OMUL S(F)MINTEŞTE LOCUL Paznici la bun-simţ

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 5 septembrie 2011

Paznici la bun-simţ

Lipsa de civilizaţie costă foarte mult. La propriu. Când nu mai exis-tă nicio soluţie, formele simple de civilizaţie sunt apărate cu bâta în mână. Nu e vorba de filosofie de trotuar, ci de lucruri concrete.

După ani de aşteptare, primarii Capitalei s-au decis să igienizeze o parte din pasajele pietonale. Ne referim în primul rând la acelea din zonele mărginaşe, nu la arhicunoscutele şi intens circulatele pasaje de la Universitatea sau de la Bucur Obor. Cum statutul acestora a fost multă vreme incert şi abia în 2008, prin hotărâre de Guvern, acestea au trecut în administraţia primăriilor de sector, edilii pot avea o scuză pentru lentoarea cu care s-au mişcat. Revenind la lucruri concrete, în urmă cu un an, Pasajul Crângaşi, aflat pe raza sectorului 6, era nefrecventabil, la fel ca multe altele. Fără instalaţii de iluminat şi canalizare, inundat şi mirosind fetid, acesta alunga orice pieton dornic să traverseze în siguranţă, oamenii preferând să îşi rişte norocul printre maşinile conduse de şoferi nervoşi, decât să se aventureze printr-un teritoriu plin de capcane mult mai subtile şi mai puţin vizibile. În urma mai multor reclamaţii cetăţeneşti, primăria a decis să intervină, astfel încât pasajul a devenit circulabil. Zugrăvit, cosmetizat prin punctele esenţiale, pasajul pietonal nu este o minune a construcţiilor moderne, dar poate fi folosit în scopul pentru care a fost conceput. Cum spuneam însă mai înainte, civilizaţia costă. Astfel că primăria a decis ca obiectivul să fie păzit. De furat nu se poate fura mai nimic, poate doar câteva neoane; este păzit însă bunul-simţ.

E comod să spui că politicienii mint şi marii afaceriştii fură poporul. Dar poporul ce face? Face pe unde apucă şi asta devine o problemă. De igienă şi de bun-simţ. Pare uşor exagerat, dar lucrurile exact aşa stau. Exis-tă dovezi în acest sens. Conform unui martor ocular, în urmă cu o săptămâ-nă paznicul, răpus de sete (are program de la orele 4.00 până la miezul nopţii, după care pasajul este închis pentru siguranţa ... lui) a părăsit obiectivul vreme de cinci minute, cât să cumpere o sticlă de apă minerală. La întoarcere, şoc şi groază, unul din pereţi era puţin stropit cu un lichid alb gălbui, de origine umană, iar la încheietura zidului cu pardoseala se aflau urme, am putea spune palpabile dacă nu am simţi o reţinere, ale trecerii unor oameni cu nevoi imposibil de neglijat. Şi amatorii de graffiti sunt un pericol pentru integritatea varului plătit din bani publici, dar măcar acolo e vorba de o formă de artă care măcar nu miroase urât. În urmă cu un an scriam de bodyguarzii care păzesc lea-gănele din părculeţele pentru copii. Măsura părea uşor exagerată şi evident neprofitabilă din punct de vedere economic. Din nefericire timpul demonstrează că altfel nu se poate, părculeţele de joacă rămăse în afara ariei de acoperire a bastonului civilizator au fost aproape rase de pe faţa pământului. Paza investiţiilor va costa în curând mai mult decât investiţia iniţială, dar e clar că de vină nu mai sunt autorităţile, ci e vorba de noi, chiar dacă nu ne face nicio plăcere să recunoaştem.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Trist dar adevarat. Pe de alta parte ar fi intersant de aflat cat trebuie sa alergi pana gasesti un WC public. Oare Primaria Bucurestiului a facut un studiu in acest sens? Poti sa te abtii pana la acest proxim WC? Foarte multe toalete publice existente inainte de 1989 au fost desfiintate fara a se pune ceva in loc. Asa ca daca te "apuca" undeva pe strada incerci sa te rezolvi unde poti mai repede. Credeti ca daca au pus paznic in gang au eliminat problema? Se va gasi cat mai aproape un alt gang nepazit.

    1. Foarte multe toalete publice existente inainte de 1989 au fost desfiintate fara a se pune ceva in loc - nu cunosc situatia din Bucuresti, dar in Constanta toaletele publice subterane, destul de putine dar amplasate strategic, au fost cedate investitorilor particulari cu PCR - pile, cunostinte, relatii, ei construind deasupra acestor toalete restaurante. Toaletele publice au fost in unele cazuri pastrate, dar orarul este de...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb