Opriţi totul! Imediat!

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 14 mai

Cătălin Avramescu

Iată o problemă reală. Avem de-a face, în ultimul timp, cu numeroase mişcări de protest. Tot felul de grupuri răsar precum ciupercile după ploaie. Revendicările acestora sunt diverse, însă întotdeauna foarte radicale. Iar problema, gravă, arată aşa: cu toate că aceste grupuri au o ideologie toxică, cu toate că frecvent recurg la violenţă sau ameninţă cu violenţa, totuşi sunt tratate cu înţelegere, chiar sunt mângâiate pe cap de politicieni şi de mass-media.

Mai mult, unele dintre revendicările acestora au fost "normalizate". Partidele "sistemului" şi chiar publicul găsesc că unele dintre ideile altădată considerate exorbitante, extreme, sunt ceva demn de discutat sau chiar de promovat. Am ajuns, cum se spune, în pat cu extremismul.

Iată un exemplu: În Marea Britanie, zilele trecute, doi bătrâni s-au apropiat de o vitrină unde era expus un exemplar din Magna Carta expus la British Library. Au scos o daltă şi au încercat să spargă vitrina. Urmăreau să distrugă documentul. Gestul nebunesc a fost motivat... de considerente ecologiste. Indivizii erau membri ai unui grup radical, Just Stop Oil! (Opriţi exploatarea petrolului! Imediat!).

După ce acelaşi grup a pus la cale atacuri împotriva unor tablouri celebre, nu credeam că voi mai fi surprins de ceva. Mă înşelam. Just Stop Oil şi-a depăşit propriile standarde în materie de infamie. Este ca şi cum în România două persoane s-ar fi urcat pe o scară să răzuiască picturile de la Voroneţ.

Problema, aşa cum spuneam, este reacţia autorităţilor, a ziarelor şi a publicului. Sau mai degrabă lipsa de reacţie faţă de ceea ce este, efectiv, un act grav de terorism. Un articol din The Guardian prezintă sordida afacere într-un mod bizar. Sunt prezentate declaraţiile aberante ale celor doi. Nimic despre ticăloşia gestului. Rămâi cu senzaţia că treaba este chiar justificată.

Credeţi că sistemul judiciar şi poliţia au reacţionat normal? Acum patru ani, un individ a fost băgat la închisoare pentru că a încercat să fure un exemplar din Magna Carta din catedrala de la Salisbury. Acum însă, dacă încerci să o distrugi de tot în numele unor inepţii ecologiste, este în regulă. Cei doi vor ieşi, foarte probabil, pe cauţiune, în următoarele ore.

Cauza principală a acestei orbiri aproape universale este simplă: cei mai mulţi oameni nu înţeleg cât de primejdioase sunt acestei idei. Să presupunem că facem cum zic cei de la Just Stop Oil. Tragem pe dreapta toate maşinile cu motor termic sau hibrid şi închidem - complet! - producţia de petrol.

Consecinţele ar fi devastatoare. Scoaterea din circulaţie a tuturor automobilelor cu motor cu benzină sau diesel înseamnă că tragem pe dreapta şi maşinile de poliţie. Hoţii vor trebui urmăriţi călare, ca în Vestul sălbatic. Dacă nu mai sunt maşini de pompieri, incendiile vor trebui stinse cu găleţi trecute din mână în mână. Vor fi munţi de gunoaie nestrânse în oraşe, pentru că nu vor mai circula maşinile de gunoi. Bolnavii vor trebui transportaţi la spital cu barca cu vâsle, dacă nu vor mai circula ambulanţe.

Acesta nu este decât începutul. Multe case vor rămâne fără căldură. Curentul electric se va opri în multe regiuni - presupun că nici centralele nucleare sunt pe placul tovarăşilor cu ciocanul. Obiectele din plastic vor deveni mai rare decât tablourile de colecţie. Angajaţii din benzinării vor fi daţi afară. Avioanele vor rămâne la sol - ce ne trebuie transport internaţional?

Totul în numele unei idei stupide. Dar se vor găsi unii care să spună că maşinile, cel puţin, vor fi electrice. De câte PIB-uri este nevoie doar ca să acoperim măcar o ţară medie ca România cu staţiile de încărcare necesare? Câte poduri actuale rezistă să treacă peste ele greutatea unor TIR-uri propulsate de baterii? Are vreunu "ecologist" idee despre cum se produce litiul necesar acestor baterii? Iar după ce vom pune fabricile auto pe butuci, de unde vor fi importate atâtea milioane de maşini electrice? (Din China comunistă, cel mai probabil).

În lumea sinistră a celor de la Just Stop Oil şi a simpatizanţilor acestora, oamenii nu au decât să trăiască în peşteri. Mâncăm ce prindem în pădure şi aruncăm oasele la intrare.

Totul pentru o iluzie. Tot transportul, la nivel mondial, contribuie doar cu 15 la sută din emisiile de CO2. Avioanele (de toate felurile) contribuie doar cu 3 la sută din total - după logica "verzilor" ar trebui să punem dopuri de ciment peste toţi vulcanii din lume, care emit o cantitate comparabilă.

Nu este doar lipsa totală de realism a măsurilor cerute. Nici măcar faptul că ne vor întoarce în epoca de piatră. Avem de-a face cu ceva încă mai rău: un cec în alb pentru orice viziune represivă a unui grup de lunatici mânaţi de o ideologie extremistă. Spre deosebire de fraţii noştri de Neanderthal, care trăiau într-o societate mai liberă decât acea planificată de activiştii Stângii, nouă după ce vom intra în peşteră ni se va da peste mână când vom încerca să aprindem o torţă cu răşină - arzând combustibili fosili contribuim la încălzirea globală!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb