OMV Austria ar putea rămâne fără (director) general

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Companii / 14 octombrie 2014

OMV Austria ar putea rămâne fără (director) general

Surse citate de Reuters afirmă că acţionarul minoritar IPIC este nemulţumit de activitatea lui Roiss

Astăzi ar avea loc un Consiliu de Supraveghere care ar putea decide schimbarea şefului OMV

Contractul de management al lui Gerhard Roiss, directorul general al grupului austriac OMV, s-ar putea încheia abrupt, în urma Consiliului de Supervizare de astăzi, relatează Reuters, care citează surse apropiate situaţiei.

OMV a prelungit contractul lui Gerhard Roiss până în luna martie 2017, dar rezultatele mai slabe din al doilea trimestru (profitul operaţional s-a înjumătăţit din cauza crizei din Libia, performanţele au fost sub aşteptări) şi fricţiunile dintre Roiss şi Hans-Peter Floren, şeful diviziei de gaze naturale, i-ar putea determina pe acţionari să facă schimbări în conducerea companiei, conform sursei citate.

David Davies este considerat de sursele Reuters ca un posibil candidat la şefia OMV. Există şi voci care susţin că fondul IPIC, unul dintre acţionarii importanţi ai OMV, este nemulţumit de activitatea lui Roiss şi că îşi doreşte ca grupul să nu mai fie condus de un austriac.

În vară, agenţia Reuters, a informat, pe surse, că Gazprom se află în negocieri cu fondul IPIC din Abu Dhabi pentru a-i cumpăra o participaţie de 24,9% în compania de petrol şi gaze naturale OMV (Austria), însă, ulterior, oficialii companiei ruse au negat informaţiile.

Informaţiile au apărut în contextul în care şefii Gazprom şi OMV au semnat, la Viena, controversatul acord pentru construirea gazoductului South Stream, această acţiune fiind considerată o sfidare a Austriei la adresa Uniunii Europene.

"Apar suspiciuni că OMV reprezintă numai o acoperire pentru investitorul rus", a explicat, cu cinci ani în urmă, Zsolt Hernadi, preşedintele executiv al MOL, în faţa Comisiei de relaţii externe a Parlamentului de la Budapesta, citat de Reuters, aceasta fiind una dintre cele mai făţişe declaraţii pe subiect, dintr-un lung şir de alte suspiciuni, exprimate de-a lungul anilor, inclusiv de către preşedintele Traian Băsescu. Analiştii au comentat, la vremea respectivă, că achiziţia pachetului de acţiuni OMV i-ar da gigantului Gazprom, controlat de statul rus, un cap de pod în Uniunea Europeană, care oricum are probleme grave cu conductele de gaze planificate prin Europa Centrală până în Austria şi a impus sancţiuni Moscovei ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia.

"Pe de o parte sunt probleme generate de contextul actual al pieţei gazelor", iar pe de altă parte sunt probleme de comunicare şi cooperare între liderii OMV", afirmă sursele citate de Reuters, în contextul tensiunilor actuale de la vârful OMV.

Sunt şi surse care susţin că Roiss şi Floren au viziuni diferite cu privire la dezvoltarea grupului, fapt care a condus la disensiuni în interiorul companiei.

Acţionarii principali (OIAG - compania deţinută de statul austriac şi fondul IPIC) le-ar fi cerut, de mai multe ori, celor doi să facă pace.

OMV şi OIAG au refuzat să comenteze aceste informaţii.

La jumătatea lunii trecute, Rudolf Kemler, şeful OIAG şi preşedintele Consiliului de Supraveghere al OMV, a declarat, citat de Bloomberg, că grupul austriac OMV, care controlează OMV Petrom, şi-ar putea schimba conducerea şi strategia de afaceri în urma unei evaluări începute în primul trimestru al anului: "Piaţa internaţională de petrol şi gaze trece printr-o perioadă de schimbări majore, care pot destabiliza normele după care jucătorii s-au ghidat până acum. Să acţionăm prea târziu sau deloc nu se numără printre opţiunile pe care le avem, iar compania trebuie aliniată la noile standarde rapid şi în forţă".

Domnia sa a spus că eventualele schimbări în conducerea şi structura OMV vor fi discutate pe baza concluziilor raportului de evaluare.

OIAG deţine 31,5% din acţiunile OMV, în timp ce International Petroleum Investment Company (IPIC), un fond de investiţii din Abu Dhabi, are o participaţie de aproape 25%.

Cele mai recente modificări semnificative în strategia de afaceri a OMV au fost iniţiate în 2010, după venirea la conducere a lui Gerhard Roiss, care a schimbat direcţia grupului, axându-l pe segmentul upstream (producţie) prin vânzarea de benzinării şi rafinării.

Roiss şi-a exprimat, recent, nemulţumirea în legătură cu performanţele diviziei de gaze naturale şi energie, al cărei profit operaţional a scăzut în 2013 pentru al treilea an consecutiv, la 139 de milioane de euro. Elaborarea unei noi strategii pentru această divizie ar putea dura până la un an, a spus el.

Reuters mai notează că Die Presse a publicat, recent, un articol conform căruia OMV ar putea termina anticipat contractele lui Gerhard Roiss şi Hans-Peter Floren o decizie finală în acest sens urmând a fi luată la reuniunea de astăzi a boardului. Publicarea acestor informaţii a făcut ca acţiunile OMV să atingă vineri cea mai redusă valoare din ultimii doi ani, subliniază sursa citată.

Sursele Reuters au comentat că dacă Roiss şi Floren vor pleca din companie, atunci OMV va rămâne cu Manfred Leitner - şeful pe rafinare şi marketing, David Davies - directorul financiar şi Jaap Huijskes şeful pe explorare şi producţie.

OMV a anunţat, recent, că Huijskes va părăsi compania în 2016, cu doi ani înainte să i se încheie contractul.

Gerhard Roiss a venit la conducerea grupului austriac OMV în 2001, după Wolfgang Ruttenstorfer. Ruttenstorfer este acum membru independent în consiliul de administraţie al Gazprom Neft, companie prezentă în ţara noastră prin intermediul NIS (deţine staţii de benzină sub brandul Gazprom şi mai multe concesiuni de petrol şi gaze în vestul ţării).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb