OPEC promite să reducă producţia luna aceasta

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 decembrie 2008

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care asigură peste 40% din ţiţeiul mondial, îşi va reduce producţia la reuniunea din această lună, din Oran, Algeria, anunţă secretarul general al OPEC, Abdalla el-Badri.

"În mod cert vom lua o măsură la reuniunea din Oran, care va avea loc în 17 decembrie", a declarat, ieri, Abdalla el-Badri, fără să specifice cu ce cantitate va fi micşorată producţia. Badri a mai subliniat că toate statele membre OPEC se pronunţă în favoarea reducerii producţiei.

La data de 29 noiembrie, OPEC s-a reunit la Cairo (Egipt), unde a amânat decizia de reducere a producţiei pe anul curent, motivând că intenţionează să monitorizeze în continuare impactul reducerilor anterioare asupra preţurilor de pe piaţa de profil. O eventuală micşorare a producţiei ar trebui să determine ascensiunea cotaţiilor, OPEC urmărind ca acestea să revină la 75 de dolari barilul.

Ali al-Naimi, ministrul saudit al tiţeiului, a declarat, sâmbată, la reuniunea OPEC din Cairo, că un preţ de 75 de dolari barilul este "un preţ corect" pentru sprijinirea investiţiilor în noi zăcăminte.

Ieri, în sesiunea electronică after-hours de la New York Mercantile Exchange, preţul petrolului brut cu livrare în ianuarie a scăzut cu 2,03 dolari (3,7%), la 52,40 dolari/baril. Cotaţia a pierdut 64% faţă de nivelul maxim istoric atins la data de 11 iulie (147,27 dolari/baril), în condiţiile în care recesiunea globală a afectat cererea. Preţul petrolului a continuat să scadă chiar după ce OPEC a decis, în octombrie, să reducă producţia cu 1,5 milioane de barili pe zi începând cu 1 noiembrie, la 27,3 milioane de barili pe zi.

OPEC a avertizat că, în perioada următoare, cererea va fi mult mai mică decât arătau estimările în urmă cu o luna.

Secretarul general al OPEC, Abdalla el-Badri, a sfătuit şi ţările producătoare de petrol din afara OPEC, precum Rusia, Mexic şi Norvegia, să-şi diminueze producţia, aşa cum au făcut în urmă cu un deceniu, când preţul ţiţeiului a scăzut la circa 10 dolari/baril.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb