Comisia Europeană doreşte să aducă tarifele de interconectare către zero şi să înfiinţeze o Autoritate Europeană pentru reglementare în domeniul telecomunicatţiilor.
Oficialii Cosmote au declarat că, deocamdată, toate aceste măsuri sunt la nivel declarativ. Rămâne de văzut când şi care dintre ele se vor transpune şi în decizii.
Din parte Orange Romania Dorin Ovidiu, Wholesale, International & Regulatory Affairs Director la Orange Romania, a declarat pentru ziarul Bursa:
"În România, tarifele de interconectare au fost stabilite pe baza de costuri. Ca atare, în condiţiile în care tariful ar deveni în mod artificial zero, deci sub costuri, operatorii vor trebui să subventţioneze acest cost din alte surse. Cea mai simplă modalitate este taxarea apelurilor primite, însă credem că o astfel de soluţie ar dezavantaja utilizatorii de telefonie mobilă din România, în special pe cei care folosesc cartelele preplătite."
Posibilitatea introducerii dublei tarifări în aproximativ 5-6 ani numai pe reţelele de generaţie următoare este un lucru ce nu poate fi desconsiderat.
În privinţa tarifării duble, Tereza Valcan, Corporate Affairs Manager Ccosmote România, a declarat pentru ziarul Bursa: "Sistemul de tarifare dublă, practicat în ţări precum SUA şi Canada nu ar fi o măsură populară pentru consumatorii europeni, care sunt obişnuiţi să plătească numai pentru apelurile date, nu şi pentru cele primite. În plus, Europa şi SUA au avut modele diferite de evoluţie şi chiar tehnologie pe segmentul telefoniei mobile, de unde rezultă şi modele de business diferite. În Europa, numărul persoanelor care au access direct la telefonia mobilă este mult mai mare decât în SUA, tocmai pentru că aici componenţa de cartele pre-plătite s-a impus mai mult decât peste ocean. În special pentru segmentul prepaid această măsură ar descuraja comunicarea.
O astfel de maăsură ar putea fi în dezavantajul anumitor categorii sociale, pentru care telefonia mobilă ar deveni din nou un serviciu mai puţin accesibil. O astfel de măsură ar avea un impact direct asupra consumului de telefonie mobilă la nivel de piaţă."
Oficialul companiei Orange a mai declarat pentru ziarul nostru : " Credem ca s-a discutat despre un eventual termen minim de implementare a măsurii, la nivel teoretic. Dat fiind însă că modificarea sistemului de tarifare actual ar reprezenta o transformare dramatică a cadrului de funcţionare al industriei telecom europene, am dori ca, înainte de discuţii despre termene, să vedem mai îintâi analize serioase ale oportunităţii unei astfel de măsuri, ale beneficiilor aduse."
Totodată, pentru acordarea licenţei de utilizare a benzilor de frecvenţe 410-415/420-425 MhzDorin Ovidiu a declarat că are rezerve serioase în ceea ce priveşte modalitatea de acordare a licenţei de utilizare a benzilor de frecvenţe 410-415/420-425 Mhzacordare a acestei licenţe, atât prin prisma îngrădirii dreptului operatorilor existenţi de a participa la licitaţie, cât şi prin cea a pretţului extrem de mic al licentţei.
"În privinţa măsurilor credem caă acestea măsuri i-ar afecta atât pe operatori, cât şi pe clienţi, şi de aceea este necesar să se înţeleagă foarte bine efectele negative înainte de a se lua o decizie."