Certificatorul internaţional de produse lemnoase şi de întreprinderi de prelucrare a lemnului, PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification), cel care a reacordat în iunie 2015 firmei Holzindustrie Schweighofer, printr-o firmă împuternicită, un certificat "Custody of Chain - CoC", a trimis o plângere către respectiva firmă "subcontractată" - Holzforschung Austria -, prin care-i solicită să verifice conformarea Schweighofer cu certificatul emis, arată Asociaţia Neuer Weg.
Potrivit Asociaţiei România Curată, PEFC este o certificare internaţională ce garantează că lemnul prelucrat sau achiziţionat de Holzindustrie Schweighofer este lemn controlat, legal, din surse necontroversate. Compania s-a folosit de această certificare pentru a se apăra după ce controlul Ministerului Mediului a găsit numeroase nereguli la fabricile din România, notează România Curată.
"Motivul care stă la baza acestei plângeri îl reprezintă cele relatate recent în presa cu privire la rezultatele controlului Ministerului Mediului la fabricile Schweighofer din Sebeş şi Rădăuţi, cât şi la firmele unor furnizori de lemn. Raportul controlului, ce a durat nu mai puţin de 5 săptămâni a fost depus recent de către minister la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deoarece au apărut o serie de suspiciuni privind legalitatea provenienţei lemnului, a avizelor de transport şi a datelor înscrise în sistemul SUMAL. Una dintre cerinţele de bază pentru obţinerea unui certificat PEFC CoC îl constituie tocmai refuzul categoric al lemnului tăiat ilegal", potrivit ONG-urilor.
PEFC Austria a anunţat că va face publică atât reclamaţia adresată celor de la Holzforschung Austria ("Cercetarea lemnului Austria"), cât şi răspunsul acestei firme. Într-un mail adresat ieri PEFC Austria de către Neuer Weg se atrage atenţia asupra faptului că Holzforschung Austria se află de mai mulţi ani în relaţii economice cu Schweighofer, ceea ce pune sub semnul întrebării obiectivitatea şi imparţialitatea certificatorului.
"Reclamaţia PEFC vine şi în contextul în care chiar şi presa economică (de ex. ziarul Wirtschaftsblatt) şi televiziunea publică (ORF) din Austria au relatat (din nou) despre suspiciunile de ilegalitate în activitatea Schweighofer în România, respectiv sesizarea Parchetului de către Ministerul Mediului", potrivit Asociaţiilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.08.2015, 11:44)
De ce in Romania se permite taierile de lemne si ditrugerea mediului iar in Austria nu?Poate legile permit sau sunt aprobari de oameni politici sau pusi politic excroci?Prea multe intrebari pe aceasta tema fara sa se ia masuri.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de kingbalu în data de 20.08.2015, 14:32)
tot cea ce misca in tara in domeniul public este o cotizare in system pyramidal pentru mentinerea in functie a directorilor si sefilor , asa este si in silvicultura si in orice domeniu.curatenia trebe inceputa de sus in jos dar pentru asta trebuie sa moara lumea.