Oferta Rasdaq se restrânge pe an ce trece

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 decembrie 2009

Oferta Rasdaq se restrânge pe an ce trece

186 de emitenţi au părăsit piaţa anul acesta

Criza financiară i-a des-curajat chiar şi pe puţinii antreprenori care se gândeau să caute finanţare prin intermediul pieţei de capital, doar societatea de administrare a investiţiior "OTP Asset Management" încumetându-se, anul aces-ta, să listeze la Bursă un fond.

Aşa cum anticipau majoritatea analiştilor la începutul anului, 2009 a devenit un nedorit an al delistărilor la Bursa de Valori Bucureşti.

Delistările au luat amploare în acest an, peste 20 de companii semnificative părăsind deja Bursa şi piaţa Rasdaq, sau fiind în diferite stadii de delistare, majoritatea având o capitalizare semnificativă. În total, 186 de titluri nu mai se mai regăsesc în oferta Rasdaq de anul acesta (faţă de 269 delistări, în 2008, şi 404, în 2007), piaţa BVB fiind mai sărăcă, la rândul său, cu un emitent (la fel ca şi în 2008).

Printre cele mai mari companii care au ieşit de pe Bursă (BVB şi Ras-daq) în ultimele 12 luni se numără producătorul de vopsele "Policolor" Bucureşti (simbol PCL), cel de electrozi siderurgici "Elsid" Titu (simbol ELSY), producătorul de materiale de construcţii "Simcor" Oradea (simbol SIOR) şi asiguratorul "Ardaf" Bucureşti (simbol ARDF). Şi a treia companie de pe piaţa Ras-daq după capitalizare (n.r.în luna iunie), combinatului siderurgic "TMK Reşiţa" (simbol SROY), a plecat de pe Bursă anul acesta.

Brokerii motivează delistarea companiilor prin faptul că acestea au grupuri puternice în spate, care au profitat de preţurile scăzute pentru a-şi majora deţinerile, ajungând la participaţii de peste 95%, procent care le dă voie să iniţieze procedurile de retragere obligatorie a ac-ţionarilor ("squeeze-out").

"Delistările care au avut loc pe piaţa Rasdaq, peste 185 la număr, nu sunt periculoase pentru piaţă, pentru că în fiecare an CNVM (n.r. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare) face curăţenie generală pe această piaţă", ne-a explicat Paul Brendea, analist şef la "Prime Transaction".

Cel mai recent anunţ de retragere de pe Bursă a venit din partea asiguratorului "Ardaf" Bucureşti, una dintre cele mai mari companii de pe Rasdaq după valoarea de piaţă, de circa 109 milioane de lei.

Alte trei companii ale căror acţiuni au fost retrase de la tranzactionare anul acesta, după finalizarea formalităţilor de delistare, sunt Rompetrol SA (simbol VEGA), asiguratorul "Asirom" Bucureşti (simbol ASRA) şi compania de carotaj "Atlas Gip" Ploieşti (simbol ATGJ).

Pentru anul viitor, nu s-au anunţat deocamdată alte IPO-uri (n.r. initial public offering - ofertă publică iniţială) în afară de cele două din partea OTP Asset Management, precum şi Fondul Proprietatea, brokerii fiind destul de rezervaţi cu privire la acest subiect.

"Segmentul de IPO-uri o să se dezvolte în următorii cinci ani, şi cele mai multe vor veni din partea companiilor private", este de părere Paul Brendea, precizând că anul viitor s-ar putea totuşi să vedem mai multe listări decât anul acesta.

Ultimul IPO s-a derulat pe Bursă în luna noiembrie şi a fost realizat de OTP Asset Management, oferta fiind subscrisă în totalitate. Potrivit reprezentaţiilor administratorului, noul fond de investiţii va fi listat pe Bursă în luna ianuarie a anului viitor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. a anuntat cineva ca se listeaza Fondul Proprietatea pe bursa, anul viitor?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb