Olandezii de la Van Oord vor prelungi digul Constanţa pentru 100 milioane euro

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 19 octombrie 2012

GSP contestă procedura în care a fost selectată compania

Compania olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors a fost selectată pentru execuţia lucrărilor de prelungire a digului de larg din Portul Constanţa, contract care valorează 420,4 milioane lei (100 milioane euro), procedura fiind, însă, contestată de Grup Servicii Petroliere (GSP).

"În data de 5 octombrie 2012, GSP SA a depus contestaţie la CNSC împotriva raportului de atribuire", arată un document guvernamental.

Reprezentanţii GSP, deţinut de omul de afaceri Gabriel Comănescu, au confirmat depunerea contestaţiei şi au precizat, citaţi de Mediafax, că au cerut efectuarea unei expertize, considerând că oferta Van Oord prezintă neconformităţi de ordin tehnic.

Termenul de realizare a lucrărilor este de 23 de luni din momentul semnării contractului de execuţie. Proiectul este cofinanţat din fonduri europene, prin POS-T 2007-2013.

Valoarea contractului de finanţare este de 642,4 milioane lei (140 milioane euro), iar serviciile de asistenţă tehnică de supervizare au fost încredinţate companiei Royal Has­ko­ning.

"Contractul se va încheia după adjudecarea definitivă a lucrărilor de execuţie şi încheierea contractului cu antreprenorul general", se arată în document.

Obiectivele acestui proiect sunt reducerea agitaţiei valurilor la intrarea în port şi în zona de sud a acestuia, creearea unor posibilităţi de extindere a portului la un cost mai scăzut, precum şi creşterea productivităţii operării navelor şi cheurilor.

Construcţia digului a fost întreruptă în 1992, din lipsă de fonduri.

La licitaţia organizată în 2010 au procurat documentaţia 59 de companii din ţară şi străinătate, iar 11 au depus oferte.

Mobius Bau (Germania) a fost declarată, iniţial, câştigătoarea licitaţiei, de către Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, decizia fiind, însă, contes­tată de companii concurente. Lucrările au fost, ulterior, disputate în instanţă în mai multe dosare.

În septembrie 2012, Mobius Bau, deţinută de Strabag (Austria), a anunţat că s-a retras din proiect, apreciind că preţul fix oferit la licitaţia câştigată în 2010, de 80,5 milioane euro, nu mai este viabil în condiţiile actuale.

Compania olandeză, controlată de familia Van Oord, a înregistrat anul trecut venituri de 1,7 miliarde euro şi un profit de 118 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb