OPINII Un sfat de milioane pentru guvern

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 20 octombrie 2010

 Mihai IORDACHE

Găselniţa cu donaţiile de la Romgaz şi de la Loterie, pentru susţinerea deficitului bugetar, precis aparţine unui cuiva care habar nu are de legile din România şi pe cale de consecinţă este un neavenit în funcţia pe care o are. Numai că o idee, oricât de bună sau tâmpită este, înainte de a îmbrăca forma unei propuneri de hotărâre de guvern, ordonanţă de urgenţă sau proiect de lege, trece obligatoriu prin mai multe mâini, sau prin mai multe filtre, inclusiv pe la jurişti.

Concret, problema donaţiilor este bine stipulată în legi, acestea nu pot depăşi un anume procent din profitul net şi mai mult, trebuie aprobate prin bugetele respective. În schimb. Legea societăţilor comerciale are prevederi clare şi legale privitoare la modul de repartizare a profitului net. Pentru apropitarul care doreşte să scoată banii din societate, dacă profitul nu a primit o altă repartizare anterior ( invesiţii, acoperire pierderi anterioare, majorare de capital etc.) modalitatea unică şi legală este de a se repartiza ca dividende. Astfel, dacă statul este unic proprietar, banii ajung integral la buget. Dividende nete 84%, ai 16% impozit pe dividende. Este cazul Loteriei Române, care are statul drept unic proprietar. În cazul Romgaz, unde 20% din acţiuni aparţin Fondului Proprietatea, din 400 milioane lei profituri nerepartizate din anii anteriori, 16% adică 64 milioane merg la buget ca şi impozit pe dividende, iar din 336 milioane dividende nete, 80% adică 268,8 milioane merg tot la buget, ca dividend net cuvenit statului, iar 65,2 milioane merg la Fondul Proprietatea. Aşa cum statul, nu puterea sa de cel mai mare acţionar la FP a scos o grămadă de bani din FP sub formă de dividende şi impozit pe dividende, mai întoarce şi acestuia ceva înapoi. Nu de alta, dar şi la anul este nevoie de bani şi aşa are o speranţă mai mare să câştige ceva şi chiar mai devreme, în mai-iunie, nu în octombrie ca acum. Aşa că sfatul meu este ca guvernul să renunţe la gluma proastă cu donaţiile şi să intre în legalitate. În acest fel scapă şi de reproşurile administratorului FP, "Franklin Templeton", dar şi de ochii vigilenţi şi deloc îngăduitori ai opiniei publice internaţionale. Dacă nu iese pasenţa cu cele 400 milioane, guvernul nu are decât să mai scotocească şi să mai găsească un loc de unde mai poate încasa ceva.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De la Electrica, tot statul, vrea sa ia toti banii din privatizare, apoi ii interzice sa opreasca furnizarea la CFR si Oltchim, cei mai mari datornici. Stiti ce face statul pentru Enel si Eon, concurentii Electrica ? Le acopera creantele de la CFR si Oltchim cu actiunile Electrica ce le mai are in respectivele companii unde Enel si Eon au majoritatea. Inventie, marca Videanu care videaza tot, bineinteles in "beneficiul" statului !

    Donatiile de la ROMGAZ (parca si TRANSGAZ si altii) s-au facut cu singurul scopm ca prostimea sa creada ca "uite ca si de la astia se ia" ; in fapt scopul real a fost sa poata sa-si ia in continuare cat vor ei din buzunarul statului, ca de la stat se poate. 

    In loc ca masurile de redresare sa inceapa tocmai cu regiile / firmele la care statul este proprietar si la care are dreptul legal sa fixeze politica salariala; iata ca tocmai de acestea nu se atinge guvernul (de ce oare le-o fi frica ?) si ne arunca praf in ochi cu "donatiile" , adica datul de la mine catre mine. 

    Mizerie mai mare nici ca se poate. Poate ca se va intoarce chiar impotriva lor; isi merita soarta. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb