OPINII Misterele continuă la SIF 5!

MIHAI IORDACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 mai 2014

Folosesc pluralul, căci nu este un singur mister. Primul care a agitat piaţa a fost răspunsul la întrebarea: cine a vândut şi cine a cumpărat, pe 13 mai a.c., aproape 5% la ultimul deal? S-a crezut iniţial că a vândut omul de afaceri Gheorghe Iaciu şi a cumpărat, prin intermediar, domnul Florin Pogonaru.

Apoi lumea a crezut că cel care a cumpărat este HSBC. M-am lămurit, însă, repede, că HSBC cumpărase printr-un deal pe 8 mai şi s-a raportat pe 14 mai că s-a depăşit cota de 5%. A urmat vânzarea surplusului de 0,2%. Aşadar mister.

Cine a vândut şi cine a cumpărat? Apoi de ce 2 lei pe acţiune când piaţa arăta 1,83 lei? Să fie oare Iaciu cel care a vândut? Diferenţa de 0,17 lei este tocmai 84% din 0,21 lei, dividend cerut de către domnul Iaciu. Cel care a cumpărat este acum în pierdere, chiar dacă piaţa a înregistrat rapid o creştere de 10-12 bani.

Al doilea mister. Dacă a dat 2 lei pe acţiune, va face la proxima AGEA o propunere similară? Sau va face valuri avansând vreo propunere a la Gabriel Filimon de repartizare a unui dividend mai mare din rezerve? Ce va face acum consiliul de administraţie al SIF 5? Se va limita la convocarea AGA pentru validarea membrilor provizorii în CA sau va face şi o propunere de repartizare a profitului pe anul 2013? Al treilea mister. Un amic opina că ar trebui să nu pună subiectul pe ordinea de zi. Ar fi o greşeală şi chiar o ilegalitate. AGA trebuie să hotărască ce se face cu profitul. Altă idee era să propună dividend zero. Altă greşeală. Acţionarii de bună credinţă ar crede că a fost un blat să nu se aprobe dividende la fel ca la alte SIF-uri, dar nu a avut curaj pe faţă să ceară zero lei dividend şi a apelat la acest subterfugiu cu altă propunere venită pe uşa din spate.

Părerea mea este că CA ar trebui să fie consecvent şi să propună din nou 16 bani dividend brut. Al patrulea mister. Cine se mai înscrie şi mai ales cine iese la alegerea celor trei membrii acum provizorii? Va încerca domnul Pogonaru să-şi introducă din nou cei trei membri pierduţi? Va încerca gruparea SIF 1- SIF 4 să-şi mai adauge noi membrii în CA, după cel ales la AGA ordinară? Va dori şi SIF 2 să aibă un candidat propriu? HSBC va avea candidat? Misteriosul cumpărător, care a plătit peste 50 milioane, vrea şi el un loc? Mistere mici, dar multe. Alt mister, de data asta mare. Cei peste 35% acţionari străini înregistraţi la ultimul recensământ se vor implica la vot sau vor avea aceeaşi atitudine pasivă de neparticipare? Părerea mea este că trebuie să acţioneze. Şi să propună şi susţină candidaţi şi să voteze un dividend, de preferinţă cel propus de către CA. Altfel ne trezim că acţionarii sunt victimele unor sforari care nici măcar nu lucrează cu banii lor. Sper ca la proxima AGA să se lămurească toate misterele!

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. HSBC a cumparat initial, la primul deal 5.02, nu 5.2%.

    De ca ar propune CA-ul un dividende de 0.16 bani dividend in situatia in care singurul SIF care distribuie dividende este SIF 2, iar valoarea acestuia este 0.066 lei brut?Poate numai daca ar dori raul societatii pe care o administreaza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb