Investiţiile în spitalele publice din Capitală în anii de criză au fost de aproape 179 de milioane de euro, a declarat ieri edilul Bucureştiului, Sorin Oprescu, adăugând că acest lucru se desfăşoară în condiţiile în care bugetul Primăriei s-a diminuat.
"Primăria generală face eforturi pentru a sprijini procesul de finanţare a spitalelor. În 2008, când printr-o ordonanţă de urgenţă am primit cele 21 de spitale, din care au rămas 19, că le-au revendicat unii, iar în România proprietatea este sfântă, din cele 19 spitale majoritatea au fost refăcute (...) chiar în anii de criză până în 2013 investiţiile în aparatură şi modernizare au fost destul de importante - aproape 179 de milioane de euro în toate spitalele (...) S-a redus bugetul şi la Primăria generală în 2013, după aceea a continuat să se micşoreze, în schimb suntem în stare să acoperim toate utilităţile", a spus Oprescu, cu ocazia participării sale la un eveniment referitor la piaţa medicamentelor.
El a menţionat că s-a reuşit menţinerea finanţării în ceea ce priveşte utilităţile şi plata unor servicii medicale.
"Casa de asigurări slăbeşte ritmul cu decontarea pentru că între 5 şi 8% din bugetul spitalelor este reprezentat de utilităţi, restul de salarii, iar cantitatea foarte mică de bani este acordată pentru medicamente, materiale sanitare, etc. Este greu dacă continuăm aşa pentru că lumea se dezvoltă, provocările sunt din ce în ce mai mari", a declarat primarul Capitalei.
În altă ordine de idei, el a reiterat dorinţa de a realiza policlinici de sector şi a estimat că în 2016 vor exista cel puţin două astfel de instituţii.