OLGA CHUMAKOVA: "Am disponibilizat 44 de directori de la Mechel România"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 29 martie 2013

Olga Chumakova şi Sergiu Lapti, reprezentanţii "Invest Nikarom", alături de Ştefan Dumitru (stânga), partener în cadrul "RVA Insolvency Specialists SPRL" - administratorul judiciar al companiei.

Olga Chumakova şi Sergiu Lapti, reprezentanţii "Invest Nikarom", alături de Ştefan Dumitru (stânga), partener în cadrul "RVA Insolvency Specialists SPRL" - administratorul judiciar al companiei.

"Invest Nikarom" estimează că va înregistra profit operaţional zero la combinatele din Târgovişte şi Buzău

Prima măsură adoptată de "Invest Nikarom" după achiziţionarea celor cinci combinate pe care Grupul "Mechel" le deţinea în ţara noastră a fost restructurarea organigramei, care, potrivit Olgăi Chumakova, fiica celor doi acţionari majoritari, era una foarte stufoasă.

Domnia sa a precizat, ieri, în cadrul unei întâlniri cu presa: "Am schimbat structura organizatorică, care a fost foarte stufoasă. Din 50 de directori care existau în unităţile din România, au mai rămas şase".

Olga Chumakova s-a arătat foa­rte încrezătoare în capacitatea combinatelor de a reintra în producţie.

"Eu cunosc foarte bine uzinele, fiind la < Mechel > din 2002, în calitate de reprezentant al acţionarului majoritar. Mare parte din managerii unităţilor au rămas aceeaşi şi ştim că activitatea poate fi repornită".

Potrivit domniei sale, există un plan de investiţii susţinut parţial de "Invest Nikarom", care urmează să fie prezentat după ce va fi aprobat. Noii investitori intenţionează să identifice şi alte surse de finanţare în afară de bănci, cum ar fi parteneri cărora să le pună la dis­poziţie unele active pentru producţie, în vederea reducerii costurilor. În acelaşi timp, ar putea fi valorificate unele active secundare al companiei.

În prezent, unităţile bancare refuză să colaboreze în vreun fel cu reprezentanţii companiei care au cumpărat combinatele siderurgice de la "Mechel".

"Invest Nikarom" estimează că va înregistra, până la sfârşitul acestui an, un profit operaţional zero la unităţile din Târgovişte şi Buzău, în condiţiile în care piaţa se va menţine la acelaşi nivel ca anul trecut.

"În acest an, planul este să aducem uzinele din Târgovişte şi Buzău pe EBITDA zero. (...) În 2011, uzinele < Mechel > din România au avut pierderi cumulate de 130 milioane euro, iar anul trecut de 200 milioane de lei", a spus Olga Chumakova.

Potrivit domniei sale, toate combinatele vor intra în insolvenţă pentru reorganizare, în prezent aflându-se în această procedură uzinele din Târgovişte, Brăila şi Buzău.

Reprezentanţii "Invest Nikarom" preconizează că într-un termen de trei luni va fi întocmit planul de reorganizare, cel puţin pentru COS Târgovişte. Activitatea la combinatul din Târgovişte a fost deja repornită şi, până în prezent, a produs 13.000 de tone de oţel beton, toată cantitatea fiind deja contractată. Pentru aprilie, există un plan de producţie de 20.000 de tone, care înseamnă 50% din capacitatea combinatului dâmboviţean. De anul viitor, se intenţionează modernizarea secţiei Laminorul de la Târgovişte, în vederea producerii de oţeluri speciale.

COS Târgovişte produce ţaglă şi oţel beton, acesta din urmă fiind dedicat doar pentru piaţa internă, din cauza costurilor ridicate cu transportul.

De astăzi, va începe să funcţioneze secţia Laminorul din cadrul Combinatului Ductil Steel Buzău, care va prelua ţagla produsă la Târgovişte. La Buzău, unde funcţionează secţiile de sârmă şi produse din sârmă, tehnologia a fost retehnologizată din vânzările curente, a spus Olga Chumakova, precizând că, din aprilie, vor fi produse, lunar, 5.000 de tone de oţel beton şi 3.000 de tone de produse din sârmă.

În cazul uzinei de la Câmpia Turzii, nu au fost achitate plăţile compensatorii pentru angajaţii dis­ponibilizaţi în ianuarie.

Salariaţii care au fost concediaţi de la combinatul "Mechel" Câmpia Turzii au început protestele în urmă cu trei săptămâni, solicitând să li se plătească salariile compensatorii restante.

Din data de 10 aprilie vor începe să funcţioneze secţiile de zinc şi fibră, în prezent combinatul aprovizionându-se cu materie primă în acest sens.

Olga Chumakova a menţionat că "Ductil Steel" Oţelu Roşu este în conservare şi, deocamdată, aşa va rămâne, iar situaţia de la "Laminorul" Brăila este în analiză. Angajaţii din aceste combinate vor fi păstraţi în şomaj tehnic, fiind plătiţi cu 75% din salariu. Domnia sa a subliniat că nu există nicio intenţie de desfiinţare a uzinei de la Brăila.

Potrivit sursei citate, "Mechel" a avut o strategie greşită pentru combinatele din ţara noastră - să producă la capacitate maximă, cu costuri reduse -, care nu a avut rezultate pozitive.

Strategia noului investitor presupune disponibilizarea unora dintre salariaţi.

"La Târgovişte vor rămâne 1.500 de angajaţi, suficienţi pentru o producţie lunară de 40.000 de tone, cantitate la care uzina este rentabilă. Oţelu Roşu rămâne în conservare pentru că produsele sale nu au cerere pe piaţă. Aici vor fi concediaţi 420 de angajaţi şi vor rămâne 30. La uzina din Buzău lucrează 500 de oameni, nu dăm pe nimeni afară. La Brăila sunt angajate aproape 400 de persoane şi, deocamdată, nu am luat o decizie, iar la Câmpia Turzii rămân toţi cei 350 de oameni. Vom analiza situaţia după ce vom da drumul la producţie", a explicat doamna Chumakova.

Potrivit domniei sale, înainte ca "Invest Nikarom" să preia combinatele "Mechel" au existat mai multe companii străine care au intenţionat să cumpere cele cinci unităţi siderurgice, însă, deşi au avut loc negocieri în acest sens, nu s-a ajuns la nicio tranzacţie, din cauza datoriilor foarte mari pe care acestea le aveau la Grupul "Mechel".

"Mechel International" a creditat uzinele de la noi în vederea achitării datoriilor avute la bănci, pentru capital de lucru şi pentru investiţii.

În prezent, datoria totală a celor cinci combinate se ridică la 400 milioane de dolari, bani pe care companiile la datorează "Mechel" (creditor majoritar) şi furnizorilor.

"Mechel International" a vândut activele din ţara noastră întrucât a dorit să se concentreze pe minerit şi să se îndepărteze de partea de siderurgie, afacerea din România reprezentând un mic segment din întregul business al grupului, potrivit Olgăi Chumakova. Domnia sa a precizat că, acum, noii investitori vor acorda o atenţie sporită combinatelor în cauză, implicându-se direct în activitatea lor.

Reprezentanţii "Invest Nikarom" spun că au nevoie de o piaţă stabilă, în contextul în care 100.000 de tone de oţel beton din cele 660.000 de tone, cât este piaţa de profil în prezent, provin de pe piaţa gri, nefiind plătite taxe la stat. În 2008, piaţa de oţel beton se cifra la 1,4 milioane de tone.

"Preţul energiei electrice este foarte mare, în România, mult mai mare decât în ţări ca Rusia, Ucraina etc.", susţine Olga Chumakova, adăugând: "Avem de recuperat 70 de milioane de lei de la stat, bani ce reprezintă TVA nerambursat de trei ani".

"Invest Nikarom" Bucureşti a cumpărat, în februarie, cele cinci combinate pe care "Mechel" le deţinea în ţara noastră, pentru preţul simbolic de 52 de euro. Tranzacţia a vizat compania "Mechel East Europe Metallurgical Division" SRL şi combinatele "Ductil Steel" Buzău, "Ductil Steel" Oţelu Roşu, "Mechel" Câmpia Turzii, "Mechel" Târgovişte şi "Laminorul" Brăila.

"Invest Nikarom" are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata de maşini şi echipamente şi este controlată în proporţii egale de părinţii Olgăi Chumakova, respectiv Svetlana Chumakova şi Victor Chumakov, ambii de cetăţenie rusă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sant deacord cu repornirea secții Ts1si Tot3 dar nu mai țineți atația personal tesa si atătia directori incapabili ,lăsați toti muncitorii care mai sant sa lucre si disponibilizarea din tesa ca noi muncitorii nu santem de acord sa pornit sectiile cu atația personal tesa si directori ,nu vrem sa pornit cu atația trantori, Rog domnului director de la Campia Turzii sa aleagă 3,4 directori cu care poate sa colaboreze ptr repornirea sectiilor respective si restul AFARĂ

    Da sant si eu de parerea colegului meu .de ce sa tineti atatia directori la Campia Turzii ?e o nebunie ,drept va spun ca nici eu daca as avea o firma cu atatia angajati TESA nu as pornii Nu vrem sa mai fim condusi de fostii directori incapabili si murdari an tot felul de afaceri si hotii AFARA CU EI Dle director de la MECHEL CAMPIA TURZII alegeti 3 4 oameni cum a scris colegul Soryn si tipatii afara pe dl PORUMB ,IOVA PASCA CALUGAR ETC sant niste oameni avari si fara responsabilitate

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb