Riposta israeliană faţă de manifestaţiile din 2018 ale palestinienilor în Fâşia Gaza poate fi considerată "crime de război sau crime împotriva umanităţii", a conchis astăzi o comisie ONU de anchetă, într-un raport respins ca "părtinitor" de către Israel, relatează AFP.
În raportul lor, cei trei anchetatori mandataţi de către Consiliul ONU al Drepturilor Omului - dar care nu au primit undă verde de la Israel să se ducă pe teren - au examinat violenţele care au însângerat manifestaţii săptămânale, de la sfârşitul lui martie 2018 şi până în decembrie, în teritoriul palestinian.
Potrivit Comisiei ONU de anchetă, aceste manifestaţii au fost în esenţă de "natură civilă" şi există "motive rezonabile să se creadă că lunetişti de elită israelieni au tras asupra unor jurnalişti, personal în domeniul sănătăţii, copii şi persoane cu dizabilităţi, ştiind că acestea erau în mod clar recognoscibile ca atare".
Şeful diplomaţiei israeliene, Israel Katz, a denunţat un raport "ostil, mincinos şi părtinitor" împotriva ţării sale şi a invocat din nou dreptul Israelului de a se apăra de acţiuni "teroriste" ale mişcării palestiniene Hamas, aflată la guvernare în Fâşia Gaza.
Însă, preşedintele Comisiei ONU Santiago Canton subliniază că "militarii israelieni au comis încălcări ale dreptului internaţional umanitar şi drepturilor omului".
"Unele dintre aceste încălcări pot constitui crime de război sau crime împotriva umanităţii şi trebuie să facă imediat obiectul unei anchete israeliene", a mai subliniat el.
În concluziile raportului, Comisia ONU de anchetă le recomandă totodată autortităţilor din Fâşia Gaza să înceteze să mai folosească "zmee şi baloane dotate cu dispozitive incendiare", în contextul în care lansarea unor asemenea dispozitive către Israel constituie unul dintre aspectele vastei mobilizări palestiniene.