• Creşterea ar putea continua anul acesta
Preţurile internaţionale ale alimentelor au crescut până la un nivel record în decembrie anul trecut, în special din cauza avansului semnificativ al cotaţiilor zahărului şi cărnii, anunţă Naţiunile Unite.
Indicele măsurat de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite (FAO), care include 55 de materii prime alimentare (printre care grâul, porumbul, orezul, seminţele oleaginoase, lactatele, zahărul şi carnea), a crescut, în decembrie, pentru a şasea lună consecutiv, ajungând la 214,7 puncte, de la 206 puncte în noiembrie. Recordul anterior a fost stabilit în iunie 2008: 213,5 puncte.
FAO menţionează că preţul zahărului a crescut pentru al treilea an la rând în 2010, iar cel al porumbului a consemnat cea mai importantă ascensiune din ultimii patru ani (pe piaţa americană). În opinia reprezentanţilor FAO, preţurile alimentelor vor creşte şi pe viitor, dacă producţia globală de cereale nu va spori semnificativ.
Indicele FAO privind evoluţia preţului zahărului a atins 398,4 punc-te luna trecută, faţă de 373,4 în noiembrie, iar cel care măsoară dinamica preţului cărnii a ajuns la 142,2, de la 141,5.
Indicele privind evoluţia preţurilor cerealelor a fost de 237,6 puncte în decembrie (cel mai ridicat nivel de după august 2008), faţă de 223,3 în noiembrie. Indicele privind dinamica preţului lactatelor a cres-cut la 208,4 puncte în decembrie, de la 207,8 în noiembrie.
Potrivit estimărilor ONU, producţia globală de cereale va trebui să crească cu cel puţin 2% anul aces-ta, ca să acopere cererea din 2011- 2012, respectiv să fie evitată golirea stocurilor de profil.
Amintim că preţul grâului a urcat cu aproape 50% anul trecut, 2010 fiind primul an cu ascensiune pentru piaţa de profil după 2007. Creşterea a fost determinată de reducerea producţiei de grâu din Rusia, din cauza vremii nefavorabile. Tot condiţiile meteo au ameninţat culturile din Australia şi Statele Unite - cel mai mare exportator de grâu din lume.
FAO atrage atenţia că majorarea pre-ţurilor materiilor prime alimentare va determina creşterea inflaţiei.