Ordonanţa privind igienizarea terenurilor agricole se va afla pe masa Guvernului în maximum două săptămâni şi se va adresa nu numai persoanelor fizice ci şi deţinătorilor publici de terenuri, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, citat de Agerpres. Domnia sa a precizat: "Sper ca săptămâna viitoare sau în maximum două săptămâni ordonanţa să fie pe masă de lucru a Guvernului, în prezent aflându-se în procedurile de aprobare la celelalte ministere. Acest act normativ prevede ca toţi deţinătorii să îşi cureţe terenurile şi să le igienizeze. Noi nu putem forţa prin lege cultivarea terenurilor, dar putem obliga curăţarea lor pentru că nu suntem cultivatori de buruieni şi gândaci. Această măsură nu se va duce doar către deţinătorii persoane fizice, ci inclusiv către cei publici de la căi ferate, şosele, respectiv către toate terenurile intra şi extravilan".
Ministrul Agriculturii a spus că în 2011 există în jur de 800.000 de hectare de terenuri nelucrate faţă de 3 milioane de hectare cât erau anii trecuţi. "Măsura va fi văzută şi în funcţie de anumite particularităţi, cum ar fi zona terenurillor neutilizate din zonele de munte, dar şi acolo sunt alte elemente care îi determină pe deţinători să îşi facă igienizarea să intre pe bunele practici agricole pentru că nu au dreptul la subvenţii", a spus şeful MADR. În opinia acestuia, dacă deţinătorii de terenuri nu vor respecta măsura de igienizare a terenurilor agricole vor risca sancţiuni între 200 şi 400 de lei pe hectar.
Valeriu Tabără a adăugat: "Sanc-ţiunile vor fi aplicate gradual, în primul an amenda va fi de 200 lei pe hectar, în al doilea an de 300 lei şi de 400 lei pe hectar, începând cu al treilea an. Sunt foarte mulţi deţinători care nu sunt foarte avuţi şi nu îşi vor permite aceste sancţiuni, dar asta nu înseam-nă că trebuie să păstreze terenul în afara circuitului agricol. Există la ora actuală şi alte căi de introducere în circuitul agricol, prin arendare sau concesiune. Sunt convins că va fi o opoziţie politică pentru că măsura va fi asimilată ca o taxare în anul electoral, dar rezolvarea problemelor noastre nu trebuie legate de acest lucru".
Potrivit proiectului de act normativ, excepţie de la această măsură vor fi deţinătorii ale căror terenuri şi-au pierdut capacitatea de producţie pentru culturi agricole sau silvice prin degradare şi poluare, deţinătorii terenurilor afectate de calamităţi naturale, deţinătorii care şi-au pierdut capacitatea de muncă, dovedită pe baza de documente medicale, din cauza de bătrâneţe, forţă majoră sau din alte motive neimputabile deţinătorilor de teren.