Rusia a cerut ieri o nouă amânare pentru vineri a unui vot în Consiliul de Securitate al ONU pentru proiectul său de rezoluţie "umanitară" privind Ucraina, unii diplomaţi considerând că textul ar putea fi abandonat în cele din urmă din lipsa unui sprijin suficient din partea celor mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Totodată, sunt în desfăşurare discuţii, potrivit altor surse diplomatice, pentru ca preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să vorbească în faţa Adunării Generale a ONU, unde o rezoluţie privind ajutorul umanitar ar putea fi supusă la vot foarte curând.
Anunţând marţi depunerea unui proiect de rezoluţie în Consiliul de Securitate, Rusia a cerut iniţial un vot miercuri, după care s-a răzgândit pentru un vot joi după-amiază. Scopul este acum vineri dimineaţa, a declarat pentru AFP adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski.
"Ruşii nu sunt siguri că vor avea sprijinul minim" la care sperau, a declarat un diplomat sub protecţia anonimatului, o referire implicită la China şi India.
Aceste două ţări s-au abţinut pe 25 februarie în timpul votului asupra unei rezoluţii americano-albaneze prin care se denunţa agresarea Ucrainei, când Moscova şi-a exprimat dreptul de veto. S-a remarcat atunci abţinerea Chinei, care ar fi putut vota împotrivă.
În privinţa rezoluţiei ruse menită să apere ajutorul umanitar şi să condamne atacurile împotriva civililor din Ucraina, cele trei ţări africane din Consiliul ar putea, de asemenea, să voteze împotrivă, aşa cum se aşteaptă să facă cele şase ţări occidentale, izolând şi mai mult Rusia.
Întrebată dimineaţa de jurnalişti despre posibilitatea unei intervenţii video a preşedintelui ucrainean în faţa Adunării Generale, precum cea care a avut loc în faţa Congresului american, Mona Juul, ambasadorul Norvegiei la ONU, membru nepermanent al Consiliului de Securitate, s-a exprimat în favoarea unei astfel de iniţiative."Vorbesc din instinct: este o idee bună", a spus ea înainte de a prezenta Adunării Generale a ONU un proiect de rezoluţie franco-mexican, menit să solicite "încetarea ostilităţilor", protecţia civililor şi acordarea ajutorului umanitar.
Întrebat când va fi votată noua rezoluţie în Adunarea Generală, ambasadorul Mexicului la ONU, Juan Ramon de la Fuente Ramirez, a răspuns că votul va avea loc foarte curând. "În zilele următoare", a adăugat el, subliniind necesitatea, în opinia sa, ca cei 193 de membri ai ONU să vorbească din nou despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Pe 2 martie, la iniţiativa Uniunii Europene, Adunarea Generală a ONU a aprobat cu o majoritate covârşitoare un prim text de condamnare a Rusiei pentru invazia sa din 24 februarie în Ucraina. Rezoluţia, descrisă drept "istorică" pentru sprijinul masiv de care s-a bucurat, a fost votată cu 141 de voturi pentru, 5 împotrivă şi 35 de abţineri.