Organizaţiile maghiare din Bazinul Carpatic trebuie să acţioneze solidar

A.G.R.
Politică / 1 august 2009

Parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la efectele pe care le va produce aplicarea legii privind folosirea limbii de stat în Slovacia, act care restrânge drepturile minorităţilor naţionale în a-şi folosi limba maternă în administraţie, spaţiul public şi privat, şcoli, culte, media etc., se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

În opinia sa, aplicarea acestei legi, cu începere de la 1 septembrie, reprezintă un precedent periculos în privinţa exercitării drepturilor minorităţilor naţionale din statele membre ale Uniunii Europene (UE), considerând că întreaga naţiune maghiară trebuie să se manifeste solidar împotriva aplicării acestei legi.

Deputatul european a luat parte, vineri seara, la Oradea, la reuniunea extraordinară a Consiliului Reprezentanţilor Judeţeni ai UDMR Bihor, la care a participat şi o delegaţie a Partidului Coaliţiei Maghiare din Slovacia (MKP), condusă de preşedintele Consiliului Naţional al MKP, Farkas Ivan, şi de vicepreşedintele formaţiunii Duray Miklos.

"Această lege a generat reacţii şi în Parlamentul European (PE) chiar la începutul celei de a şaptea legislaturi, toţi parlamentarii europeni maghiari luând atitudine împotriva acesteia", a declarat Iuliu Winkler în cadrul reuniunii.

Potrivit deputatului, promulgarea legii amintite în Slovacia a creat serioase motive de îngrijorare în sânul comunităţii maghiare care trăieşte în Bazinul Carpatic. În opinia sa, acest act este similar cu cel al Guvernului de la Bucureşti, prin care schimbarea şefilor serviciilor deconcentrate s-a transformat în epurare etnică în cazul funcţionarilor maghiari.

"E vorba de acţiune. Trebuie să fim solidari în acţiunea noastră. Toate organizaţiile care reprezintă comunitatea maghiară din Bazinul Carpatic trebuie să acţioneze solidar. Trebuie ca acestea să-şi găsească energia pentru a dezbate viziunea naţiunii maghiare asupra viitorului UE, iar acest lucru presupune solidaritate şi colaborare", a afirmat Iuliu Winkler.

Deputatul european a atras atenţia asupra faptului că odată cu intrarea în vigoare, Tratatul de la Lisabona va aduce cu sine o dinamizare a dezbaterii despre viitorul UE, cadru în care trebuie să se impună vocea comunităţii maghiare din Bazinul Carpatic.

"În UE există mai multe tendinţe care se manifestă în privinţa schiţării viitorului UE. Una dintre acestea se raportează la UE ca la o simplă Uniune de statele naţionale, viziune care permite ascunderea anumitor probleme sub preţ, acestea fiind lăsate în competenţa statelor membre. Există, însă, şi o tendinţă federalistă, care presupune descentralizare, aplicarea principiului subsidiarităţii. UDMR s-a pregătit deja pentru a întâmpina înfăptuirea unei astfel de tendinţe, iar cu ocazia alegerilor pentru PE, am realizat o schiţă a ceea ce ne-am dori să devină UE, o Uniune a regiunilor, a comunităţilor, în care se aplică principiul subsidiarităţii. Într-o astfel de UE, autonomia etnică este recunoscută a instrument viabil în rezolvarea problemelor comunităţilor", a subliniat parlamentarul european.

Iuliu Winkler a reamintit, potrivit comunicatului, că parlamentarii europeni ai UDMR sunt implicaţi, la nivelul PE, în realizarea unui cadru unitar de reglementare a drepturilor minorităţilor care să fie aplicat în toate statele membre. Şi în acest caz, a arătat, deputatul european, este nevoie de solidaritatea tuturor parlamentarilor europeni maghiari.

În cadrul reuniunii de la Oradea a fost adoptată o rezoluţie a Consiliului Reprezentanţilor Judeţeni ai UDMR Bihor prin care li se cere parlamentarilor slovaci să anuleze prevederile discriminatorii ale legii privind folosirea limbii de stat. De asemenea, parlamentarii europeni maghiari au fost mandataţi să transmită această rezoluţie PE şi Consiliului Europei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb