Oficial rus: "South Stream, mai scump cu aproape 50% decât am estimat anterior"

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 octombrie 2014

Oficial rus: "South Stream, mai scump cu aproape 50% decât am estimat anterior"

Construcţia gazoductului South Stream, care trebui să transporte gaze naturale din Rusia, prin Marea Neagră, către ţările din sudul şi centrul Europei, îl va costa pe gigantul rus Gazprom cu 47% mai mult decât se estimase anterior, adică aproximativ 23,5 miliarde de euro, informează Novinite.

Alexander Ivannikov, directorul adjunct al Departamentului de Finanţe şi Economie al gigantului rus Gazprom, a anunţat că, potrivit noilor estimări, construcţia tronsonului din Marea Neagră creşte costul plătit de Gazprom de la 10 miliarde de euro la 14 miliarde de euro.

De asemenea, Gazprom va plăti pentru construcţia porţiunii de pe uscat a gazoductului 9,5 miliarde de euro, cu aproape 4 miliarde de euro mai mult decât a anticipat anterior, conform Mediafax.

Construcţia tronsonului care traversează Bulgaria se ridică la cel puţin 3,7 miliarde de euro, excluzând costul ţevilor, potrivit estimărilor South Stream Bulgaria.

Gazprom deţine 50% din South Stream Transport, care va construi gazoductul. Ceilalţi acţionari sunt grupul italian Eni, cu o participaţie de 20%, EDF din Franţa şi Wintershall din Germania, fiecare cu o participaţie de câte 15%.

Operaţiunile de amplasare a conductelor pe fundul Mării Negre pentru construcţia gazoductului sunt programate pentru luna noiembrie, deşi construcţia pe uscat a fost suspendată în momentul în care Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu ţările prin care urmează să treacă gazoductul, printre care Austria, Bulgaria, Ungaria şi Slovenia.

Comisia a apreciat că aceste înţelegeri încalcă legislaţia Uniunii Europene, care stipulează că gazoductele nu pot aparţine companiilor care se ocupă cu extracţia gazelor naturale. În acest caz, proiectul este condus de către gigantul rus Gazprom şi grupul energetic italian Eni.

Rusia a confirmat, la finele săptămânii trecute, participarea la noile negocieri din 21 octombrie de la Berlin cu Ucraina şi UE, în vederea reglementării disputei dintre Moscova şi Kiev în problema livrărilor de gaz înainte de venirea iernii. "Partea rusă a acceptat data pentru negocierile trilaterale Rusia-Ucraina-UE vizând asigurarea securităţii tranzitului de gaze naturale ruse via teritoriul ucrainean. Noua rundă de negocieri va avea loc la 21 octombrie la Berlin", a indicat Ministerul rus al Energiei, citat de AFP.

Rusia a întrerupt la mijlocul lunii iunie livrările de gaz către Ucraina, după ce Kievul a refuzat preţul impus de Gazprom, fosta republică sovietică acumulând, potrivit Moscovei, o datorie de 5,3 miliarde de dolari, conform Agerpres. Guvernul de la Kiev a încercat în această perioadă să compenseze lipsa gazului rus prin importuri de la partenerii europeni cu ajutorul unui sistem de inversare a fluxurilor prin conductele folosite pentru transportul gazelor dinspre Rusia şi Ucraina către UE.

Conform RIA Novosti, în cadrul negocierilor trilaterale din 26 septembrie din Germania, Rusia, UE şi Ucraina au trasat "un plan de iarnă" eşalonat până la sfârşitul lunii martie. Acest plan ar presupune ca Ucraina să plătească în acest an 3,1 miliarde de dolari din datoria pe care o are la gazele ruseşti livrate. În schimb, Gazprom s-ar angaja să livreze Ucrainei 5 miliarde de metri cubi de gaz la preţul de 385 de dolari pentru mia de metri cubi.

Livrările de gaze din Federaţia Rusă către ţara noastră au fost, vineri, cu 13,6% mai mici decât cele normale, după ce Gazprom anunţase pentru această zi o diminuare şi mai mare, de 30,7%, informează Departamentul pentru Energie. Concret, importul actual de la Gazprom este sub 0,14 milioane de metri cubi pe zi şi, pentru uşurinţa comparaţiei, importul actual este similar consumului actual total al unui oraş ca Botoşani sau Satu Mare sau consumului actual al CET Timişoara, au precizat oficialii Departamentului. Consumul actual total al României este de 25,5 milioane de metri cubi pe zi, în timp ce producţia internă de gaze naturale este de 31 de milioane de metri cubi pe zi.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb