OPCOM este pregătit să implementeze mecanismele de contraparte centrală pe PZU

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 noiembrie 2007

OPCOM este pregătit să implementeze mecanismele de contraparte centrală pe PZU

Operatorul pieţei de energie - OPCOM SA a finalizat şi transmis ANRE (reglementatorul pieţei de energie) procedurile revizuite pentru implementarea mecanismelor de contraparte centrală pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU). Luminiţa Lupului, director în cadrul OPCOM, a declarat vineri că implemetarea poate începe chiar din data de 1 decembrie, dacă ANRE îşi va da avizul pentru aceste mecanisme. Este vorba despre procedura privind încasările şi plăţile aferente tranzacţiilor pe PZU, procedura privind verificarea şi utilizarea garanţiilor financiare pentru participarea la PZU, convenţia de participare, înregistrarea şi decontarea tranzacţiilor pe PZU.

Alexandru Săndulescu, director general în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), apreciază că este un pas deosebit de important pentru securizarea tranzacţiilor pe piaţa spot, dar şi pentru realizarea pieţei regionale de energie la Bucureşti. Banca ce îşi va asuma rolul de cont central este BCR, desemnată în urma unei licitaţii publice, în cursul acestui an. Domnia sa susţine că, în regiune, a crescut semnificativ interesul pentru organizarea unei burse regionale cu sediul la Bucureşti: "Dacă în anii trecuţi ţările din regiune aveau tendinţa de a-şi face fiecare OPCOM-ul lor, acum vor să înveţe de la noi mecanismele de piaţă şi să le implementeze pentru a tranzacţiona pe o platformă regională. Există deja un grup de lucru româno-bulgar, iar Ungaria şi-a reiterat interesul ferm şi sprijinul pentru proiectul nostru".

OPCOM deţine deja simulatorul de piaţă regională pe care îl va prezenta tuturor ţărilor interesate. Proiectul de piaţă regională a mai stârnit interesul Greciei şi Turciei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb