ca dividend. Spune simplu : bancile trbuie sa le platiti ca sa va pazeasca banii , statul se imprumuta la voi cu 3% , eu va promit , daca voi avea profit , 5% la banii investiti si daca vrea "macaraua aia lenesa" o sa creasca si pretul actiunii. Pana revine nucleara aia din 2008 veselitiva precum zice cantarea "ca tara e manoasa si in fericire".

    Astept cu mare interes raportul comisiei de ancheta care va stabili cauzele prabusirii/distrugerii/afectar ii iremediabile a multor constructii facute dupa anul 2000, fapt care se va petrece dupa urmatorul seism mai puternic.

    Nu de alta, dar intr-o tara ca Romania (adica tara lui Papura Voda), in care nu s-a respectat nici o norma si nici o lege, care are si capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa, nu pot concepe ca investitiile in imobiliare pot fi altceva decat niste scamatorii facute pe speranta ca "nu ni se va intampla noua"... 

    Aflam la urmatorul cutremur, tovarasi, si atunci sa vezi distractie! 

    Avem asa:

    Probability of default for mortgage loans within different LTV at origination 

    Probability of default, Italy Panel B. Probability of Default, Spain 

    Deci dupa Grecia si Cipru se pare ca vin alte doua din urma tura asta (adica criza asta). 

    Sa vedem la criza urmatoare cine urmeaza. 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb