• Aceştia doresc salarii mai mari şi îi cer ministrului Şereş să scoată societatea de pe lista celor monitorizate
O parte dintre angajaţii Centralei de la Cernavodă ar putea intra în grevă generală în viitorul apropiat, dacă reprezentanţii conducerii societăţii nu vor revizui cît mai repede ierarhizatorul de salarizare care se aplică operatorilor nucleari.
Pe marginea acestui subiect, Gheorghe Sora, preşedintele federaţiei sindicale "Solidaritatea Metal", organizaţiei căreia îi este afiliat sindicatul operatorilor nucleari "Operatom", din cadrul Societăţii Naţionale "Nuclearelectrica" SA din Cernavodă, ne-a declarat că "problema salarizării acestor operatori este una nerezolvată încă din 2004, an în care au început să apară şi primele solicitări ale angajţilor".
Domnul Sora ne-a mai spus că, în prezent, angajaţii acestui departament, în număr de 320, cîştigă aproximativ 350 dolari pe lună, în timp ce colegii lor de la alte secţii primesc între 600 şi 700 dolari lunar. Operatorii nucleari solicită conducerii societăţii o majorare a salariilor cu 30%, procent care i-ar mai apropia de cîştigurile celorlalte categorii de angajaţi. Domnia sa crede că un astfel de dezechilibru, existent în prezent în ceea ce priveşte salariile, nu mai poate fi menţinut, în condiţiile în care "operatorii nucleari desfăşoară o activitate plină de responsabilităţi, de a cărei bună desfăşurare depinde întreaga activitate a centralei".
În acelaşi timp, liderul sindical ne-a mia spus că, la nivelul discuţiilor dintre angajaţi şi conducerea societăţii a apărut o situaţie oarecum "hilară", reprezentanţii acesteia din urmă recunoscînd că salariaţii au dreptate, dar neîntreprinzînd nici o măsură pe motiv că "nu au timp".
Totodată, Gheorghe Sora a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că salariaţii de la centrala din Cernavodă au solicitat ministrului economiei şi comerţului Codruţ Şereş să medieze negoicerile dintre aceştia şi conducere, pentru evitarea declanşării unui conflict de muncă. Totodată, domnia sa a mai anunţat că, începînd cu data de 7 septembrie, operatorii nucleari au intrat în grevă japoneză, urmînd ca, în cazul în care cererile lor nu vor fi soluţionate în cîteva săptămîni, să treacă la proteste de stradă, lucru care, "ar trebui evitat pe cît posibil deoarece ar afecta activitatea centralei".
Angajaţii au mai cerut Ministerului Economiei şi Comerţului scoaterea societăţii de pe lista agenţilor economici monitorizaţi cu pierderi, reprezentanţii lor susţinînd că aceasta nu are pierderi, înregistrează profit şi nu a acumulat datorii la bugetul de stat. Salariaţii îşi întemeiează cererea pe faptul că atît timp cît societatea este monitorizată, fondul de salarii al acesteia este blocat, iar angajaţii nu pot negocia liber respectivul fond împreună cu patronatul.