Forţele ruse bombardează constant combinatul siderurgic Azovstal, un bastion al apărării ucrainene din oraşul-port Mariupol, a declarat Petro Andrişcenko, consilier al primarului, care acuză Rusia că încearcă să le întindă o capcană celor care apără oraşul, conform HotNews.ro. Alături de trupele ucrainene care s-au retras în uzina siderurgică Azovstal - unul dintre ultimele puncte de rezistenţă din Mariupol - s-ar afla şi mulţi civili, potrivit autorităţilor locale.
Forţele ucrainene continuă să reziste atacurilor ruseşti în Mariupol, după ce au respins termenul limită pentru capitulare.
"Luptele din districtul Livoberezhnyi au fost în desfăşurare toată ziua. Ocupanţii continuă să tragă şi să bombardeze Azovstal cu toate armele.
Dându-şi seama că apărătorii nu vor renunţa, planurile ocupanţilor sunt clare", a afirmat Petro Andrişcenko, consilier al primarului, într-un mesaj pe Telegram, conform CNN.
Acesta a spus că forţele ruse susţineau că vor marca cu steaguri roşii coridorul pentru ieşirea în siguranţă, dar nu au fost lăsate astfel de semne. "Asta confirmă încă o dată că pregătesc doar o capcană pentru apărătorii noştri", notează sursa citată.
Anterior, Andrişcenko spunea că Mariupol va fi închis pentru intrare şi ieşire începând de luni, forţele ruse eliberând permise pentru circulaţie.
Alături de trupele ucrainene care s-au retras în uzina siderurgică Azovstal se află şi mulţi civili din Mariupol, potrivit autorităţilor locale, scrie Agerpres, citând DPA. Oamenii s-au adăpostit acolo de bombardamente în timpul asediului oraşului care durează de mai multe săptămâni, a declarat ieri pentru o televiziune locală şeful Poliţiei din Mariupol, Mihailo Verşinin.
"Ei nu au încredere în ruşi. Ei văd ceea ce se întâmplă în oraş, de aceea rămân în incinta uzinei", a spus acesta.
Această informaţie nu a putut fi verificată dintr-o sursă independentă, notează dpa.
Câteva mii de apărători ucraineni ai oraşului s-au ascuns în uriaşa uzină siderurgică, care dispune de facilităţi subterane.
O mare parte din Mariupol se află deja sub controlul armatei ruse.
Verşinin a spus că trupele ruse folosesc populaţia civilă rămasă în oraş - aproximativ 100.000 de oameni - pentru degajarea spaţiilor publice de dărâmături, strângerea cadavrelor şi înhumarea lor în gropi comune, în schimbul "hranei" oferite ruşi, relatează HotNews.ro.
În acelaşi timp, armata rusă ar fi evacuat cu forţa în jur de 150 de copii din Mariupol, dintre care 100 ar fi fost răniţi şi internaţi în spital, a denunţat duminică Grupul pentru drepturile omului din Crimeea, citat de Ukrinform.
"Trupele ruse au evacuat cu forţa aproximativ 150 de copii din Mariupol şi i-au dus în direcţia Doneţkului ocupat şi oraşului rusesc Taganrog", a declarat Olga Skripnik, citată de EFE.
Potrivit lui Petro Andriuşcenko, consilier al primarului din Mariupol, cei mai mulţi copii din spitale au fost evacuaţi fără părinţi. În plus, 16 copii au fost luaţi dintr-un sanatoriu din Mariupol.
Ucraina a respins categoric luni ultimatumul dat de armata rusă privind predarea militarilor săi care se mai apără în Mariupol, cărora li s-a promis că vor rămâne în viaţă în schimbul depunerii armelor.
Mariupolul se confruntă cu o gravă catastrofă umanitară după invazia Rusiei, iar autorităţile locale au estimat că până la 20.000 de civili ar fi fost ucişi în urma bombardamentelor şi a asediului armatei ruse, conform HotNews.ro.
Înainte de invazie, Mariupolul (sud-estul Ucrainei) avea circa 400.000 de locuitori. Importanţa sa strategică ţine de faptul că acesta se află pe ruta între Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi zonele din estul Ucrainei, controlate de separatiştii proruşi.