OPINII Ucraina nu e Vietnam sau Afganistan

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 iunie 2022

Ucraina nu e Vietnam sau Afganistan

Acum, când soarta războiului nu pare favorabilă Ucrainei, iar ruşii cuceresc pas cu pas Donbasul, există convingerea unei părţi a Occidentului că Rusia va sfârşi învinsă în Ucraina, aşa cum s-a întâmplat cu SUA în Vietnam sau Afganistan, sau cu Rusia în acelaşi Afganistan.

Efortul de susţinere a războiului ar fi prea mare pe termen lung, populaţia şi-ar pierde entuziasmul şi ar aduce la putere forţe politice care să pună capăt conflictului, precum în cazurile enumerate mai sus.

Nu e, totuşi, situaţia de acum. Nici SUA în Afganistan şi Vietnam sau Rusia în Afganistan nu aveau graniţa comună cu statul invadat. Să proiectezi logistică şi trupe la mare distanţă e un efort care uzează pe termen lung.

Nici SUA şi nici Rusia nu aveau ca punct de sprijin în ţările invadate o minoritate rusă sau americană cum au ruşii în Ucraina. O minoritate care să susţină efortul invadatorilor, cu care să existe comunicare, cultură cumună etc.

În al treilea rând, pierderea suportului popular pentru invazie e mai departe aici decât în precedentele cazuri, din mai multe motive. Dacă războaiele din Afganistan şi Vietnam aveau o motivaţie ideologică sau scuza luptei antiteroriste, în acest caz vorbim de o motivaţie mai complexă, care include apărarea populaţiei rusofile, apărarea ţării în faţa avansului NATO şi sentimentul de coeziune şi unitate dat de o nedreptate. Pentru că ruşii percep fenomenul "Cancel Rusia" ca o mare nedreptate care îi înfurie şi ii uneşte în jurul conducerii actuale.

Iniţial, sancţiunile s-au vrut atât o pârghie de slăbire a adversarului, cât şi una de solidarizare a occidentalilor de rând în faţa inamicului demonizat şi de sprijin pentru cheltuielile imense angajate în favoarea Ucrainei.

Valul de empatie pompat profesionist de media, uneori folosind fake-news-urile stângace, e însă pe cale să se stingă în faţa problemelor din economie şi a uzurii inerente a interesului publicului odată cu epuizarea şocului emoţional inţial. Confiscarea bunurilor oligarhilor a fost mai degrabă bine primită de rusul de rând care însă a luat foc când a citit că vor să îl interzică şi pe Dostoievski, să îl sancţioneze pe patriarh, să ardă cărţile ruseşti (se discuta în Ucraina şi ţările baltice), să dărâme monumentele soldaţilor ruşi, să suspende până şi jucătorii de tenis din competiţii, pisicile ruseşti din concursuri şi până şi un copac a căzut pradă fenomenului. Ruşii s-au simţit loviţi pe nedrept şi umiliţi în mândria lor de fost mare imperiu şi au făcut zid în jurul lui Putin.

Acum, cu preţuri ale energiei la cer, cu recesiunea la uşă, cu cheltuieli militare nesustenabile şi în pierdere de procente electorale, actualele conduceri politice din Occident încep să aibă probleme. Nu au trecut decât patru luni şi Macron a pierdut Parlamentul francez, guvernul din Bulgaria a căzut, nici cel din Italia nu se simte prea bine, în SUA democraţii au tot mai mari şanse să piardă majoritatea parlamentară în toamnă etc. Cum va arăta peisajul politic occidental după un an de conflict? Dar Ucraina, cu o economie distrusă, cu 30% din populaţie în bejenie, cu un număr imens de victime din război şi perspectiva foametei pentru cei necombatanţi?

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. In alt articol din Bursa de azi citeam ca putini dintre ucrainienii refugiati pe teritoriul Romaniei cauta sa se angajeze, in conditiile in care majoritatea acestora au studii superioare.

    Cum se intretin acesti ucrainieni aflati pe teritoriul tarii noastre? Primesc ajutor social de la statul roman / UE? Au venit cu bani la dumnealor?

    Este sustenabila financiar pentru acesti refugiati in Romania, respectiv pentru tara noastra situatia curenta in care majoritatea dintre dumnealor nu cauta sa se angajeze? 

    1. Sunt absolut sigur ca Russia Today stie raspunsurile.

      Nu este asa ca refugiatii din Ucraina avand bani au ajutat economia Romaniei? 

      Ucraineni platesc casa, masa, transport. 

      Ai auzit tu ca plateste statul roman ceva ucrainenilor? N-ai auzit dar intrebi si tu ca asa a venit tema. 

      Spune-le baietilor de la ambasada, Russia Today si SVR sa vina cu altceva.

      Măi dragă, nu știi nimic, dar la fanatismul Slava Ucraina nu te intrece nimeni:))

      Ai o ironie de doi lei. 

      Află că pentru foarte mulți refugiați, statul român le-a asigurat cazare și masă gratuite la hoteluri de nspe stele. Vazut de mine și vorbit cu chelnerul, parol:) 

      Urmeaza ca sumele cheltuite sa fie date / compensate de statul roman si probabil de UE.  

      Nu stiu dacă le-au primit. 

      Cred ca refugiatii au si gratuitate pe tren. Am vazut multi mergand in weekend la Sinaia.  

      Nu are nimeni nimic cu ei.  

      Pentru inf. suplim. contacteaza CNN si ambasada americana:)) 

      Statul roman primeste bani de la UE pentru refugiati care se alatura banilor cheltuiti de ucraineni din buzunarul lor, iar toti acesti bani ajuta economia autohtona.

      Per total iesim in castig. Nu conteaza de unde vin banii atat timp cat sunt cheltuiti la noi.

      Acum pticepusi?  

      Asa o fi, ca prea o zici cu foc.

      eu stiu ca sunt surse diferite de compensare, prin statul roman si alta independenta, prin UE. 

      Hotelurile care au marsat la cazare si masa gratuita cred ca si acum plang dupa banii pe care nu i-au primit. 

      Ti-as da exemplul pe care l-am vazut eu, dar ma strange un ciorap. 

      Kakaia castig? Sa fim seriosi. 

      Nu vreau sa fiu rautacios, dar cine nu si-ar dori un concediu in conditiile astea ....

      Au,au, se plimba de colo-colo cu trenul gratuit si mai fac si galagie.La asistenta medicala au gratuitate si prioritate, tu daca vrei sa-ti faci un RMN te programeaza dupa un an,doar,doar vei da coltul pana atunci.Sa ma ierte Dumnezeu daca gresesc insa am impresia ca unii dintre ei vin sa-si faca concediul in Romania sau in alte tari.Nu toata Ucraina este bombardata de catre rusi.

      Iti doresc multe concedii si situatii fericite ca ale ucrainenilor din ultimele 4 luni, ca tot ii invidiezi.

      Te strangea ciorapul si nu ai vazut bine. Asa e cu ciorapii chinezesti sunt stramti si strang piciorul, dar e bine sa te obisnuiesti cu ei pentru ca singurele produse de import din Rusia vor fi cele chinezesti.

    Dar de ce sa ne oprim la Ucraina? Rusia se invecineaza cu cine vrea si isi gaseste o minoritate in ce tara doreste. Cum va arata peisajul politic din tarile Europei cand amenintarea nu va mai fi doar la adresa Ucrainei?

    1. Excelent!

    "Nici SUA în Afganistan şi Vietnam sau Rusia în Afganistan nu aveau graniţa comună cu statul invadat."

    Nu trebuie sa rescriem istoria. Afganistanul a fost invadat de URSS nu de Rusia, iar URSS se invecina cu Afganistan.  

    1. Corect

      Eiiiiiii...

      Cand vrem sa argumentam o teza ( fortata bine ) , nu ne incurcam cu astfel de detalii ... 

      Altfel , ar fi trebuit demonstrat de ce invazia Rusiei in Ucraina nu seamana cu invazia URSS ( Rusiei ) in Afganistan ... 

      Si ca zicerea " freedom isn't free " nu ( mai ) este valabila in epoca prosperitatii ...

      Oare anuntul Moscovei despre retragerea trupelor de pe Insula Serpilor( la 4 luni si o saptamana dupa ce a " denazificat-o " ) spune ceva despre situatia actuala ? 

    Trebuie sa recunosc ca autorul este mai bun decat Rechea sau Romosan.

    Are o pozitie pro Rusia mai subtila. Face o pirueta ca Rusia nu avea granita cu Afganistanul, ca sa iasa argumentul. In realitate Urss a atacat Afganistanul si avea granita comuna, dar ce mai conteaza. 

    Cel mai mult imi place  

    "Pentru că ruşii percep fenomenul "Cancel Rusia" ca o mare nedreptate care îi înfurie şi ii uneşte în jurul conducerii actuale." 

    Saracutii rusi. Cum sunt ei neindreptatiti. 

    Dar inainte de "Cancel Rusia" cati rusi sustineau ororile lui Putin? A, mai multi decat acum? Are mult sens ce spune autorul. Hahaha

    1. Rusia va reusi sa alipeasca Dombasul,pt care au murit stramosii lor si pe care smecherii vroiau sa ia pe nimic tot ce au facut rusii acolo!

      la fel si cu Crimea care a vrut sa o dea baza de antrenament la americani coruptii de la Kiev! 

      centrala Zaporojie,6 reactoare a cate 1200 mw,=7200,noi pe 800 mw la Cernavoda platim,desi sunt multe lucruri de infrastructura de pe vremea lui Ceausescu(canalul de racire ,reteaua electrica si cladirile incepute )10 miliarde la americani,deci centrala Zaporojie ar fi sa o faci 80 miliarde,f bogata Ucraina,noi suntem saraci lipiti pe langa ea desi ne laudam cu pibul baret din consum pe credit si preturi umflate,pensii speciale unflate! 

      nivelul rusului de rand este submediu,iar tinand cont de bogatiile tarii,nu va avea mari probleme sa li-l asigure in continuare!

      ce te faci aici,ca lumea s-a invatat la concedii unde a intarcat mutu iapa,talente peste talente culinare si vestimentare,masini de firma ca daca mergi in dacie esti un biet taran cu un logan,aici corectiile vor fi drastice,la fel in occident care traiesc bine si cand nu mai merge in Tenerife si merge la Greci,i-a picat cerul in cap! 

      Sunt omisiuni grave. Ucraina a devenit un stat unitar după raptul Crimeei. Invazia din 2022 n-a făcut decât să-i unească pe ucrainieni, independent de origini.

      Celălalt chix a căzut în tabăra adversă, clasa medie din Rusie nu dijeră prostelile regimului fesebist, mărețul imperiu urmând să arate în nuanțe de Coreea de Nord. 

    Pozitiv. Pozitiv. Pozitiv domnule. "Cum va arăta peisajul politic occidental după un an de conflict? Dar Ucraina, cu o economie distrusă, cu 30% din populaţie în bejenie, cu un număr imens de victime din război şi perspectiva foametei pentru cei necombatanţi?" Pozitiv. Acestea sunt intrebari fundamentale in aceste vremi.

    ucraina nu există ca şi stat, nu avansează ruşii atât de repede, pe cât vor ucrainienii. în ucraina nu este război, este o unire prin absorbție de către rusia?????!

    1. ,,Unire prin absorbtie de catre rusia,,!Dar ce e Rusia,o stea pitica sau o gaura neagra in univers?

    „La 30 iunie, în semn de bunăvoință, forțele armate ruse și-au îndeplinit obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și și-au retras garnizoana acolo”, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

    Asa se vor retrage , peste cateva luni, "in semn de bunavointa" si din Donbas si Herson. 

    1. Hai să facem pariu pe o votcă Stalinskaia că nu mai pleacă rusnacii de acolo.

      Sau mai bine dacă pierd, o să intru și eu în corul Slava Ucraina și eroului galactic Zele.

      Pierzi tu, trimite-mi prin Bursa un dvd original cu Corul Armatei roșii:))  

      Textul s-ar fi potrivit pe 25 februarie 2022.

      S-a cam lămurit Planeta care-i secretul marelui imperiu bolșevic. Cacealmaua. 

      Unui bolșevic bătrân ca mine i-ar fi priit o votcă on ice pe căldura asta.

      Ca să mergi acum in Donbas îți trebuie viză de la Moskva:))

      Și așa rămâne. Doar dacă nu cumva rusnacii vor fi primiți în Schengen la pachet cu noi. 

      Da, numai cu băutură la bord poți emite astfel de patetisme.

      De ce să mergi în Donbas? Ești interesat de agroturism? Hoțiile sovietice sunt consemnate și va veni decontul. 

      Decontul va fi în copeici.

      Patetici sunt cei care beau pe nerăsuflate toată propaganda oficială și care se adapa doar din surse "verificate". 

      Perdanții acestui război nenorocit care putea fi evitat, suntem noi toți. 

      Eh, în Donbas rusoaicele sunt frumoase și caviarul e ieftin ca braga. Votca e gratis :)) 

      Te salut. Și așa am lungit-o.

      Aia n-au nici apa si nici dupa ce sa o bea, dar e frumoasa propaganda.

      Nu consum propagandă oficială. Nici de nișă.

      Armata eliberatoare fură și ucide pentru că recruții n-au văzut o budă până la 19 ani în Mongolia lor de Nord. 

    Vestul Europei este intr-un iminent colaps economico-politic.

    Primul a fost guvernul Estoniei care a cedat. Apoi al Bulgariei. Acum al Frantei in care Macron a pierdut majoritatea absoluta de guvernare. 

    BoJo a trecut la limita o motiune de cenzura, dar a trecut cu prea putine voturi pentru a mai ramane premier. Este un cadavru politic inca mergator, dar tot cadavru. 

    Biden va pierde major alegerile in toamna in SUA.

    In Germania au scos-o pe Merkel la interviuri pentru ca actualul guvern s-ar putea sa fie maturat de criza care tocmai a facut prima victima... colosul Uniper din Germania cauta bailout la guvern din cauza crizei gazelor provocate de chiar guvernul Scholz (avea vanzari de 200 miliarde euro in 2021). 

    1. De partea cealaltă, rușii care au gânduri necurate și nu se spovedesc regulat la preoții fesebe primesc bastonașe. Rai curat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb