Operatorul de telecomunicaţii "Orange" a anunţat astăzi, într-un comunicat trimis Redacţiei, finalizarea primei etape a proiectului-pilot smart city de la Alba Iulia, precum şi începutul etapei de analiză a primelor date colectate prin soluţiile implementate.
Compania precizează că, în prezent, în Alba Iulia există peste 600 de senzori care, alături de reţelele de comunicaţii mobile, fixe şi destinate obiectelor conectate, creează o infrastructură digitală a oraşului. În acest context, oraşul Marii Uniri deţine reţele de internet în bandă largă, 4G/4G+, Wi-Fi şi LoRaWAN, furnizate de Orange România şi securizate prin platforma Business Internet Security.
Reţeaua Wi-Fi include peste 228 puncte de acces în cetate şi oraş şi 15 puncte de acces în mijloace de transport în comun.
"În aproape un an de funcţionare a hotspot-urilor Wi-Fi în autobuze, aproximativ 8% din populaţia de 60.000 de locuitori din Alba Iulia a accesat serviciul, generând peste 1 TB de date în sesiuni cu o durată medie de 30 minute", se arată în comunicat.
Potrivit companiei, reţeaua dedicată obiectelor conectate la internet (IoT), LoRaWAN, acoperă prin şase gateway-uri întregul oraş şi conectează 150 de senzori de iluminat şi apă. Această infrastructură deschisă are la bază o platformă open data prin intermediul căreia aplicaţiile dezvoltate de start-up-urile partenere conectează autorităţile locale, localnicii, turiştii, precum şi antreprenorii din Alba Iulia. În acest mod, infrastructura digitală a oraşului facilitează noi oportunităţi, precum şi o optimizare a resurselor locale.
La capitolul "Guvernare digitală", prin intermediul noilor tehnologii, locuitorii din Alba Iulia pot comunica mai uşor cu autorităţile pe subiecte de interes public prin intermediul platformei de conectare la Wi-Fi. Până în acest moment, au fost desfăşurate nouă sondaje la care au participat peste 4.300 de utilizatori ai mijloacelor de transport în comun.
Cu ajutorul aplicaţiei Civic Alert, cetăţenii pot alerta autorităţile asupra problemelor identificate în oraş, în timp ce prin "City Analytics" primăria poate urmări tendinţe ale traficului pietonal din oraş, în funcţie de momentul zilei sau condiţiile meteorologice, identificând, de asemenea, cele mai comune trasee.
"Orange" adaugă: "Soluţia de clasă digitală a fost instalată în două licee din Alba Iulia: Colegiul Economic 'Dionisie Pop Marţian' şi Colegiul Naţional Horea, Cloşca şi Crişan. Aceasta include tablete, prin parteneriatul cu Lenovo, catalog digital, acces la Internet prin Wi-Fi securizat şi cu trafic web filtrat. Pe lângă utilizarea catalogului pentru anul şcolar 2017-2018, în aplicaţie au fost încărcate datele legate de performanţă şcolară pentru ultimii trei ani. În total, anul acesta vor beneficia în Alba Iulia de această soluţie 120 de profesori şi aproape 1.500 de elevi. Prin aplicaţia e-alba iulia, disponibilă pe Android şi iOS, turiştii au acces la informaţii despre principalele obiective ale oraşului, iar business-urile locale pot organiza campanii dedicate. În acest moment, aplicaţia are 1.200 de utilizatori care au iniţiat peste 11.300 de sesiuni. În plus, ca parte a proiectului-pilot dezvoltat de Orange, patru echipe de elevi şi studenţi din Alba Iulia au prezentat soluţii pe tema smart city la hackathon-ul Innovation Labs, iar una dintre ele s-a calificat la finala Demo Day 2017 din Bucureşti".
De asemenea, ca urmare a acceptării Orange în programele de cercetare şi dezvoltare Horizon2020, Matilda şi Slicenet, Alba Iulia va deveni beneficiarul tehnologiilor 5G cu aplicabilitate pe verticala smart city.
În Alba Iulia sunt montaţi, de asemenea, senzori de monitorizare a calităţii aerului instalaţi în cele 15 autobuze dotate cu hotspoturi Wi-Fi. Soluţia oferă atât autorităţilor, cât şi cetăţenilor, informaţii cu privire la impactul pe care activităţile de zi cu zi le au asupra mediului.
Compania mai spune că soluţia de management al iluminatului public existentă a generat economii între 50-70% la consumul de energie electrică, în funcţie de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stâlp, iar soluţia de management al apei este în curs de instalare.