Orban va cere Guvernului flexibilitate în negocierile pentru bugetul UE 2014-2020

F.A.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 22 septembrie 2011

Leonard Orban

Leonard Orban

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că este nevoie ca România să fie flexibilă în negocierile pentru bugetul UE 2014-2020, astfel încât bugetul UE să fie aprobat până la finele anului 2012. Domnia sa a spus: "Considerăm că este extrem important, din punctul României de vedere, să se ajungă la o poziţie bugetară la fel de avantajoasă ca cea din bugetul 2007-2013, dar, mai important decât acest lucru, este esenţial pentru noi să se ajungă la un acord privind bugetul UE 2014-2020. Pe lângă procesul normal de a ne apăra interesele, care sunt absolut legitime, este cel mai important să ajungem la o înţelegere legat de bugetul UE, cât mai repede posibil la nivel european".

El a precizat că va face o propunere în acest sens Guvernului: "Voi propune Guvernului României şi factorilor de decizie, tocmai aceasta poziţie, să dovedim flexibilitate şi să ajutăm la ajungerea unui acord la nivelul UE, pentru că acesta este interesul nostru final".

El a adăugat că România consideră propunerea avansată Comisiei Europene ca fiind una foarte bună ca bază de plecare în negociere. Potrivit lui Orban, există riscuri de blocare a negocierilor, legate de cuantumul sumelor destinate politicii de coeziune. "Asistăm de o perioadă lungă de timp la o ofensivă totală contra acesteia. Criticile se referă la faptul că banii pentru politica de coeziune ar fi cheltuiţi nejustificat şi ar trebui orientaţi către competitivitate, cercetare şi dezvoltare", a spus el.

"Dacă vrem să păstrăm alocări importante privind politica de coeziune, trebuie să acceptăm că se vor pune condiţii suplimentare. Prin condiţiile suplimentare se va dori să se ştie că banii se cheltuie cu cap, că aduc plus valoare, că nu se duc în proiecte fără beneficii pentru ţară. Am putea pierde sume limitate, dar să avem un acord, asta înseamnă flexibilitate", a mai spus ministrul.

La rândul său, comisarul european pentru planificare bugetară Janusz Lewandowski a declarat că asistenţa acordată de FMI şi CE României va continua pentru că România este pe drumul cel bun, ceea ce nu pare să se întâmple în alte state UE.

"În mod general, problema Europei nu este România, problema este în altă parte. Estimările noastre sunt că în România revenirea economică este pozitivă", a spus oficialul Comisiei Europene.

El a apreciat că balanţa de plăţi a contribuit la revenirea României. "Toată lumea înţelege că trebuie să ajustăm toate promisiunile ţinând cont de contextul dezavantajos în economia europeană, aflată în criza economică. În alte state europene membre estimările de creştere economică au fost reduse. Asistenţa din partea FMI şi Comisiei Europene va fi continuată, pentru că Româ-nia este pe drumul cel bun, ceea ce nu credem că se întâmplă în alte state", a spus el.

De asemenea, Lewandowski a salutat numirea lui Orban ca ministru şi a precizat că odată cu punerea acestuia în funcţie aşteaptă de la Bucureşti veşti despre absorbţia fondurilor europene la fel de bune ca mesajele privind revenirea economică. "Aştept ca, odată cu numirea lui Leonard Orban, să avem veşti la fel de bune de la România în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor ca cele privind revenirea economiei", a declarat Janusz Lewandowski, comisar european pentru planificare bugetară.

Orban: Voi propune CE transferarea fondurilor nefolosite de unele instituţii

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, ieri, că va propune Comisiei Europene realocarea fondurilor europene care nu au fost absorbite de unele instituţii, precizând că o decizie în acest sens va trebui adoptată în maximum 2-3 luni. Leonard Orban a adăugat că trebuie evitate întârzierile şi că, oricum, şi după ce va fi formulată această solicitare la UE va dura cel puţin trei luni până la aprobarea acesteia.

"După ce facem noi propunerea de relocare între diferitele programe, această propunere va trebui aprobată de Comisia Europeană, ceea ce presupune o perioadă de minimum trei luni pentru aprobarea acestei măsuri de relocare", a spus Orban.

El nu a putut preciza de la care ministere vor fi transferaţi bani, explicând că este necesară o evaluare.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat ieri că a solicitat ca cel puţin un miliard de euro din fondurile europene care n-au fost absorbite de alte ministere, printre care şi cel al Muncii, să fie cedat MDRT.

"Cred că toţi miniştrii trebuie să avem în vedere nevoia României de a aduce aceşti bani în ţară. Ştiu că există şi orgoliu personal, care de foarte multe ori e piedică la o decizie corectă. Eu cred că ar trebui să vedem acum, toţi colegii miniştri, interesul naţional şi să ducem banii care se pare că nu pot fi folosiţi pe un anumit program operaţional sectorial acolo unde este nevoie de ei şi se pot cheltui imediat", a spus Udrea.

Ea a adăugat că MDRT a contractat pe diverse proiecte toată suma de 4,3 miliarde de euro alocată din fonduri europene şi are proiecte depuse în valoare de 12 miliarde de euro.

Orban: Absorbţia fondurilor nu se va îmbunătăţi curând pentru că am întrerupt plăţile pe achiziţii

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că nu vor putea fi făcute progrese rapide în îmbunătăţirea ratei absorbţiei, deoarece autorităţile române au decis că până în noiembrie plăţile pentru programele legate de achiziţiile publice să fie întrerupte. El a menţionat, la o conferinţă, că la CE se transmit numai facturile care nu sunt legate de această temă.

"Eu am spus foarte clar, schimbări peste noapte nu vor putea fi înregistrate. Până în luna noiembrie, plăţile pe tot ce înseamnă programe care sunt legate de achiziţiile publice sunt întrerupte pe baza unei decizii a părţii române în ideea de a schimba mecanismul de funcţionare a sistemului de achiziţii publice şi în al doilea rând să verificăm toate proiectele la care au fost transmise facturi către Comisia Europeană şi a vedea dacă nu cumva sunt probleme", a spus Orban.

El a adăugat că acolo unde vor fi identificate probleme, "banii nu se vor pierde, ci vor fi transferaţi la alte proiecte".

"Nu e o suspendare, este vorba despre o decizie a autorităţilor române până cel mai devreme în luna noiembrie pentru că tot sistemul de achiziţii publice va trebui să fie reacreditat", a explicat Orban.

El a adăugat că în acest context în următoarele luni rata absorbţiei va avea o "îmbunătăţire minimă". "Vom constata în următoarele 3-4 luni doar o îmbunătăţire minimă, limitată a ratei de absorbţie pentru că vom transmite facturi la CE numai pe programe care nu sunt legate de achiziţiile publice, de exemplu pe POS DRU", a spus Orban.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb