OLIVIA VICOL, ORGANIZAŢIA WORC DIN MAREA BRITANIE:  "Regatul Unit va reveni, probabil, la sistemul permisului de muncă, după Brexit"

Alina Vasiescu
Internaţional / 10 aprilie 2017

"Regatul Unit va reveni, probabil, la sistemul permisului de muncă, după Brexit"

Situaţia românilor, precum şi a tuturor cetăţenilor care trăiesc acum în Marea Britanie, nu se va schimba în următorii doi ani, din punct de vedere oficial, ne-a declarat Olivia Vicol, preşedintele consiliului director al organizaţiei non-guvernamentale WoRC (Work Rights Centre) din Marea Britanie, care menţionează că ceea ce se va schimba, probabil, este sentimentul de siguranţă şi de a fi bine primiţi în această ţară.

Doamna Vicol ne-a spus: "În organizaţia caritabilă pe care am înfiinţat-o, am întâlnit, în fiecare săptămână, oameni care se simt din ce în ce mai nesiguri şi mai nedoriţi la muncă, oameni care îşi fac acest gen de probleme - dacă vor mai avea acces la muncă, la servicii sociale etc".

Olivia Vicol a subliniat că, după Brexit, ar putea să întâmpine probleme mamele sau părinţii, în general, români care au stat acasă pentru îngrijirea copiilor şi nu au plătit contribuţii sociale.

"Pentru aceştia va fi foarte greu să-şi demonstreze continuitatea în ţară şi vor trebui să obţină rezidenţa permanentă. Va fi la fel de greu pentru studenţi, pentru absolvenţii recenţi, care, fiind în sistemul de educaţie full-time, nu au plătit contribuţii sociale. Le va fi greu, şi acestora, să obţină rezidenţa permanentă. Vulnerabilitatea după Brexit o să depindă în funcţie de ce a făcut fiecare, dezavantajaţi fiind în principal cei care nu au lucrat", a subliniat Olivia Vicol.

Referindu-se la imigrarea în Marea Britanie după Brexit, doamna Vicol crede că, cel mai probabil, va fi o reîntoarcere la sistemul "work permit", respectiv cel al permisului de muncă, care a fost în vigoare pentru români şi bulgari până în 2014. "Având în vedere că anumite sectoare din economia britanică, precum curăţenia, ospitalitatea, serviciile de îngrijire a sănătăţii, construcţiile, sunt foarte dependente de lucrătorii europeni, este foarte probabil ca guvernul, sub influenţa acestor industrii, să continue să recruteze sau să faciliteze imigraţia lucrătorilor din domeniile menţionate", a afirmat Olivia Vicol, adăugând: "Este foarte probabil ca în loc de libertate de mişcare să avem aceste permise de muncă, care vor lega imigranţii de anumite sectoare sau care nu le vor permite să îşi schimbe slujba ori să stea mai mult de câteva luni în ţară. Aşa a fost până în 2014. Cred că este cel mai fezabil sistem la care va apela Marea Britanie în condiţiile în care Guvernul continuă să prioritizeze controlul asupra imigraţiei".

Doamna Vicol a menţionat că, imediat după referendumul pentru Brexit (din iunie 2016), odată ce au devenit evidente rezultatul acestuia şi convingerea guvernului împotriva imigranţilor, "toată lumea a început să-şi pună întrebări".

Asociaţia pe care o conduce Olivia Vicol oferă ajutor în problema accesării drepturilor de muncă, nu şi în privinţa obţinerii rezidenţei.

Marius Misin, Romanian Society - East Midlands: "Românii care stau doar pe beneficii vor fi luaţi în vizor"

Brexitul este, deocamdată, un subiect foarte ambiguu, deoarece nimeni nu ştie exact ce va fi până nu încep negocierile cu UE, susţine Marius Misin, preşedintele Romanian Society - East Midlands, care subliniază, însă, că cetăţenii rezidenţi în Regatul Unit nu vor fi afectaţi sub nici o formă de ieşirea din UE.

Domnul Misin ne-a declarat: "Pe de o parte, există numeroşi europeni în Regatul Unit, iar pe de altă parte, există numeroşi cetăţeni britanici răspândiţi prin Europa. Concret este, în prezent, faptul că cetăţenii rezidenţi în Regat nu vor fi afectaţi sub nicio formă. Singurii cetăţeni europeni care vor fi ameninţaţi cu expulzarea sunt cei ce nu exercită nici un drept al Tratatului european. Pentru a exercita un drept din tratat, orice cetăţean european aflat în Regatul Unit trebuie să fie cel puţin una din următoarele: angajat, Self employed (PFA), student, Self sufficient (persoană care se autosusţine financiar), Job seeker (şomer)".

Domnul Misin a atras atenţia: "Cei care sunt aici şi nu au muncit nici o zi ca să plătească taxe, şi stau doar pe beneficii, vor fi luaţi în vizor".

Ambasada României în Marea Britanie: "Situaţia românilor din Regatul Unit, subiect prioritar în discuţiile cu autorităţile de la Londra"

Ambasada României în Marea Britanie acordă o atenţie deosebită situaţiei comunităţii româneşti din Regat, "situaţia acesteia continuând să fie subiect prioritar în discuţiile noastre cu autorităţile de la Londra", potrivit unui comunicat al Ambasadei, care îi îndeamnă pe românii din Regatul Unit să se asigure că şi-au reglementat situaţia în această ţară (lucrează cu forme legale, au număr de asigurare etc.).

Ambasada ne-a informat, recent, că numărul lucrătorilor români în Marea Britanie era, conform datelor statistice ONS (Oficiul Naţional de Statistică de la Londra), de 220.000 la nivelul trimestrului octombrie - decembrie 2016.

Ambasada României la Londra menţionează că invocarea articolului 50 din Tratatul UE, respectiv declanşarea procedurii de Brexit, care a avut loc luna trecută, nu presupune o schimbare iminentă de statut pentru cetăţenii români care trăiesc şi muncesc legal în Marea Britanie.

"Până la ieşirea efectivă a Marii Britanii din UE, drepturile cetăţenilor europeni aflaţi în această ţară vor fi garantate şi protejate", menţionează Ambasada, adăugând că statutul acestora după retragerea Regatului va fi abordat în cadrul negocierilor dintre Marea Britanie şi restul UE, şi va reprezenta o prioritate majoră pentru România.

Ministerul Muncii: "Niciun drept prezent al cetăţenilor români nu va fi afectat cel puţin doi ani"

Ieşirea Marii Britanii din UE este un proces care poate dura până la doi ani de la notificarea oficială făcută către Consiliul Uniunii Europene, iar în această perioadă Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii, ceea ce înseamnă că niciun drept prezent, al nici unui cetăţean român, nu va fi afectat pe o perioadă de cel puţin doi ani, ne-a informat Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, menţionând că acordă o importanţă deosebită dosarului Brexit şi monitorizează permanent acest proces, inclusiv reacţiile la nivel european şi cele interne din Marea Britanie, din perspectiva respectării drepturilor cetăţenilor români din acest stat.

"În cadrul negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din UE, statutul cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Marii Britanii nu se modifică sub aspectul dreptului de şedere, de muncă şi de asistenţă socială aplicată cetăţenilor UE, fiind aplicabile dispoziţiile UE privind libera circulaţie a cetăţenilor şi lucrătorilor", a precizat Ministerul, adăugând: "Apreciem că libera circulaţie a persoanelor şi a lucrătorilor între Regatul Unit şi Uniunea Europeană, precum şi principiul egalităţii de tratament pentru toţi cetăţenii UE şi britanici, reprezintă principii care ar trebui să stea la baza viitorului cadru juridic agreat în contextul negocierilor dintre Marea Britanie şi UE".

Conform Ministerului, o prioritate majoră a României în negocieri va fi reducerea impactului Brexit asupra cetăţenilor români care locuiesc, lucrează şi studiază în Marea Britanie. Instituţia apreciază ca prioritară salvgardarea drepturilor deja câştigate ale cetăţenilor români şi asigurarea unei continuităţi în materie de securitate socială.

Conform Ministerului, Guvernul a aprobat constituirea mecanismului interministerial pentru pregătirea mandatelor României şi urmărirea negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din UE, care va fi coordonat de Ministerul Afacerilor Externe, iar Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale va fi implicat pe parcursul acestui proces.

"Apreciem că, în cadrul negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din UE, România, împreună cu statele membre, trebuie să adopte o poziţie fermă şi să-şi concerteze eforturile pentru încheierea unui document juridic în baza căruia, între altele, să fie promovată şi gestionată adecvat, cu respectarea intereselor cetăţenilor europeni, mobilitatea economică în cadrul viitoarei relaţii a UE cu Marea Britanie", potrivit Ministerului Muncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb