ORDONANŢA 55/2013, LA MÂNA FUNCŢIONARILOR Victor Ponta: "Văd că adoptăm în Guvern acte normative şi, după aceea, se publică altfel"

Veronica Plăcintescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 iunie 2013

Victor Ponta: "Văd că adoptăm în Guvern acte normative şi, după aceea, se publică altfel"

Premierul: "Formula aprobată cu impozit 85% era pentru ASF, dar funcţionarii se cred mai deştepţi"

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că îi va demite pe funcţionarii care au intervenit asupra textului Ordonanţei 55/2013, făcând referire la aceştia drept cei care "se cred mai deştepţi decât Guvernul".

Articolul 2 din actul care prevede impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii a declanşat, zilele acestea, mai multe reacţii negative, întrucât nu reiese în mod explicit din text că taxarea s-ar aplica numai foştilor membri din conducerile CNVM, CSA şi CSSPP, care au fost înglobate în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Victor Ponta a reiterat, ieri, că OUG 55/2013, pe care domnia sa a semnat-o săptămâna trecută, se aplică doar foştilor membri ai comisiilor care au format ASF. Domnia sa a declarat că a desemnat Corpul de Control al Guvernului să facă verificări privind modificarea Ordonanţei, în condiţiile în care, din unul din articolele acesteia, reiese că impozitul de 85% nu va fi aplicat doar foştilor membri ai CNVM, CSA şi CSSPP, ci şi membrilor consiliilor de administraţie şi de conducere din mediul privat, la încetarea contractelor de muncă înainte de termen.

Victor Ponta a declarat: "Acel impozit de 85% se aplică la cei care au făcut parte din aceste trei comisii (n.r. CSA, CNVM şi CSSPP) şi care şi-au votat singuri 20 sau nu ştiu câte zeci de salarii compensatorii. Asta am discutat în şedinţa de Guvern, asta am aprobat".

Premierul Ponta a prezentat, ieri, varianta textului Ordonanţei pe care a aprobat-o în urmă cu o săptămână. Domnia sa a arătat că îi va demite pe funcţionarii care "se cred mai deştepţi decât Guvernul" şi care, în privinţa persoanelor cărora li s-ar percepe impozitul de 85% din salariile compensatorii, au omis din actul normativ sintagma "din cadrul ASF şi din cadrul autorităţilor care se reorganizează prin ordonanţa de înfiinţare a ASF".

Victor Ponta a declarat: "Văd că adoptăm în Guvern acte normative şi, după aceea, se publică altfel. Vreau să trag un semnal de alarmă foarte serios pentru toţi miniştrii: noi degeaba decidem în şedinţa de guvern, că ne conduc funcţionarii. Am în faţă textul decis în Guvern: < Prin excepţie de la prevederile privind Codul Fiscal, cota de impozit de 85% pentru veniturile reprezentând sume compensatorii, cu ocazia încetării contractului de muncă, angajaţilor cu funcţii de conducere şi persoanelor care sunt numite în calitatea de membru în consilii de conducere din cadrul ASF şi din cadrul autorităţilor care se reorganizează prin ordonanţa de înfiinţare a ASF >. Deci, asta am adoptat noi în şedinţa de guvern, la Monitorul Oficial a mers altceva. Aveţi mare grijă, vreau să şi dăm afară pe cine dintre funcţionari se crede mai deştept decât Guvernul, dar să ştiţi că nu e un caz izolat: e valabil şi în Secretariatul General al Guvernului, şi la dumneavoastră. Vreau să vă conduceţi ministerele, să vă faceţi ordine, să-i supravegheaţi şi să-i daţi afară, că Legea funcţionarului public permite, din păcate, să faci o mulţime de gafe şi tot să rămâi în funcţie, dar sunt convins că există şi posibilităţi legale de a-i sancţiona pe cei care ne pun în situaţii penibile".

Impozitul de 85%, numit de Ponta taxa pe "obrazul gros", a apărut în contextul în care unii dintre membri Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor au încasat câte 19 salarii compensatorii atunci când CSA a fost înglobată în ASF, alături de CNVM şi CSSPP.

Textul confuz al actului normativ a provocat reacţii puternice în mediul de afaceri.

Raluca Turcan, vicepreşedinte PDL, partid aflat în opoziţie, a transmis un comunicat prin care l-a acuzat pe Victor Ponta de "lipsă de înţelegere economică" şi "desconsiderare totală a sectorului care produce în România pentru a plăti pensii şi salarii".

Mai mult, chiar consilierul onorific al premierului Ponta, Ionel Blănculescu, a pus paie pe foc, declarând că şi în mediul privat există "obraz gros".

Contactat în urmă cu două zile de ziarul "BURSA", înainte ca primu-ministru să explice prevederile Ordonanţei, Ionel Blănculescu nu a precizat o destinaţie anume pentru banii respectivi, consilierul subliniind că, odată ajunşi la stat, banii ar fi depersonalizaţi. Ionel Blănculescu ne-a declarat: "Impozitul este o sumă obligatorie. Odată ajunşi la stat, banii respectivi se depersonalizează. Ei urmează să fie direcţionaţi unde sunt necesari. Era normal să se ia o măsură care să nu discrimineze un anumit sector".

Victor Ponta a precizat, marţi, că Ionel Bănculescu nu ştia ce a fost adoptat în Guvern.

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern săptămâna trecută privind Autoritatea de Supraveghere Financiară include trei mari articole, dintre care unul modifică articolele din ordonanţa de înfiinţare a ASF reducând numărul de membri, al doilea mare articol stabileşte că, prin derogare de la Codul Fiscal, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizaţii/sume compensatorii acordate, în condiţiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă, raportului de serviciu sau mandatului, angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru "în consilii de administraţie şi consilii de conducere", iar ultimul mare articol reglementează condiţiile de demitere a managerilor de spitale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Foarte bine demitetii pe toti si dati-le si cate 24 de salarii compensatorii.

    Dar ce mai faceti cu consilierul onorific I.B. care confunda salariile compensatorii la stat suportate din banul public cu salariile la privat suportate de actionari. 

    Cand apare iar la TV consilierul acesta care il intelege pe dos pe premier ?

    Luati-va consilieri mai buni nu analisti de 2 bani ! 

    Daca si ordonanta aia cu privatizarea Petrom legata de resurse a fost modificata la fel in culisele sforarilor de la guvern ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb