OFERTA RRC ÎN AŞTEPTAREA UNUI NOU PREŢ CNVM pierde un milion de euro comisioane din tranzacţiile cu acţiuni "Rompetrol"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 februarie 2010

Deşi a făcut aproape tot ce i-a stat în putinţă ca să obţină un preţ cât mai mare pentru acţionari în oferta de preluare de la "Rompetrol Rafinare" (simbol RRC), Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a fost lăsată pe dinafară de o parte din minoritarii pe care ea însăşi îi susţinuse, aceştia preferând să îşi încheie socotelile direct cu kazahii, prin 25 de tranzacţii negociate. CNVM a pierdut, astfel, peste un milion de euro, bani pe care i-ar fi încasat dacă cele 3,3 miliarde acţiuni RRC transferate, ieri, prin tranzacţii negociate, ar fi fost subscrise în cadrul ofertei de preluare, pe piaţa Regular.

Potrivit Regulamentelor CNVM, arbitrul pieţei de capital percepe un comision de 2% din valoarea acţiunilor subscrise la finalul ofertei şi de 0,08% din valoarea tranzacţiilor pe piaţa de capital. Comisia ar fi încasat, astfel, aproximativ 4,9 milioane de lei (1,2 milioane de euro), dacă cele 3,3 miliarde acţiuni RRC transferate, luni, prin Deal-uri, ar fi fost subscrise în ofertă, la preţul de 0,0741 lei/acţiune. În schimb, doar 198.000 de lei (aproape 50.000 de euro) au revenit CNVM în urma comisioanelor de tranzacţionare aplicate deal-urilor de luni.

Încheierea tranzacţiilor pe piaţa Deal reprezintă o lovitură grea dată bugetului CNVM, mai ales într-o perioadă în care Comisia încearcă din răsputeri să facă rost de lichidităţi. Recent, arbitrul pieţei de capital a propus celor cinci societăţi de inves-tiţii financiare (SIF-uri) să achite anticipat comisioanele pentru prima jumătate a anului.

Grupul Rompetrol a cumpărat, luni, 1,37 de miliarde acţiuni RRC prin casa de brokeraj Eastern Securities, controlată de senatorul Verestoy Attila, plătind 0,075 lei/acţiune, peste preţul din oferta de preluare, de 0,0741 lei.

Pe lângă un preţ mai mare, senatorul a câştigat indirect şi din comisionul aplicat tranzacţiilor Deal, ştiut fiind că acesta este mai mare decât pe piaţa Regular. Brokerii spun că Grupul Rompetrol ar putea să fi plătit şi până la 0,3% din valoarea tranzacţiilor derulate prin intermediul Eastern Securities, respectiv 745.436 de lei (aproximativ 181.813 euro). Reprezentanţii casei de brokeraj nu au dorit să ne comunice comisionul perceput pentru cele 1,37 de miliarde de acţiuni RRC vândute prin "Easten Securities".

Tot luni, Grupul Rompetrol a mai cumpărat 1,93 de miliarde acţiuni RRC, prin intermediul BRD Groupe Societe Generale, aceasta fiind şi intermediarul prin care se desfăşoară oferta publică de preluare.

Dintre cei care au vândut, luni, doar societatea de investiţii financiare "Oltenia" (SIF5) a raportat că a înstrăinat un pachet de acţiuni Rompetrol Rafinare (RRC), reprezentând 0,46% din capitalul companiei, pentru care a încasat 7,33 milioane lei.

Oferta de preluare, suspendată după doar o zi

Supraveghetorul pieţei de capital a decis, luni, să suspende acţiunile RRC de la tranzacţionare, cerând Grupului Rompetrol să-i trimită spre aprobare un amendament pentru majorarea preţului din ofertă la cel puţin 0,075 de lei/acţiune, ca urmare a deal-urilor de luni, încheiate la un preţ mai mare decât cel din ofertă.

Articolul 54 din Regulamentul nr.1/2006 al CNVM prevede că în situaţia în care, după data iniţierii ofertei, ofertantul sau persoanele cu care acesta acţionează în mod concertat cumpără valori mobiliare de tipul celor obiect al ofertei, în afara ofertei, ofertantul are obligaţia să majoreze preţul din oferta publică astfel încât acesta să fie cel puţin egal cu cel mai mare preţ plătit de ofertant în afara ofertei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. un nenorocit ungurul de Verestoy a furat pana acuma milioane de metrii patrati din padurile romanesti si asa s-a imbogatit iar inca odata isi bate joc de romania ! ungur nenorocit .

    APEL CATRE ACTIONARII CARE AU MAI RAMAS LA RRC.NU MAI VINDETI !!!!!!!! ASTFEL VOR RAMANE CU 92% SI NU VOR PUTEA DELISTA IAR DACA VOR VAD CA DAU SI MAI MULT LA PRET . CE SUNTEM PROSTII LOR DUPA CE AM STAT PE ACTIUNE DE ANI DE ZILE SI SAU FOLOSIT DE BANII NOSTRII. E CEA MAI MODERNA RAFINARIE SI VOR SA NE DEA NOUA PRET DE NIMIC. MACAR CA LA PATRICIU. DACA CNVM A LUAT TEAPA MACAR NOI SA NU MAI LUAM

    NU MAI VINDETI RRC ! ATENTIUNE NU MAI VINDETI RRC !!!!!!!!!! VETI LUA MAI MULT LA TOAMNA DUPA RECONVERSIA OBLIGATIUNILOR SI DUPA CE STATUL VA DEVENII ACTIONAR

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb