OPINII De ce SIF-urile s-ar cumpăra reciproc?

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 februarie 2014

Domnul vicepreşedinte ASF Mircea Ursache vrea să intre în istoria pieţei de capital ca mare revoluţionar. El a decis deja că cele cinci SIF-uri pot să cumpere acţiuni una de la alta. Desigur nu să facă deal-uri reciproce, adică să vândă SIF 5 acţiunile Biofarm şi să le cumpere SIF 4, aşa cum s-a şi întâmplat de altfel, ci SIF-urile să cumpere acţiuni proprii ale celorlalte. Atunci când domnul Ursache a vehiculat pentru prima dată, anul trecut, intenţiile sale revoluţionare referitoare la SIF-uri, un investitor important pe piaţa de capital se întreba şi întreba dacă domnul Mircea Ursache a investit vreodată în viaţa lui un leu în piaţa de capital, ca să ştie cu ce se mănâncă. Personal, ca fost deputat şi fost administrator de FPP, predecesorul SIF, ştiu raţiunile pentru care s-au înfiinţat cinci FPP-uri, destinate să se transforme în cinci SIF-uri. Anume, crearea condiţiilor pentru concurenţă liberă, singura în măsură să creeze succesul, dar şi falimentul.

De la începutul lor, cele cinci SIF-uri au urmat trasee diferite. Pornite iniţial aproape la egalitate, până la listarea pe Bursă la 1 noiembrie 1999, activul lor a evoluat diferit, în funcţie de priceperea sau nepriceperea diverşilor administratori, numiţi politic în 1994. Amintesc faptul că, la prima listare, SIF 4 avea o valoare a activului net pe acţiune de peste 4.900 lei vechi, SIF 1 şi SIF 3 erau aproape egale - între 3.500 şi 3.600 lei, SIF 5 era la 2.350 lei pe acţiune şi SIF 2 la 1.740 lei. La ce s-a ajuns acum nu este cazul să spun, căci datele se cunosc din raportările periodice obligatorii. La fel şi satisfacţia acţionarilor, captivi sau voluntari, care îşi aşteaptă şi îşi primesc anual dividendele. Dacă şi le mai primesc. Să trecem însă la subiect.

Aşadar, de ce un SIF ar cumpăra acţiuni la alt SIF?

Să spunem că domnul Ceocea de la SIF 2 ar dispune cumpărarea de acţiuni la SIF 5, care stă acum cel mai bine.

Ce înseamnă asta? Că recunoaşte faptul că domnul Ciurezu se pricepe mai bine să administreze banii.

Sau că SIF 2 mai investeşte la SIF1? Dar dacă domnul Bîlteanu, preşedintele SIF 1, nu dă dividende încă un an? Nu înseamnă că, din nou, valoarea acţiunilor SIF 1 va scădea, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, şi astfel SIF 2, sau oricare altul, va pierde bani în loc să câştige, măcar cât puţinul pe care l-ar fi luat punând banii cu dobândă la o bancă, sau la nişte obligaţiuni garantate?

Nu era însă mai bine să investească banii într-o societate bună de pe piaţa internă sau, de ce nu, externă? Căci sunt administratori de SIF care afirmă că piaţa de capital este prea mică pentru puterile lor! Se va arunca domnul Fercală, care de doi ani realizează la SIF 3 cele mai mari profituri anuale, să investească la SIF 4, care de ani buni ţine coada şi mai nou s-a dat legat în mâinile domnului Bîlteanu?

Evident că toate răspunsurile logice sunt NU. Nimeni nu cred că este dispus nici să rişte, nici să-şi recunoască inferioritatea. S-a calculat că la actualul nivel al preţului acţiunilor SIF1, SIF 2 SIF 3 şi SIF 4 ar trebui să investească 165-170 milioane lei pentru a deţine câte 5% din celelalte patru, iar SIF 5 ar trebui să cheltuiască 145 - 150 milioane. Sume mari pe care le pot acoperi numai prin vânzări importante din portofoliile actuale, numai de la societăţi importante şi profitabile, acum şi în perspectivă. De aceea, domnii Ceocea şi Ciurezu mi-au declarat că, în principiu, nu sunt interesaţi.

Atunci mai există şi alte raţiuni? Evident că da. Deoarece prea puţin din acţiunile SIF-urilor aparţin administratorilor, ar putea avea loc înţelegeri oculte între administratorii - preşedinţi, ca prin deţineri reciproce să se asigure perpetuarea controlului pe viaţă. Dacă 20% dintre acţiunile oricărui SIF sunt deţinute de către celelalte patru, în condiţiile precare de participare la vot, se asigură mereu supremaţia la vot în oricare şi în toate la un loc. Cinci preşedinţi de SIF ar controla în totalitate aproape tot ce înseamnă patrimoniul SIF-urilor. Totodată, ar însemna şi un control şi şantaj reciproc contra celor care nu se aliniază. Oare ce jafuri de patrimoniu s-ar pune la cale? Mă întreb cum ar reacţiona atunci alţi mari investitori la SIF-uri, care şi-au investit în acţiuni banii proprii. Ce ar spune domnul Frăţilă, care are 5% la SIF 3, ca Bîlteanu şi subalternul său, Filimon, să decidă la Braşov? Sau domnul Ciorcilă, marele boss de la banca şi grupul Transilvania, care a părăsit SIF 1 Banat-Crişana şi s-a orientat către SIF 2, pentru transparenţă şi deschidere, să se trezească, nu sub domnul Cuzman de care a fugit, ci cu înlocuitorul acestuia, domnul Bîlteanu? Dacă este vorba despre libertate deplină în piaţa de capital, sunt de acord ca oricare administrator de SIF, preşedinte sau nu, să investească din capitalul propriu, dacă îl au, câte 5% în toate celelalte SIF-uri.

În concluzie, întrebarea care se pune este: trebuie sau nu ca SIF-urile să investească în celelalte SIF-uri? După părerea mea răspunsul trebuie să fie NU.

P.S.: În urma anunţului că ASF a dat drumul la investirea reciprocă, preţul SIF-urilor a crescut între 3,3 şi 7,5%. Şi asta fără ca să se fi înregistrat investiri majore ale SIF-urilor, încrucişat. Când vor fi semnale clare că s-a declanşat acţiunea, actualii acţionari ar trebui să-şi ridice pretenţiile la preţul de vânzare. Atunci necesarul de bani va creşte semnificativ şi să vezi caterincă.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Mosule, suntem in 2014, analize din mileniul trecut nu mai citeste nimeni

    1. Mosulica e tactu !

    Dl. Iordache, excelent articol !

    Si ce daca sintem in 2014 - in 2014 nu se fura? a scris foarte bine ... ce argument e asta :sintem in 2014!!!

    Sa vezi caterinca ce-o sa fie daca SIF3 nu o sa dea dividend anul asta.

    domnule Iordache, ati pierdut esentialul

    1. In primul rand, s-a corectat o anomalia, domnul Ursache a facut ce nu s-a facut in 20 de ani 

    nu era normal ca un SIF sa nu poata cumpara la un alt SIF, daca doreste, in timp ce la FP se poate 

    2. Chiar d-voastra ati spus ca ar putea sa apar un interes in achizitia unui SIF de catre alte SIF-uri pentru a mentine un control asupra lor, deci ar putea exista un interes 

    3. Poate ca SIF 2 nu este la fel de subevaluat la VUAN in comparatie cu SIF1 si atunci domnul Ciocea ar putea profita de faptul ca piata nu apreciaza corect valoarea altui SIF. La fel cum SIF au cumparat FP, ei pot acum cumpara la alt SIF, mi se pare foarte normal 

    chestiile pe care le mentionati, cu inferioritatea, sunt puerile 

    Daca un SIF e foarte subevaluat este o chestie de moment, de care poate profita oricine are disponibilitati si vrea sa faca profit. Cand au cumparat FP de ce nu s-au simtit inferiori ? 

    Daca mai vine si schimbarea legii cu cvorumul la AGAE, atunci ar exista un interes si mai mare ca un SIF sa cumpere la alt SIF, mai ales daca ar exista programele de rascumparari

    4. De ce incercati sa transformati o initiativa legislativa buna pentru piata, intr-una care nu ar fi buna?  

    D-l Iordache, ale carui articole le citesc de cativa ani, de data asta judeca stramb si nu vrea sa mai spun de ce pentru ca opiniile anterioare o demonstreaza cu prisosinta.

    Nu inteleg insa de ce d-l Iordache nu face nicio referire la ridicarea pragului de detinere la SIF-uri, care este o alta idee buna a lui Ursache si la care nu s-a renuntat ci, deocamdata, a fost amanata. 

    Iar nebunie majora! Pai, normal, fiecare cu pm-ii, nu? Adica, fiecare lucru la vremea lui. SIF-urile sunt societati de investitii, adica tot niste fonduri. De ce ele sa nu poata face ce altii pot face? Nu sunt private? Daca fac acest lucru prin intelegere reciproca, atunci asta e altceva, este alta situatie, trebuie identificata, dovedita, apoi cautata ca legala sau ilegala si penalizata. Daca fac operatiuni ilegale, ele trebuie identificate, dovedite si penalizate. Dar de ce sa nu aibe libertatea sa faca ceva ce poate duce la cresterea averii actionarilor? Cum poate statul sa impiedice asa ceva? Bineinteles, presupunand ca aceasta crestere a averii actionarilor nu impiedica sau atrage alte catastrofe la nivel public... Atunci statul ar putea interveni si impiedica operatiunile malefice, monopoliste, intelegerile oculte, care nu ar avea ca scop decat pacalirea actionarilor si avantajarea anumitor persoane implicate sau detinatoare de informatii confidentiale, nu? In rest, este evident ca ei sunt unii din cei mai importanti sustinatori financiare ai politicienilor nostri de mucava. Are cineva o putere mai mare decat administratorii SIF-urilor?

    1. Cu toate ca a trecut ceva timp de cand s-a dat Ordonanta ASF, niciun SIF nu a anuntat ca a achizitionat actiuni la alt SIF. Ce mai asteapta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb