Opreşte Fed majorarea dobînzilor?

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 aprilie 2006

După cele 15 majorări ale dobînzii sale de referinţă, efectuate în ultimele 21 de luni, Rezerva Federală (Fed, banca centrală a SUA) dă cel mai clar semnal de pînă în prezent în sensul că se apropie momentul la care va renunţa la aceste măsuri. Oficialii Fed nu au specificat, însă, cînd va fi momentul respectiv.

Majoritatea membrilor consiliului guvernatorilor Fed spuneau, cu trei săptămîni în urmă, că pare să se apropie sfîrşitul majorării dobînzilor, ceea ce, pentru traderi, însemna că banca centrală se va opri abia după ce va majora la 5% dobînda, luna viitoare. Unii economişti se gîndeau chiar la încă două-trei majorări în cursul acestui an.

Deciziile viitoare privind dobînda Fed vor depinde de "implicaţiile informaţiilor privind creşterea economică şi inflaţia", potrivit minutei încheiate în urma şedinţei din martie a consiliului guvernatorilor Fed. Amintim că, la 28 martie, Fed şi-a majorat cu 0,25% dobînda, la 4,75%.

"Fed ne spune, astfel, că trebuie să analizeze riscurile privind inflaţia, riscuri care s-au intensificat după data de 28 martie", afirmă Conrad DeQuadros, senior economist la "Bear Stearns" din New York. Acesta este de părere că reprezentanţii Fed vor mai recurge la două-trei majorări în acest an. În ceea ce-l priveşte, Robert Heller, guvernator Fed în perioada 1986-1989, susţine că cele afirmate de oficialii Fed vor genera o dezbatere, unii anticipînd că instituţia nu va mai face nicio majorare în acest an, iar alţii că nu a venit, deocamdată, momentul opririi.

Acum, traderii nu mai sînt atît de convinşi că banca centrală a SUA îşi va majora dobînda la 5,25% în 2006. Numai 34% dintre aceştia preconizează o creştere a dobînzii la 5,25% în întrunirea din 28-29 iunie, faţă de 54%, cîţi anticipau acest lucru în urmă cu numai trei zile.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb