• "Samsung Electronics", implicată în înţelegeri de tip cartel, spun autorităţile americane
Compania americană "Samsung Electronics" Co. şi alţi şapte producători de cipuri de memorie au fost acţionaţi în judecată, în Statele Unite, pentru înţelegere de tip cartel (fixarea anumitor preţuri pe piaţă - n.r.). Autorităţile SUA pretind că societăţile acuzate au umflat costurile cipurilor de memorie cu un miliard de dolari per total, majorând preţurile de distribuţie ale computerelor personale şi alte altor aparate electronice.
Procesul, intentat săptămâ-na trecută, la Curtea Federală din Manhattan, a urmat unui anunţ făcut de procurorul general al Californiei, Bill Lockyer, potrivit căruia 35 de state vor despăgubiri de sute de milioane de dolari de la şapte companii, printre care "Infineon Technologies" AG şi "Hynix Semiconductor". Cele 35 de state arată că atât consumatorii persoane fizice, cât şi guvernele, au plătit, în perioada 1998 - 2002, mai mult decât ar fi fost normal pentru produse care aveau în componenţa lor cipuri de memorie, dat fiind că societăţile producătoare au umflat preţurile. "Producătorii de cipuri de memorie au intrat într-o conspiraţie secretă la nivel mondial, menită să elimine competiţia", afirmă autorităţile americane. Statele acuzatoare solicită rambursarea suprataxelor, estimate la sute de milioane de dolari.
Acest caz deschide un nou capitol în lanţul proceselor antitrust împotriva producătorilor de cipuri de memorie din SUA, care au fost amendaţi cu 731 milioane de dolari.
Printre societăţile vizate de noua acţiune în instanţă se mai numără "Elpida Memory", "Nanya Technology" Corp., "NEC Electronics America" Inc. şi "Mosel Vitelic" Inc.