OPINII Care este viitorul Sibex?

MIHAI IORDACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iulie 2012

Am scris, de-a lungul timpului, că în opinia mea, bursa de derivate, faţă de piaţa reală, spot, este un fel de poker pe NV (adică fără se te uiţi la cărţile pe care le-ai primit de la dealer). Şi acum, cred că riscul la care se expune un investitor neexperimentat este imens.

Deşi trebuie să recunosc faptul că domnul Teodor Ancuţa (fostul preşedinte) are marele merit de a fi creat Sibex, îi reproşez faptul că a fost cel care a făcut să eşueze planul de fuziune între BVB şi Sibex. Toată problema a plecat de la neacceptarea unui anumit partaj între cele două instituţii. Actualul preşedinte, domnul Cristian Sima, un tip altfel simpatic şi bun cozeur, a convins un număr de acţionari importanţi, printre care SIF-urile care aveau şi au o pondere importantă în acţionariat, să-i dea creditul de a conduce Sibex. Pentru aceasta, conform informaţiilor mele, foarte sigure de altfel, le-a făcut şi o invitaţie de documentare în străinătate. Odată ales, de marile sale promisiuni de revoluţionare a acestei burse s-a ales praful. Nici măcar atât, căci praful este ceea ce rămâne din ceva, dar aici este vorba despre nimic. Dacă această bursă mai funcţionează, se datorează marilor fluctuaţii ale câtorva indici străini şi volatilităţii cursurilor valutare, care sunt exploatate la minimul riscurilor de către câţiva brokeri. Investitorii care erau în număr mare pe vremea domnului Ancuţa au dispărut. Cei mai afectaţi de situaţie sunt acţionarii Sibex, în principal cele trei SIF-uri care au o pondere importantă, care şi-au dat seama că au greşit şi că sunt în mare pericol să-şi piardă toată investiţia.

Unii acţionari au cerut deja convocarea AGA pentru schimbarea CA, în special a domnului Cristian Sima, iar, din informaţiile mele, aceştia vor pune pe tapet din nou fuziunea cu BVB, făcând, totodată sau imediat după, aceeaşi propunere la BVB. Acţiunea are şanse mari de reuşită, atâta timp cât mulţi acţionari au participaţii în ambele burse.

Este deja un fapt pe deplin lămurit că în România nu este loc pentru două burse. Măcar BVB mai are oarece speranţe, în listările pe care, forţat de către FMI, guvernul urmează să le facă. Sibex singur nu are nicio perspectivă. În opinia mea, dacă nu se face fuziunea, Sibex riscă să moară.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca in trecut articolele dlui Iordache la adresa Sibex aveau o tenta pro BVB, de data asta are dreptate. Sima este distrugatorul Sibex.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb