Greenpeace România şi alte organizaţii de producători agricoli ecologici, de protecţia mediului, organisme de inspecţie şi certificare, precum şi asociaţii de consumatori cer dezbateri transparente în Comisia de Agricultură pe tema organismelor modificate genetic, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Organizaţia Greenpeace susţine că dezbaterile organizate de Comisia de Agricultură din Parlamentul României, pe tema organismelor modificate genetic, au fost organizate în absenţa tuturor factorilor interesaţi.
"În cadrul acestor şedinţe au fost prezenţi doar reprezentanţi ai unor companii producătoare de pesticide şi organisme/seminţe modificate genetic şi ai unui număr restrâns de fermieri, în ciuda faptului că este vorba de o problemă atât de controversată şi cu un potenţial impact semnificativ asupra întregului sector agricol local", mai arată comunicatul.
Alexandru Riza, coordonator de campanii al Greenpeace România, a declarat: "Considerăm că, în primul rând, la astfel de dezbateri ar trebui să fie invitaţi toţi factorii interesaţi, cu atât mai mult cei care ar putea fi afectaţi în mod direct de astfel de decizii. În al doilea rând, soia modificată genetic nu este permisă pentru cultivare în Uniunea Europeană în momentul de faţă, iar chiar dacă ar fi, nu există niciun fundament rezonabil în baza căruia aceasta să fie cultivată în România. Solicităm factorilor de decizie din domeniul agricol de la noi să valorifice adevăratul potenţial pe care îl are ţara noastră şi să sprijine cercetarea şi dezvoltarea în agricultura ecologică şi, în aceeaşi măsură, gospodăria ţărănească, cu care nu multe state se mai pot mândri în acest moment".
Greenpeace a criticat Comisia Europeană pentru decizia prin care instituţia a permis, la nivelul Uniunii Europene, utilizarea organismelor modificate genetic (OMG) ca produse alimentare şi furaje. Comisia a propus recent modificarea legislaţiei europene, astfel încât statele membre să aibă mai multă libertate în ceea ce priveşte restricţionarea sau interzicerea utilizării, pe teritoriul propriu, a OMG-urilor în hrana populaţiei sau a animalelor.