OPEC şi aliaţii săi taie producţia de ţiţei cu 1,2 milioane de barili pe zi

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii / 10 decembrie 2018

OPEC şi aliaţii săi taie producţia de ţiţei cu 1,2 milioane de barili pe zi

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi statele aliate, din afara cartelului, au ajuns vineri la un acord privind reducerea producţiei de ţiţei cu 1,2 milioane de barili pe zi, începând din ianuarie 2019, conform anunţului făcut de ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zangeneh.

OPEC va fi responsabilă pentru două treimi din această cantitate, iar pentru restul - Rusia şi celelalte nouă state producătoare de ţiţei. Astfel, Rusia şi celelalte state din afara cartelului îşi vor reduce producţia cu circa 200.000 de barili pe zi. Măsura va fi în vigoare timp de şase luni.

Cantitatea redusă este conformă cu aşteptările analiştilor, care anticipau un minus de 1 - 1,3 milioane de barili pe zi.

OPEC şi aliaţii săi s-au reunit la Viena, în zilele de 6 şi 7 decembrie, ca să stabilească reducerea livrărilor, în vederea impulsionării preţurilor de pe piaţa ţiţeiului, care, din octombrie până în prezent, au pierdut circa 30%. Iranul, stat afectat de sancţiunile americane pe exporturile de ţiţei, a fost împotriva reducerii, dar în cele din urmă a acceptat scăderea cantităţii extrase cu 0,8 milioane de barili pe zi din 2019, după ce a ajuns la un compromis cu Arabia Saudită.

În urma anunţării acordului de reducere a producţiei, preţul barilului de petrol brut a consemnat un avans important. Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în ianuarie 2019 a crescut cu 4,4% la ora 10.31, la New York Mercantile Exchange, atingând 53,77 dolari/baril.

La ICE Futures Europe Exchange din Londra, cotaţia petrolului Brent cu livrare în februarie a urcat cu 5,3%, la 63,23 dolari barilul.

Decizia OPEC este contrară dorinţei preşedintelui american Donald Trump care voia ca organizaţia să renunţe la reducerea producţiei, astfel încât să preţul să scadă şi mai mult.

"Sper că OPEC va menţine producţia aşa cum este ea acum şi nu o va res­tricţiona. Lumea nu vrea să vadă sau nu are nevoie de un preţ mai mare al petrolului!", a scris Trump miercurea trecută, pe Twitter.

În opinia analiştilor, dacă va fi implementată pe deplin, reducerea producţiei cu 1,2 milioane de barili pe zi ar trebui să fie suficientă ca să împiedice creşterea masivă a stocurilor globale în prima jumătate a anului viitor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb