După cele 15 majorări ale dobînzii sale de referinţă, efectuate în ultimele 21 de luni, Rezerva Federală (Fed, banca centrală a SUA) dă cel mai clar semnal de pînă în prezent în sensul că se apropie momentul la care va renunţa la aceste măsuri. Oficialii Fed nu au specificat, însă, cînd va fi momentul respectiv.
Majoritatea membrilor consiliului guvernatorilor Fed spuneau, cu trei săptămîni în urmă, că pare să se apropie sfîrşitul majorării dobînzilor, ceea ce, pentru traderi, însemna că banca centrală se va opri abia după ce va majora la 5% dobînda, luna viitoare. Unii economişti se gîndeau chiar la încă două-trei majorări în cursul acestui an.
Deciziile viitoare privind dobînda Fed vor depinde de "implicaţiile informaţiilor privind creşterea economică şi inflaţia", potrivit minutei încheiate în urma şedinţei din martie a consiliului guvernatorilor Fed. Amintim că, la 28 martie, Fed şi-a majorat cu 0,25% dobînda, la 4,75%.
"Fed ne spune, astfel, că trebuie să analizeze riscurile privind inflaţia, riscuri care s-au intensificat după data de 28 martie", afirmă Conrad DeQuadros, senior economist la "Bear Stearns" din New York. Acesta este de părere că reprezentanţii Fed vor mai recurge la două-trei majorări în acest an. În ceea ce-l priveşte, Robert Heller, guvernator Fed în perioada 1986-1989, susţine că cele afirmate de oficialii Fed vor genera o dezbatere, unii anticipînd că instituţia nu va mai face nicio majorare în acest an, iar alţii că nu a venit, deocamdată, momentul opririi.
Acum, traderii nu mai sînt atît de convinşi că banca centrală a SUA îşi va majora dobînda la 5,25% în 2006. Numai 34% dintre aceştia preconizează o creştere a dobînzii la 5,25% în întrunirea din 28-29 iunie, faţă de 54%, cîţi anticipau acest lucru în urmă cu numai trei zile.