ONG-urile cer transparenţă în dezbaterea privind organismele modificate genetic

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 29 mai 2015

Greenpeace România şi alte organizaţii de producători agricoli ecologici, de protecţia mediului, organisme de inspecţie şi certificare, precum şi asociaţii de consumatori cer dezbateri transparente în Comisia de Agricultură pe tema organismelor modificate genetic, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Organizaţia Greenpeace susţine că dezbaterile organizate de Comisia de Agricultură din Parlamentul României, pe tema organismelor modificate genetic, au fost organizate în absenţa tuturor factorilor interesaţi.

"În cadrul acestor şedinţe au fost prezenţi doar reprezentanţi ai unor companii producătoare de pesticide şi organisme/seminţe modificate genetic şi ai unui număr restrâns de fermieri, în ciuda faptului că este vorba de o problemă atât de controversată şi cu un potenţial impact semnificativ asupra întregului sector agricol local", mai arată comunicatul.

Alexandru Riza, coordonator de campanii al Greenpeace România, a declarat: "Considerăm că, în primul rând, la astfel de dezbateri ar trebui să fie invitaţi toţi factorii interesaţi, cu atât mai mult cei care ar putea fi afectaţi în mod direct de astfel de decizii. În al doilea rând, soia modificată genetic nu este permisă pentru cultivare în Uniunea Europeană în momentul de faţă, iar chiar dacă ar fi, nu există niciun fundament rezonabil în baza căruia aceasta să fie cultivată în România. Solicităm factorilor de decizie din domeniul agricol de la noi să valorifice adevăratul potenţial pe care îl are ţara noastră şi să sprijine cercetarea şi dezvoltarea în agricultura ecologică şi, în aceeaşi măsură, gospodăria ţărănească, cu care nu multe state se mai pot mândri în acest moment".

Greenpeace a criticat Comisia Europeană pentru decizia prin care instituţia a permis, la nivelul Uniunii Europene, utilizarea organismelor modificate genetic (OMG) ca produse alimentare şi furaje. Comisia a propus recent modificarea legislaţiei europene, astfel încât statele membre să aibă mai multă libertate în ceea ce priveşte restricţionarea sau interzicerea utilizării, pe teritoriul propriu, a OMG-urilor în hrana populaţiei sau a animalelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb