OPINII UE şi "privatizările" româneşti

Dr. Constantin Cojocaru
Ziarul BURSA #Editorial / 7 decembrie 2006

Dr. Constantin Cojocaru

Intervenind în dezbaterea organizată de ziarul Bursa, intitulată "Contractul de privatizare Petrom - sfatul înţelepţilor", domnul Radu Sârbu, fost şef al FPS în guvernarea CDR-istă, declară că: "România nu ar fi obţinut statutul de economie de piaţă funcţională şi nu ar fi fost acceptată de Uniunea Europeană dacă nu ar fi privatizat băncile, şi distribuţiile de energie electrică şi gaz". Domnul Ilie Şerbănescu, fost ministru al reformelor şi privatizărilor, în aceeaşi guvernare, îşi intitulează un articol publicat, recent, în Jurnalul Naţional, astfel: "Creşterile de preţuri la gaze nu vin de la OMV, ci de la UE!". Am citat exact. Semnul exclamării îi aparţine domnului fost ministru.

Nu sunt singurii "specialişti" care vor să ne bage în cap ideea că vinovaţi de neajunsurile care s-au abătut asupra cetăţenilor României, ca urmare a "privatizărilor" postdecembriste, sunt miniştrii (comisarii) Uniunii Europene, care ne-au "cerut să privatizăm". Datorită acestor "presiuni", ne sugerează domnii specialişti, în contractele de privatizare s-au "strecurat" clauze nefavorabile pentru români, cum ar fi cele referitoare la preţurile ridicole cu care au fost vândute întreprinderile româneşti, ştergerea unor imense datorii către statul român, libertatea acordată cumpărătorilor de a practica preţuri de monopol, înrobitoare pentru consumatorii noştri.

Ca unul care cunoaşte, destul de bine, politica economică a Uniunii Europene, îmi permit să fac următoarele precizări:

1. Miniştrii (comisarii) Uniunii Europene nu ne-au cerut să vindem străinilor capitalul nostru naţional, la preţuri de nimic, cu clauze contractuale înrobitoare pentru români. Ne-au cerut să privatizăm, adică să trecem capitalul din proprietatea statului în proprietatea privată a unor persoane fizice sau juridice, formate, la rândul lor, tot din persoane fizice. Nu de dragul privatizării, ci pentru că numai o economie bazată pe proprietatea privată este una competitivă, performantă. Cu condiţia ca proprietatea să aibă caracter democratic, nu oligarhic sau monopolist. Miniştrii europeni au dorit şi doresc ca economia Uniunii, inclusiv a României, să fie una competitivă, performantă.

Miniştrii europeni, ca şi cetăţenii României, au fost duşi în eroare de guvernanţii români postdecembrişti. Nici unii, nici alţii n-au ştiut şi nu ştiu nici acum că statul român a privatizat întregul capital românesc încă din 1990, prin trecerea acestuia din proprietatea comună a cetăţenilor ţării în proprietatea "privată" a statului român. De 16 ani, statul român îşi "privatizează" propria proprietate privată. Aceasta pentru a ascunde - şi cetăţenilor români, şi miniştrilor europeni - adevărul: acela că el, statul român, vinde capitalul furat de la proprii lui cetăţeni.

Dacă în 1990 am fi trecut capitalul din proprietatea comună a cetăţenilor în proprietatea lor privată, aşa cum am propus eu la acea dată, n-ar mai fi fost nevoie ca miniştrii europeni să ne ceară să "privatizăm băncile, -ul şi distribuţiile de energie electrică şi gaz". Toate ar fi fost demult privatizate - de-adevăratelea - la momentul când am făcut cererea de aderare la UE.

Nu miniştrii sau parlamentarii europeni ne-au cerut să nu vindem capitalul naţional la bursă, prin licitaţie. Parlamentarii şi miniştrii români au fost cei care au hotărât să vândă capitalul prin "negocieri directe" către "investitori strategici". Aşa s-a ajuns ca economia românească să fie controlată de structuri monopoliste şi oligarhice, economie care este numai cu numele una funcţională, concurenţială. Aşa am ajuns să angajăm "consultanţi" cărora le-am plătit comisioane valorând mai mult decât am încasat noi pe avuţia înstrăinată prin "privatizări".

Miniştrii şi parlamentarii UE nu au cerut, niciodată, nimic care să fie împotriva intereselor cetăţenilor României. Dimpotrivă. În deplină concordanţă cu valorile milenare ale civilizaţiei europene - printre care solidaritatea ocupă un loc primordial - UE a acceptat primirea noastră ca membru cu drepturi depline în interiorul marii ei familii. În ciuda faptului că, din 1990 încoace, în loc să ne apropiem, noi ne-am îndepărtat de valorile europene, ne-am afundat în mizerie materială şi spirituală, UE ne pune la dispoziţie, gratuit, importante fonduri, care să ne ajute să eliminăm cât mai repede uriaşa noastră rămânere în urmă.

De vină pentru efectele dezastruoase ale "privatizărilor", ale politicii economice postdecembriste, nu sunt nici miniştrii şi parlamentarii Uniunii Europene, nici cetăţenii României. Vinovaţii sunt guvernanţii români postdecembrişti, parlamentari, miniştri, înalţi magistraţi. Ciocoirea statală post-comu-nistă.

Miniştrii europeni, ca şi cetăţenii României, au fost duşi în eroare de guvernanţii români postdecembrişti. Nici unii, nici alţii n-au ştiut şi nu ştiu nici acum că statul român a privatizat întregul capital românesc încă din 1990, prin trecerea acestuia din proprietatea comună a cetăţenilor ţării în proprietatea "privată" a statului român. De 16 ani, statul român îşi "privatizează" propria proprietate privată. Aceasta pentru a ascunde - şi cetăţenilor români, şi miniştrilor europeni - adevărul: acela că el, statul român, vinde capitalul furat de la proprii lui cetăţeni.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb