OPINIA DE LA ANTIPOZI România, una din cele mai bogate ţări din Europa!

Eugen Ionescu
Ziarul BURSA #Editorial / 29 iulie 2010

Eugen Ionescu

Din păcate este doar o reclamă pe TVR Internaţional.

Realitatea este că, după statistici, România este una din cele mai sărace ţări din Europa.

De ce ?

O analiză poate va fi făcută de economişti care se ocupă cu istoria, dacă în România există o asemenea preocupare.

Ca o generalitate, s-a dovedit că ţări bogate în resurse , dar cu forme de guvernământ corupte şi incompetente, unde administrarea banului public se face exclusiv în beneficiul grupurilor de interese, pot transforma o economie prosperă într-o economie a dezastrului pentru majoritatea membrilor societăţii, cu repercusiuni impredictibile asupra fabricii sociale.

Exemple istorice: în America de Sud, Argentina şi Chile, în Africa, Zimbawe etc.

În România ultimilor 20 de ani, marea realizare a celor care au guvernat a fost exact crearea unui sis­tem corupt în care interesul public nu a avut prioritate.

Desigur, nu poate fi ignorat nici faptul că cei care au primit mandat să administreze, România nu au avut nici expertiza, nici viziune economică şi nici nu au fost interesaţi să fie consiliaţi de cei care se pricep.

A fost un fel de, cei care ştiu trebuiau să tacă, iar cei care nu ştiu erau autorizaţi să vorbească.

La un post de televiziune am văzut un exemplu care merită menţionat.

Un secretar de stat la Ministerul Agriculturii spunea: "România trebuie să aibă o prioritate la primirea de fonduri UE deoarece suntem ţara care are cea mai mare proporţie de cetăţeni (peste 30%) angajaţi în agricultură şi aceasta dovedeşte un potenţial imens".

Faptele sunt exact pe dos.

O ţară cu o proporţie atât de mare de cetăţeni angajaţi în agricultură dovedeşte înapoiere.

Adică în Romania, 30 de oameni hrănesc 100 de cetăţeni. În ţările avansate 3-4 oameni hrănesc 100 de cetăţeni.

Deci numărul mare de persoane care activează în agricultură dovedeşte o înapiere imensă, nu un potenţial imens.

Faptul că scadenţa politicilor economice dezastruoase a întârziat s-a datorat în mare măsură mâinii invizibile care a favorizat România: mulţi ani de creştere economică susţinută în economiile dezvoltate, migrarea forţei de muncă din România, repatrierea de capital în cazul emigranţiilor şi, în oarecare măsură, oportunităţile indentificate de antreprenori străini în România.

Din păcate, şi investiţiile străine au fost retardate prin politici descurajatoare. Birocraţie excesivă ,corupţie, legislaţie defectuoasă şi un timp îndelungat, forţarea cursului de schimb (apreciere rapidă) .

Chiar şi în ceasul al doisprezecelea, aşa-zisele ideologii prevalează asupra interesului public.

Cota unică este litera de evanghelie a politicii de dreapta, susţin domnii Antonescu şi Videanu. După părerea mea, nu s-a dovedit că această politică serveşte interesului public.

În fiscalitatea din România predomină taxele indirecte care scumpesc atât costul muncii, cât şi costul bunurilor şi serviciilor atât în detrimentul populaţiei cu salarii mici cât şi în detrimentul competivităţi bunurilor produse în România.

Modelul European al pensiilor şi ajutorului de somaj nu este sustenabil pentru România. Acum există pilonul pensiei particulare care probabil va fi operaţional în 20 de ani.

Pentru participanţii la acest sis­tem, contribuţia la stat ar trebui încorporată în impozitul pe salariu, nemai numindu-se contribuţie la pensie, astfel că, peste 20 de ani, dreptul la pensia de stat să fie condiţionată de nivelul averii şi a altor venituri personale.

Astfel, un om bogat să fie exclus de la pensia de stat.

Nu se va mai putea folosi argumentul că am dreptul deoarece am contribuit.

Similar şi cu ajutorul de şomaj. Ajutorul de şomaj să fie oferit la un nivel de supravieţuire, poate pe două nivele indiferent de veniturile salariale pierdute de solicitant.

Ajutorul de şomaj este pentru o supravieţuire temporară şi nu pentru menţinerea unui standard de viaţă.

Îmi aduc aminte de măsuri iraţionale luate în epoca de aur în numele ideologiei.

În România exista un sistem de magazine unde bunurile se vindeau numai pe valută şi, desigur, cumpărători erau numai străini şi români care aveau bani din străinătate (în special de la rude).

România care avea probleme de balanţă externă realiza un profit substanţial, în valută, din aceste shop-uri. Bineînţeles că ele au creat şi o piaţă neagră, atât a bunurilor de consum (ţigări, băuturi etc), cât şi a valutei.

Din punct de vedere economic această piaţă neagră putea fi legalizată întrucât nu era detrimentală economiei româneşti. Produsele vîndute în shop-uri nu aveau echivalent pe piaţa internă.

Totuşi, în numele unui termen abstract al echităţi socialiste, această sursă de venit pentru stat a fost desfiinţată.

Astăzi, tot în numele ideologiei, ministrul de finanţe primeşte cartonaş galben pentru că a spus că sistemul de impozitare din România trebuie regândit.

Aş fi încântat să cred că a facut acest lucru conştient de repercusiuni, fiind pregătit şi pentru sacrificiul personal pentru a forţa dezbaterea publică şi mâna guvernului.

Guvernanţii refuză să ia măsuri efective pentru stoparea corupţiei şi evaziunii fiscale şi, în general, pentru nivelarea terenului de joc.

Citesc cu interes bumul mediatic creat de sinuciderea cântăreţei Mădălina Manole. Se fac evaluari asupra averii şi a banilor pe care i-a lăsat şi pentru dobândirea cărora se dau lupte familiale.

Nu am văzut nicio publicaţie care să ceară proba declaraţiilor fiscale ale cântăreţei despre care se spune că a fost o maşină de făcut bani.

Zilele trecute, interesul public a fost îndreptat spre cazul desfiinţării operei din Constanţa şi reducerilor de personal din instituţiile de cultură.

În România, ca de altfel în toate fostele ţări comuniste, singurul bun de valoare produs de vechiul regim au fost sportivii şi cultura. Aici mă refer în special la sfera artiştilor de toate categoriile. În majoritatea ţărilor occidentale, trupe de teatru permanente nu există.

În Australia, statul subvenţionează numai Opera din Sydney şi orches­tra simfonică naţională. Deci, existenţa acestor instituţii de cultură (după parerea mea valoroase) trebuie să fie o decizie la nivelul societăţi.

Adică, menţinerea unui sistem atât de mare de instituţii de cultură are un cost al oportunităţii. De exemplu, renunţarea la zece teatre poate să creeze fonduri pentru " n" număr de grădiniţe ori azile de bătrâni. O viziune şi o politică pe termen lung în acest domeniu este importantă atât pentru industrie, cât şi pentru instituţiile care poate oferă o educaţie pentru viitori şomeri.

De asemenea o nouă orientare trebuie considerată şi în educaţie. În loc ca România să exporte oameni educaţi, noua politică ar trebui orientată spre exportul de educaţie, domeniu în care România ar putea crea un avantaj competitiv.

Guvernul Boc şi preşedintele Bpsescu au ajuns la cote de încredere foarte mici. A cauta să se salveze prin politici contra productive interesului public nu pot decât sa-i discrediteze şi mai mult .

Niciodată nu a existat o oportunitate mai bună de reformare a sistemului şi de a pregati România pentu a fi competitivă în liga bunăstări economice.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. De la antiplozii nostri opinia ar fi altfel. 

    cea mai mare bogatie a unei tari este educatia cetatenilor sai.cele mai performante sisteme de invatamant sunt cel finlandez(si au facut nokia) si cel japonez(si au facut toyota si sony).de mentionat ca aceste tari sunt foarte sarace in resurse naturale,daca la acest tip de bogatie va referiti. nu mai dati vina,eclusiv pe politicieni,in conditiile in care jumatate din populatia tarii nu se spala pe dinti.acesti oameni au facut posibila ascensiunea lui ceausescu si apoi l-au sustinut pe iliescu.responsabilitatile nu sunt ale unui singur om sau a unei clase politice,oamenii au responsabilitatea lor.

    Sunt mai multe probleme decat cele mentionate. Un articol subtire.

    Nu am reusit sa citesc decat cateva fraze. M-a apucat somnul. Vai de tine cat de rea e Romania! Plange-te pe trei pagini, poate te simti mai bine.

    Dar nu propune solutii. Si uita de faptul ca actuala stare de fapt e produsa de functionarii incompetenti si corupti care au fost promovati. Si sunt , mai departe. Politicienii sunt doar virful icebergului. Pot -macar teoretic- sa fie schimbati mereu. Dar functionarii... nu!

    Consider, cel putin eu, ca, bogatia unei tari, pe langa resursele naturale, potentialul de dezvoltare al tarii respective. Iar noi, romanii, cred ca avem potential ! Ceea ce nu avem este vointa ! Prin faptul ca avem potential este tot ceea ce avem nevoie ... Resurse sunt. De educatie - exista. De orice altceva exista. Dar trebuie sa ne-o dovedeasca altii pentru ca noi nu suntem in stare sa aratam lumii ce putem ... Sau aratam lumii ca suntem in stare sa ne luam adio de la tara si sa ne trezim prin tari straine. Apreciere in Romania nu prea este... Noi suntem in stare sa condamnam totul, chiar si atunci cand vedem si simtim ca este bine !

    Toata lumea are o parere. Cand cineva isi exprima venim noi toti restu si criticam. Trist nu asta e, tris este ca ramanem la pareri si la critici, de facut de 20 de ani nu mai facem nimic. Nu suntem in stare de a face ceva a schimba ceva numai asteptam solutii de la altii

    Toata lumea are o parere. Cand cineva isi exprima venim noi toti restu si criticam. Trist nu asta e, tris este ca ramanem la pareri si la critici, de facut de 20 de ani nu mai facem nimic. Nu suntem in stare de a face ceva a schimba ceva numai asteptam solutii de la altii

    Orice natiune are conducatorii care ii merita. Nu putem sa ne definim "bogati sau saraci" intrucat ar trebui sa definim bogatia sau saracia mai inainte. Nu cred ca din asemenea popor putea sa iasa altceva, e clar ca suntem un popor de ciobani, tarani si tigani in majoritate, deci e firesc ca si conducatorii nostri sunt pe masura. Nu fac decat sa-si aplice viciile genelor mostenite din strabuni (a minti, a insela a fura e ceea ce caracterizeaza romanul). Faptul ca exista un mic procent care doresc altceva e firesc, insa atata timp cat romanii se ghideaza pe principiul "sa moara si capra vecinului" niciodata nu va ridica unul capul intrucat se vor gasi alti 3 care sa-l traga inapoi. Avem senzatia ca suntem o natie de oameni destepti, nimic mai fals, oricine a muncit "dincolo" a avut ocazia sa vada ca nu suntem cu nimic mai destepti, ba din contra.... in concluzie SUNTEM ASA CUM MERITAM SA FIM !

    nu comparati agricultura romaneasca cu tari in care 3-4 oameni hranesc 100 de oameni. Acolo nu exista pamant pe care sa faci agricultura. Mancare acolo inseamna chimie, genetica sau import.

    Slab, foarte slab.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb