ORANGE A INVESTIT PESTE JUMĂTATE DE MILION DE EURO ÎN DEZVOLTAREA UNUI LABORATOR 5G "5G Lab foloseşte echipamentele mai multor furnizori, ca să ajungă în diferite zone din ţară"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 18 mai 2021

Emmanuel Chautard

Emmanuel Chautard

(Interviu cu Emmanuel Chautard, Chief Technology Officer, Orange Romania)

Compania Orange a inaugurat, recent, un laborator 5G în cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, în parteneriat cu Institutul de Cercetare CAMPUS al Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB). Orange a investit până acum peste jumătate de milion de euro în acest proiect, după cum ne-a spus Emmanuel Chautard, Chief Technology Officer, Orange Romania, care ne-a declarat, în cadrul unui scurt interviu: "5G Lab este un loc de cercetare în care testăm diferite soluţii, echipamente şi furnizori. Scopul este testarea tuturor soluţiilor disponibile pentru a obţine cel mai bun rezultat şi a ne asigura de performanţa şi siguranţa echipamentelor pe care ulterior le vom folosi în reţeaua comercială. Continuăm să dezvoltăm reţeaua 5G păstrând aceeaşi strategie multi-vendor, prin care folosim echipamentele mai multor furnizori, în diferite zone geografice, astfel încât să oferim clienţilor cea mai bună experienţă în reţeaua Orange. Ca parte a acestei strategii, colaborăm, pentru a oferi tehnologia 5G în diferite oraşe din ţară, cu diferiţi producători Radio sau Core, precum Nokia, Samsung, ZTE, Ericsson şi Huawei".

Reporter: Orange a inaugurat, recent, un laborator 5G în cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti. Ce presupune mai exact acest laborator?

Emmanuel Chautard: 5G Lab reprezintă un loc unic în România, dedicat cercetării şi inovării viitoarelor reţele de telecomunicaţii. Este un hub în care mediul academic, startup-urile şi companiile pot să inoveze şi să testeze soluţiile bazate pe tehnologia 5G.

Lansat în parteneriat cu Institutul de Cercetare CAMPUS al Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB), acest laborator are în dotare tehnologii ce vor fi disponibile în reţeaua comercială în viitor, dar care astăzi pot fi testate doar în mediu de laborator.

Primul laborator 5G din România are o politică deschisă ce le permite tuturor cercetătorilor din cadrul UPB sau din alte universităţi şi centre de cercetare să folosească infrastructura din acest spaţiu pentru a-şi avansa cercetarea în jurul reţelelor 5G. Astfel, vom crea în jurul acestui laborator un ecosistem de experţi în reţelele 5G, dar şi în reţelele viitorului.

În plus, prin intermediul programelor de accelerare din cadrul Orange Fab, start-upurile acceptate în program pot profita din plin de gama largă de instrumente şi platforme tehnice pe care Orange le are de oferit. Aceasta include accesul la Orange 5G Lab, la un grup de experţi şi cercetători care lucrează acolo, precum şi la o suită de echipamente, platforme, API-uri şi opţiuni de conectivitate care contribuie la crearea ecosistemului 5G şi IoT al Orange România.

Nu în ultimul rând, cu ajutorul parteneriatului nostru cu UPB, sperăm să creştem interesul a cât mai multor studenţi şi cercetători, care să ni se alăture în dezvoltarea reţelelor 5G, dar şi a scenariilor de utilizare ale acestei tehnologii pentru diferite verticale de business.

Aducem, astfel, împreună mediul de business şi antreprenoriat alături de cel academic şi de cercetare, cu scopul de a sprijini şi accelera digitalizarea mai multor sectoare economice cu ajutorul tehnologiei 5G, precum: agritech, oraşe inteligente, maşini autonome, transport şi logistică, e-health, securitate cibernetică, tehnologie verde etc.

Reporter: Care a fost investiţia şi ce aşteptări aveţi în urma implementării acestui proiect?

Emmanuel Chautard: Dacă vorbim strict din punct de vedere al cifrelor, Orange a investit până acum peste jumătate de milion de euro. Această sumă a fost utilizată pentru pregătirea laboratorului şi dotarea lui cu echipamente, asigurarea infrastructurii 5G, instalarea reţelelor Wi-Fi 6, IoT LoRaWAN, LTE-M şi NB-IoT, precum şi pentru instalarea instrumentelor de testare a performanţei RF, alături de cameră anecoică şi dispozitive necesare dezvoltării 5G şi IoT.

Mai presus de cifre însă, adevărata investiţie pe care o reprezintă acest laborator constă în cercetarea şi dezvoltarea următoarei generaţii de reţele mobile, care ne va transforma societatea şi ne va face viaţa mai bună şi mai eficientă.

Reporter: Cine sunt furnizorii de echipamente 5G cu care lucrati în cadrul acestui laborator?

Emmanuel Chautard: 5G Lab este tocmai asta - un loc de cercetare în care testăm diferite soluţii, echipamente şi furnizori. Scopul este testarea tuturor soluţiilor disponibile pentru a obţine cel mai bun rezultat şi a ne asigura de performanţa şi siguranţa echipamentelor pe care ulterior le vom folosi în reţeaua comercială. Totodată, laboratorul 5G pune la dispoziţia dezvoltatorilor tehnologii care nu sunt disponibile în prezent în reţeaua comercială. Acest lucru permite tuturor să se gândească la soluţii pentru viitor, precum şi să testeze noi abordări.

Continuăm să dezvoltăm reţeaua 5G păstrând aceeaşi strategie multi-vendor, prin care folosim echipamentele mai multor furnizori, în diferite zone geografice, astfel încât să oferim clienţilor cea mai bună experienţă în reţeaua Orange. Ca parte a acestei strategii, colaborăm, pentru a oferi tehnologia 5G în diferite oraşe din ţară, cu diferiţi producători Radio sau Core, precum Nokia, Samsung, ZTE, Ericsson şi Huawei.

În acelaşi timp, Orange îşi păstrează angajamentul pentru asigurarea securităţii cibernetice a reţelelor sale şi reiterează faptul că potenţialul risc în această privinţă vizează partea de Core a reţelei, nu şi cea de acces Radio, pentru care ar trebui să existe un nivel cât mai ridicat de competiţie între furnizorii de echipamente, astfel încât să putem oferi clienţilor români cea mai bună perfor­manţă şi eficienţă.

Reporter: Vă mulţumesc!

-------

"5G Lab foloseşte echipamentele mai multor furnizori, ca să ajungă în diferite zone din ţară"

DORIN ODIAŢIU, PUBLIC AFFAIRS, PARTNERSHIPS AND WHOLESALE DIRECTOR ORANGE ROMÂNIA:

"Piaţa furnizorilor de echipamente trebuie să se menţină competitivă, spre binele consumatorilor finali"

Proiectul de lege privind implementarea tehnologiei 5G, care a trecut recent de Guvern, se află în Parlament, pentru aprobare în regim de urgenţă. Dorin Odiaţiu, Public Affairs, Partnerships and Wholesale Director Orange România, ne-a vorbit, în cadrul unui alt interviu, despre modificările care consideră că ar trebui aduse textului legislativ. Domnia sa consideră: "Această lege se referă la cerinţele de securitate ce trebuie respectate de către furnizorii de echipamente destinate reţelelor 5G. Dată fiind importanţa deosebită a legii pentru industria noastră şi potenţialele sale implicaţii asupra pieţei, inclusiv asupra costurilor, credem că este necesar să alocăm timp suficient pentru discutarea tuturor aspectelor legate de ea. Claritatea formulărilor din lege, precum şi predictibilitatea cadrului legislativ sunt la fel de esenţiale pentru industria noastră ca şi pentru orice alt domeniu. Solicităm existenţa unei confirmări formale că textul legii este aliniat cu prevederile europene în domeniul securităţii 5G, astfel încât să asigurăm predictibilitatea cadrului legislativ în care ne desfăşurăm activitatea prin eliminarea riscului de a avea modificări pe această lege în perioada de după ce va fi emisă".

Dorin Odiaţiu şi-a exprimat opinia atât asupra licitaţiei 5G, pe care piaţa o aşteaptă de mai bine de un an, dar şi asupra faptului că acest proiect de lege exclude anumiţi furnizori din domeniu: "Piaţa furnizorilor de echipamente trebuie să se menţină competitivă, spre binele consumatorilor finali. Când mă refer la competitivitate, am în vedere preţurile pentru echipamente, care nu ar trebui să crească după implementarea legii. În ceea ce priveşte "licitaţia 5G", vorbim de un proces în care statul va supune licitaţiei un anumit spectru de frecvenţe care se pot utiliza cu ajutorul mai multor tehnologii, inclusiv 5G. Reţelele 5G sunt deja prezente în România; nu vorbim, aşadar, de o licitaţie pentru licenţe 5G sau tehnologie 5G. Licitaţia va fi organizată de ANCOM după ce toate actele necesare vor fi emise în prealabil de către autorităţi, iar data ei va depinde, aşadar, de parcursul procesului legislativ în cazul fiecărui act".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. mai ce mai stiti voi ce ne trebuie noua!

    oare de unde? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb