Opoziţia a depus moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 19 octombrie 2010

Opoziţia a depus moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului

Parlamentarii PSD+PC şi PNL mizează pe sprijinul colegilor din arcul guvernamental

Verestoy Attila: "UDMR va onora invitaţia la dialog a opoziţiei"

Partidele de opoziţie au depus, ieri, la Parlament o moţiune de cenzură pentru demiterea Guvernului Boc.

Documentul, intitulat "Moţiunea României majoritare, moţiune populară" a fost semnat de către 209 parlamentari ai PSD+PC şi ai PNL şi urmează să fie citit pe 20 octombrie în Parlament şi să fie dezbătut în plenul reunit pe 27 octombrie.

Iniţiatorii moţiunii consideră că actualul guvern trebuie să plece din cel puţin zece motive, printre acestea fiind faptul că Executivul nu mai res-pectă, de mult, Programul de guvernare aprobat de Parlament la învestitură în decembrie 2009 şi pentru proasta gestiune a crizei economice.

Încrederea în rândul parlamentarilor opoziţiei pentru demiterea Guvernului Boc este foarte ridicată şi se bazează şi pe semnalele primite de la colegii lor care susţin puterea, unii dintre aceştia manifestându-şi public intenţia de vot pentru demiterea Cabinetului Boc.

Antonescu, PNL: "Şansele ca moţiunea să fie adoptată, mai mari decât oricând"

Preşedintele PNL, Crin Antones-cu, susţine că moţiunea de cenzură are şanse de a trece "mai mari decât oricând", pe motiv că, în opinia sa, documentul exprimă opţiunea "marii majorităţi a cetăţenilor".

Preşedintele PNL a declarat: "Este o moţiune care are o miză cu totul specială, este o moţiune care nu exprimă doar opţiunea noastră ca politicieni de opoziţie. Este o moţiune făcută în numele şi cu sprijinul marii majorităţi a cetăţenilor României. Dacă parlamentari sau formaţiuni din actuala majoritare vor înţelege că sunt aici în Parlament şi decid pentru binele public şi pentru interesul general, atunci cred că şansele acestei moţiuni sunt mai mari ca oricând".

Cu toate acestea, liderul liberal spune că nu sunt garanţii că moţiunea va fi adoptată, deoarece astfel de garanţii nu există în democraţie, unde, "la momentul votului, în faţa urnei de vot, fiecare dintre parlamentari are două bile şi o conştiinţă".

Crin Antonescu a mai precizat că printre măsurile propuse de moţiunea de cenzură se numără păstrarea cotei unice de impozitare de 16%, revenirea la TVA de 19%, revenirea la salariile bugetare de la 1 iulie 2010, neimpozitarea pensiilor sub 1.000 lei. Iniţiatorii moţiunii mai vor organizarea de alegeri anticipate în următoarele şase luni şi renegocierea acordului cu Fondul Monetar Inter-naţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Ponta, PSD: "Vom discuta cu parlamentarii puterii pentru susţinerea moţiunii"

La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a precizat că va discuta, săptămâna aceasta, cu parlamentarii UDMR şi că opoziţia mizează pe sprijinul oricăror parlamentari din arcul guvernamental.

"Guvernul cade în urma moţiunii de cenzură şi împreună cu liberalii şi conservatorii vom propune şi un Guvern care să scoată România din criză", a afirmat Ponta, care a precizat că formaţiunea sa nu analizează, acum, variantele de premier, acest aspect urmând să fie discutat cu liberalii dacă moţiunea de cenzură va trece.

După ce mai mulţi parlamentari din arcul guvernamental şi-au anunţat inteţia de vot pentru adoptarea moţiunii, Victor Ponta a mai susţinut că de teama unui eventual succes al moţiunii, "PDL va încerca să fure şi voturile propriilor parlamentari, să nu-i lase să voteze, să nu vină la moţiunea de cenzură".

Vot înainte de asumare

Liderii partidelor de opoziţie ar dori ca moţiunea de cenzură să fie votată în plen înainte ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe proiecte de lege, precum cel al Educaţiei naţionale pentru că, în situaţia în care moţiunea va trece, demersul Guvernului Boc va fi anulat.

Potrivit Constituţiei, pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Amintim că opoziţiei i-au lipsit, la moţiunea de cenzură depusă în prima sesiune legislativă doar opt voturi pentru demiterea Guvernului Boc.

Roberta Anastase: "PDL va participa la dezbaterea moţiunii"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, ieri, că nu se pune problema ca PDL să nu ia parte la dezbaterea moţiunii de cenzură.

Roberta Anastase a declarat: "Nu se pune problema să nu mergem la dezbaterea moţiunii de cenzură. Sigur, vom decide dacă vom participa efectiv la vot, dacă vom vota. Asta va fi opţiunea noastră. În fond şi dânşii trebuie să demonstreze că au o majoritate".

La remarca ziariştilor că liderul PSD Victor Ponta ar fi spus că mulţi parlamentari PDL se pregătesc să treacă la social-democraţi, Roberta Anastase a menţionat că nu are astfel de informaţii.

UDMR va merge la negocieri cu opoziţia

Parlamentarii UDMR vor onora o eventuală invitaţie a opoziţiei pe marginea discuţiilor privind realizarea unei formule alternative de guvernare, dar vor respecta acordul încheiat cu PDL, a declarat, ieri, liderul senatorilor Uniunii, Verestoy Attila.

Liderul senatorilor UDMR a explicat: "Avem un agrement politic, care este public, cu PDL şi vom respecta acest agrement pentru că sunt încă şanse reale ca să avem un succes, chiar în condiţiile grele în care suntem, prin care să aducem mulţumire celor mulţi nemulţumiţi. În acest sens, nu cred că este momentul ca UDMR să încalce un agrement pe care l-a făcut cu PDL".

Potrivit lui Verestoy Attila, dacă PSD va solicita o întâlnire, UDMR va onora invitaţia, însă poziţia parlamentarilor Uniunii rămâne fermă.

Iniţiatorii moţiunii vor alegeri anticipate în şase luni şi renegocierea acordului cu FMI

PSD şi PNL au identificat zece motive pentru care Guvernul trebuie demis, printre acestea fiind proasta gestiune a crizei economice

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb