Pandemia de COVID-19 ameninţă să dea înapoi cu până la 10 ani progresele realizate în combatarea sărăciei şi ar putea destabiliza multe ţări puternic afectate, atrag atenţia agenţii ale ONU, transmite dpa, conform Agerpres.
Anterior pandemiei se înregistraseră progrese în combatarea dimensiunilor multiple ale sărăciei, potrivit datelor făcute publice joi de Programul pentru Dezvoltare al Naţiunilor Unite (PNUD) şi Iniţiativa Oxford cu privire la Sărăcie şi Dezvoltarea Umană (OPHI).
Între anii 2000 şi 2019, 65 din cele 75 de ţări studiate şi-au redus semnificativ nivelurile de sărăcie, Sierra Leone, India şi China numărându-se printre statele cu cel mai mare număr de oameni care au ieşit din sărăcie.
''COVID-19 a schimbat totul. Cu tripla sa lovitură asupra sănătăţii, educaţiei şi veniturilor, dar atâtor altor aspecte ale vieţii oamenilor, (pandemia) ameninţă să dea înapoi dezvoltarea umană generală la nivel global'' şi ''împinge milioane de oameni înapoi în sărăcie multidimensională'', a subliniat administratorul PNUD, Achim Steiner, la lansarea raportului.
Într-un alt briefing de presă, coordonatorul ONU pentru ajutor umanitar, Mark Lowcock, a arătat că Naţiunile Unite şi-au suplimentat planul de răspuns la criza pandemiei pentru ţările sărace de la 6,7 la 10,3 miliarde de dolari în fonduri de urgenţă.
Ţările donatoare bogate au oferit până acum doar 1,7 miliarde de dolari.
Însă, potrivit lui Lowcock, este nevoie de 90 miliarde de dolari pentru stabilizarea statelor care riscă să alunece în tulburări din cauza efectelor negative extreme pe care le-a adus pandemia.
Suma reprezintă sub 1% din fondurile la care recurg ţările bogate pentru susţinerea propriilor economii în faţa pandemiei, a subliniat el.
Chiar dacă deocamdată nu sunt disponibile date privind creşterea sărăciei post-pandemie, proiecţiile bazate pe cifrele care arată că mai mulţi oameni sunt subnutriţi şi mai puţini copii frecventează şcoala previzionează că sărăcia ar putea reveni la nivelurile din urmă cu 8-10 ani, conform raportului.
Indexul anual al sărăciei multidimensionale analizează acest fenomen nu doar din punctul de vedere al veniturilor, ci şi al accesului la apă potabilă, educaţie, electricitate şi hrană.
Potrivit directorului OPHI, Sabina Alkire, datele anterioare pandemiei constituie 'un mesaj de speranţă'.
''Poveştile de succes din trecut pot arăta cum să fie combătute numeroasele feluri în care oamenii sunt afectaţi de sărăcie în viaţa de zi cu zi, pot arăta cum să reconstruim mai bine şi să îmbunătăţim vieţile a milioane'', a subliniat ea într-un comunicat de presă.