Oficialii OMV critică modul în care sunt prezentate în public discuţiile cu Gazprom

Companii / 30 decembrie 2015

Oficialii OMV critică modul în care sunt prezentate în public discuţiile cu Gazprom

Modul în care sunt prezentate în public planurile grupului energetic austriac OMV privind o cooperare mai strânsă cu compania ruseasca Gazprom ar putea dăuna OMV, a avertizat marţi purtătorul de cuvânt de la OMV, Johannes Vetter, pentru agenţia APA.

Johannes Vetter a precizat că ideea că directorul OMV, Rainer Seele discută un schimb de active cu ruşii de la Gazprom în mod arbitrar şi care prin urmare ar putea pune în pericol siguranţa aprovizionării Austriei este una "neglijentă". "Este imposibil ca o companie de top din Austria să trateze lucrurile în acest fel", a spus Johannes Vetter, adăugând că o afacere de amploarea şi importanţa strategică celei preconizate a fi încheiate cu Gazprom poate fi posibilă numai cu acordul consiliului de supraveghere şi deci al acţionarului majoritar al OMV.

De asemenea, Johannes Vetter a ţinut să dezmintă speculaţiile potrivit cărora OMV ar urma să vândă divizia Gas Connect către Gazprom, fiind vorba doar de cedarea unor participaţii minoritare la unele active. "Nu poate fi vorba de o pierdere a controlului asupra unor active strategice austriece sau internaţionale ale OMV", a subliniat purtătorul de cuvânt, potrivit Agerpres.

Aceste declaraţii vin după ce, luni, Brigitte Ederer, fost membru în consiliul de supraveghere al holdingului austriac OIAG, acţionarul majoritar de la OMV, a lansat un avertisment cu privire la vânzarea operaţiunilor din domeniul petrolului şi gazelor ale grupului austriac către grupul rus Gazprom, apreciind că a crescut riscul ca OMV să fie privatizat printr-o metodă la rece.

Potrivit unui articol apărut recent în presa austriacă, rafinăriile OMV de la Schwechat (Viena) şi Burghausen am Inn (Bavaria) ar urma să fie transferate unei companii separate, pentru a permite participarea ruşilor de la Gazprom. Numai afacerile OMV din România nu vor suferi modificări, pentru că autorităţile române nu vor permite implicarea grupului rus Gazprom în afacerile Petrom.

Directorul general de la OMV, Rainer Seele, a declarat recent că grupul energetic austriac a pregătit o listă scurtă cu trei nume de active pentru un posibil schimb cu grupul rus Gazprom. OMV şi Gazprom au convenit în luna septembrie un posibil schimb de acţiuni. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a decis care sunt activele ce ar urma să fie oferite în mod concret de OMV grupului Gazprom în schimbul unei participaţii de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. se incurca in declaratii si incep sa faca comentarii asupra unor diferite notiuni cum ar fi de exemplu FAHRLÄSSIG sau "NEGLIJENTA". La aceeasi categorie putem include si articolul din Wirtschaftsblatt in care prezentau UNGARIA si AUSTRIA fiind tarile unde se afla productia de hidrocarburi in campuri mature. Avuseram insa noroc si veni domn Gheneral Roiss care spuse ca Romania si Austria e tarile nucleu, deoarece nu se poate conjuga la plural din moment ce Austria extrage doar 10% din productia totala si Romania aprox 60%. Noroc avem ca redeventele reprezinta aprox 38%(cat gradul de indatorare OMV sic:-)) din cele pe care OMV le plateste statului austriac. Si mare boier e domnul acesta care-i place muzica techno si e de opiniune sa nu le modifice inca 20 de ani, da sa creasca profitu cu 35%. Daca baga insa pe investitii doamna Gheorghe iesirea la mare prin Pitesti macar sa facem de un studiu de fezabilitate, daca nu de-un canal. pana la Pontus Euxinus. In alta ordine de idei sa-i linistim pe prietenii nostrii austrieci si mai ales pe doamna Ederer : STIMATA DOAMNA, CITITI VA ROG INTAI RAPORTUL FINANCIAR si apoi LINISTITI-VA. Observati ca la fiecare departament E&P,R&M,G&P scrie EXCLUSIVE PETROM. PUTIN CATE PUTIN VETI INTELEGE CA SINGURUL ASSET , UN FEL DE CUI AL LUI PEPELEA este LUPUL DACIC. CINE IL ARE E SCHMECKER. Domnul Comandant a reusit in ultima zi de mandat din cei 10 ANI RAI :-) sa explice de ce e bine sa ai conducta ta. Cum ar zice pretinul meu, dragul PRIBEAG , pe 20.12.2014 am obtinut asigurarea de la domnul COMANDANT ca niciun metru cub de gaz romanesc nu va trece prin conducta rusa. La baril insa nu ne-am gandit. Da o rezolvam si pe asta. Dupa ce trecem cele 1 miliard si juma de euro de pe cheltuieli direct in rezerve cumparam 10% de la OMV si ajungem si noi la 31,5% ca pretinii din eostaraish. Daca mai adaugam si cele 3 miliarde si ceva cat a fost ajustarea cu inflatia am putea chiar sa cumparam si petrochimia de la Schwechat. Si facem o conducta de la Viena la Valcea sa aducem materie prima. Ca doar a zis domn Gheneral Roiss: The Petrochemie. There we make some money. Cate dreptate a avut maestrul. Baiat finutz , nu ca nea Treichl. Da noi ii iubim pe amandoi. Ca sunt simpatici si ne tin in forma. Ca fara ei ATXul ar pica in fund. Cum a titrat si wirtschaftsblatt pe 29 decembrie. Va pup si nu beti apa rece cand luati piramidonu. Liana Brutala catre comentacii bursieri cu dragoste atat in IFRS cat si in RAS.

    acest adevar elementar nu il cunosc cei de la OMV? NU te pui cu presa pt ca esti mancat in secunda doi. lasa ca ce discuta si care e subiectul. este (PR) elementar

    1. inca nu ai inteles ca miza nu este vreo rafinarie sau conducta pe unde sa te plimbi cu pluta. Doar este sondat terenul pentru ca participatia Petrom sa treaca cu acelasi procent de 24 si ceva la Petrom intr-un contract de sindicat asemanator cum este cel al ÖBIB cu IPIC. Atunci se rezolva atat problema activelor strategice pe care imperiul austriac nu vrea sa le dea si se calmeaza si imperiul rus care astfel poate controla geostrategic flancul vestic prin Pontul Euxin. Tu n-ai observat ca in niciun comunicat notiunea Petrom nu apare:-) Cat vrei sa pariem? 1 milion, 100 sau 1 miliard?

    Imperiile nu se mai razboiesc acum, ci fac afaceri impreuna. Schimba active in surplus cu unele deficitare, Austriecii dau rafinarii si acces la piata UE, iar rusii dau acces la rezerve si promisiuni de "licenta" pt intermediere gaz. Asta se cheama consolidarea puterii si interese comune la prima vedere.

    Rusia incearca sa cointereseze individual fiecare stat UE dupa principiul dezbina si cucereste.  

    Romania are nevoie de aliati puternici din afara UE, cu interese comune antirusesti, altfel va fin intr-o pozitie dificila in viitor.

    Sper ca bursa sa nu imi stearga comentariul, chiar daca deranjeaza pe cineva. :) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb