OPINII Despre teste, testări şi cum ne furăm singuri căciula

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea / 4 noiembrie 2020

S-a vorbit destul de puţin despre experimentul slovac. La sfârşitul săptămânii trecute guvernul slovac şi-a testat masiv cetăţenii astfel încât două treimi dintre aceştia au primit deja rezultatele testelor rapide. Din cele 3,6 milioane de persoane testate (la o populaţie de 5,4 milioane) 38.300 au ieşit pozitive şi urmează să se izoleze pentru o perioadă de 10 zile. Procedura se reia weekend-ul următor, testarea e gratuită şi neobligatorie, dar persoanele care vor fi depistate fără un rezultat la teste riscă o amendă din partea poliţiei.

Interesant mi se pare procentul - puţin peste 1% dintre cei testaţi masiv erau infectaţi cu noul coronavirus. Având în vedere mărimea eşantionului, rezultatul poate fi extrapolat şi în alte cazuri. Putem discuta de acurateţea testelor rapide, sub cea a testelor tip PCR, dar în linii mari cred că pe aici ne situăm, între 1-2% din populaţie are în acest sezon virusul. Ceea ce în cazul României ar însemna în jur de 200.000 persoane. De remarcat că Slovacia a raportat în urma acestei testări-mamut mai mult de jumătate din numărul total de infectări de la începutul pandemiei. Faptul că în ciuda numărului relativ mare de pozitivi numărul celor care ajung să dezvolte forme grave e relativ redus (până acum aceştia se raportau, evident, doar la cazurile depistate prin testele PCR) este îmbucurător. Dacă în România ar fi 200.000 de pozitivi, puţin peste 1% din populaţie, precum în modelul slovac, faptul că mai puţin de 1.000 au ajuns în terapie intensivă până acum (0,5%) nu este chiar de speriat. Cu atât mai mult cu cât la terapie intensivă ajung şi bolnavi grav care se contaminează în spitale din cauza mediului încărcat de virus şi a imunităţii scăzute.

Cum se petrec însă lucrurile în România privind testarea? Avem anumiţi poli de testare din jurul marilor aglomerări urbane care induc o imagine falsă privind rata reală de infectare în ţară. De exemplu, din 36.000 de teste efectuate sâmbătă, 12.700 erau raportate în Bucureşti, din Timiş veneau 3100, Clujul avea 2800, Iaşi 2000. Dar din Călăraşi veneau 8 şi din Ialomiţa doar 9 teste. Giurgiu, Prahova, Brăila, Dâmboviţa aveau la rândul lor sub 100 teste efectuate, potrivit unui document obţinut de G4 Media. Aşa se explică, poate, celebra hartă care circulă pe internet în care zonele roşii sunt cele din Vest, prilej de glume pe seama seriozităţii ardeleneşti care, iată, se dovedeşte mai ineficientă decât delăsarea miticească. Păi, cum să depistezi la fel de mulţi pozitivi în vechiul regat când testezi de câteva ori mai puţin decât în Transilvania? Iată cum am ajuns la rata mare de infectare din Capitală ori Cluj şi la zonele verzi în care sunt multe judeţe unde oamenii se poartă încă relaxat.

Autorităţilor a părut să le convină această stare de fapt pentru că au nişte alegeri de ţinut în decembrie şi dacă explodează numărul de cazuri pe ultima sută de metri va fi greu de justificat menţinerea scrutinului la data programată. Aşa că nu vom vedea prea curând testare masivă în România, cel puţin nu comandată de către Guvern. Poate compensează însă firmele private ceea ce nu face statul, mai ales că testele rapide au un preţ modic.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. "testarea e gratuită şi neobligatorie, dar persoanele care vor fi depistate fără un rezultat la teste riscă o amendă din partea poliţiei."

    La fel, in noua Românie fascistă a lu Iohannis, cartea de identitate biometrica nu e obligatorie dar, fără ea, fasciștii îți interzic dreptul la liberă circulație în spațiul UE, ceea ce fault clar la principiile de funcționare ale UE și la drepturile omului. 

    1. Si aici te pricepi Cristiane?

      Mai lasa-ne mai omule.... 

    Sunt de acord cu analiza si concluzia prezentate in acest articol de autor.

    In mod evident: daca testezi mult, depistezi mult. Si invers.

    Degeaba sunt anuntate recoduri zilnice, daca nu prezinta zilnic procentul de cazuri depistate din total teste efectuate. 

    1. Era mai frumos in martie, făceam câte 50 de teste pe zi și se lăudau alde Iohannis și Orban (doi impostori) că suntem cei mai tari din UE la gestionarea pandemiei, și ce să vezi erau milioane de prosti care chiar credeau că alde Nelu Tătaru sunt miezul din dodoasca în cea mai corupta și mai jalnică țară din UE cu un sistem medical la pământ.

      E bine că ne-am trezit din aceasta iluzie chiar daca Orban și Catzu continua sa bată câmpii.  

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb