Goana după candidaţi, începută de către partide în această primăvară, a intrat într-o nouă fază. Candidaţii nu mai sunt căutaţi neapărat în propriile partide, ci se încearcă atragerea unor oameni care până acum nu au fost înregimentaţi politic.
Copreşedintele PNL, Vasile Blaga apreciază că este nevoie de "'oameni noi în politică'' şi că modificarea legii electorale creează cadrul reîmprospătării clasei politice. Blaga este convins că sunt mulţi oameni de centru-dreapta în ţara noastră care cred în liberalism şi pe care îi invită să se înscrie în partid şi , de ce nu, să candideze la viitoarele alegeri, punctând că în prezent PNL nu are candidaţi pentru primăriile sectoarelor din Bucureşti. Până la 1 decembrie, PNL îşi va face publice listele de candidaţi: "Va fi o vară activă pentru liberali pentru că s-ar putea să ajungem la guvernare chiar înainte de termenul în care mulţi cred. Să fructificăm următoarele luni atât pentru a întări structurile din teritoriu, pentru a finaliza procesul de fuziune la nivelul tuturor localităţilor, dar şi pentru a identifica cei mai buni candidaţi pe care să-i propunem în alegerile locale. Este absolut necesar, în urmărirea obiectivului comun, să depăşim orgoliile."
În luna aprilie, conducerea Partidului Naţional Liberal anunţa că a început demersurile pentru "identificarea candidaţilor". Demersul s-a dovedit a fi unul anevoios, numeroşi politicieni centrali şi locali au probleme cu justiţia, iar cei care nu au făcut politică până acum nu par foarte tentaţi să devină brusc membri de partid. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a ţinut să precizeze că nici ea şi nici Vasile Blaga nu au liste de candidaţi gata făcute de la centru: "Pentru noi nu este important pe ce filieră vin propunerile de candidatură. Nu facem distincţie între foştii PDL-işti ori membrii vechiulul PNL. Pentru noi important este să fie respectate criteriile de integritate şi profesionalism, dar şi un criteriu foarte important, neglijat până acum, acela ca posibilul candidat să deţină suportul comunităţii din zona unde candidează. Chiar dacă din sondaj partidul îl consideră Făt Frumos ori Zâna cea Frumoasă, însă reiese că acel candidat nu are susţinerea comunităţii, el nu va fi acceptat. Nu vom face distincţie între locurile de unde vine candidatul respectiv, dar vom ţine foarte mult cont de opţiunea alegătorilor din judeţ şi din comunitate. Cred că este cel mai important lucru. Aşa ne maximizăm şansele şi aşa se face o campanie profesionistă şi nu pe preferinţe personale".
Săptămâna trecută, plenul Camerei Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. Astfel, la următoarele alegeri votul va fi pe liste, iar numărul de parlamentari va scădea la 466 de aleşi (308 deputaţi, 134 de senatori, 18 parlamentari ai minorităţilor şi şase parlamentari ai diasporei), faţă de 588 cât sunt în prezent. De asemenea, se păstrează pragul electoral de 5%, iar pentru alianţe se adaugă 3% pentru al doilea partid, intrat în alianţă şi câte un procent pentru următoarele, dar indiferent câte partide va conţine alianţa pragul maxim va fi de 10%.
"Omul nou", menit să ia cu asalt listele pentru alegerile locale şi parlamentare, este miza politică a acestui an. În anii 50, conducerea Partidului Comunist urmărea crearea "omului nou",care să ajute la purificarea societăţii socialiste de elementele nocive. Demersul de atunci s-a soldat cu un insucces de răsunet.
1. AŞA IA PISTOLUL FOC
(mesaj trimis de anyone în data de 03.07.2015, 19:59)
SOLUŢIE: din 466,99,99% aduşi de afară (vezi Barcelona). Premier Băsescu !!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2015, 15:35)
Corect; in mod sigur cu Basescu la palatal Victoria, Romania ar prospera.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2015, 15:36)
Iar Udrea, purtatoare de avant.