Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind reducerea cheltuielilor din sistemul public va fi adoptat în şedinţa de mâine a Guvernului, a anunţat, ieri, premierul Nicolae Ciucă.
"Am considerat că este oportun să asigurăm timpul necesar pentru transparenţă, pentru a asigura toate dezbaterile necesare, care să ne asigure că vom lua o decizie foarte bună. Este o OUG care ţine sub control cheltuilelile publice - discutăm despre măsuri care vizează bunurile şi serviciile -, asigurând tototadă stabilitatea investiţiilor fără a afecta bugetul în acest sens", a spus Ciucă.
De fapt, la ora şedinţei de guvern de ieri, premierul nu avea încă avizul necesar din partea plenului CES, care s-a întrunit ieri pentru a dezbate proiectul de ordonanţă de urgenţă privind reducerea cheltuielilor publice pentru acoperirea deficitului de încasare de 4,5 miliarde lei pe primul trimestru al acestui an la capitolul venituri bugetare.
Potrivit proiectului de act normativ ce va fi adoptat mâine, conducătorii autorităţlor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, au obligaţia de a dispune măsurile necesare în vederea reducerii cu 10% a cheltuielilor aprobate pe anul 2023 la titlul "Bunuri şi servicii". Prevederile nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele şi materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acţiuni şi programe de sănătate, precum şi în cazul cheltuielilor aferente unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar.
Totodată se interzice autorităţilor şi instituţiilor publice în acest an achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice nou-înfiinţate după data intrării în vigoare a proiectul de act normativ. Achiziţiile publice aflate în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se vor definitiva pe baza prevederilor legale în vigoare la data iniţierii procedurilor respective, numai în condiţiile în care autoritatea contractantă a transmis deja, până la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, spre publicare anunţul sau invitaţia de participare.
Guvernul va suspenda prin acelaşi act normativ ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice din instituţiile şi autorităţile publice, instituţiile publice locale.
1. E foarte corect asa, abordare etapizata
(mesaj trimis de Liberal în data de 11.05.2023, 14:26)
E foarte clar ca trebuie reduse cheltuielile statului, care se imprumuta la dobanzi mari ca sa plateasca ce e curent de plata. Sindicatele bugetarilor trebuie sa accepte ca au primit deja majorarile pe anul acesta si nu pot fi marite pt mai mult de 300 000 angajati din invatamant dintr o data, cand nu mai e spatiu fiscal. Si daca cresc pt invatamant, vor cere si din sistemul medical, justitie politie etc.
Pt invatamant se poate calcula plata per ora de curs la clasa si sa devina indicpator negociat si care sa fie comparat cu alte state EU.