Organizaţiile media cer Comisiei Europene măsuri mai puternice pentru combaterea dezinformării

G.U.
Miscellanea / 15 iunie 2020

Organizaţiile media cer Comisiei Europene măsuri mai puternice pentru combaterea dezinformării

Organizaţii reprezentând radiodifuzori, editori şi jurnalişti au cerut luni Comisiei Europene "măsuri mai puternice" faţă de platformele internet (Google, Facebook ş.a.) pentru combaterea dezinformării, informează France Presse, potrivit G4Media.ro

Această "declaraţie comună", semnată în special de Federaţia europeană a jurnaliştilor, Consiliul european al editorilor şi Asociaţia televiziunilor comerciale europene (ACT), este publicată după prezentarea miercuri de către Bruxelles a noilor măsuri împotriva dezinformării, suscitată de pandemia de COVID-19.

Semnatarii se declară "alarmaţi de creşterea dezinformării online în timpul pandemiei", care a avut "un impact devastator asupra eforturilor instituţiilor de sănătate publică".

"Codul de bune practici" european, semnat în 2018 de platformele internet, "s-a dovedit inadecvat pentru a trata sursa şi motoarele de dezinformare propagată online", consideră ei.

"Este urgent să dispunem de instrumente eficiente pentru a evalua mai bine şi a trata problema cu succes", scriu ei, apreciind că "Europa depinde prea mult de bunăvoinţa actorilor sistemici".

Printre "măsurile cele mai stricte" solicitate, figurează "un regim de sancţiuni" pentru a-i obliga pe "cosemnatarii codului de bune practici să fie incitaţi să acţioneze".

Aceste măsuri trebuie "să stimuleze mai degrabă decât să penalizeze media", adică "trebuie să garanteze libertatea jurnalistică, drepturile fundamentale şi libertatea editorială".

În fine, ei cer ca dialogul cu platformele să se efectueze într-un mod mai "structurat", în timp ce "un anumit număr de comisari" să trateze direct cu platforme.

UE a invitat săptămâna trecută giganţii internetului să facă mai mult pentru a lupta împotriva "imensului val de dezinformare" suscitat de pandemie, publicând un raport lunar despre acţiunile puse în aplicare.

Aceste rapoarte ar trebui să se refere la natura dezinformării, dimensiunea reţelei implicate, originea sa geopolitică şi audienţa ţintă, a explicat vicepreşedinta Comisiei responsabilă de valori şi transparenţă, Vera Jourova.

Demersul se sprijină pe bunăvoinţa platformelor, dar este - potrivit ei - în interesul lor să suscite "încredere" un rândul utilizatorilor lor.

Pandemia a determinat deja UE să ceară platformelor să promoveze mai întâi informaţiile autorităţilor în domeniul sănătăţii, precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), şi să retragă în special publicitatea pentru medicamente false.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. E bine ca-i preocupa cenzura, asta inseamna ca sunt deranjati de fluxul liber de informatii care circula pe net referitoare la mascarada si manipularea mondiala pe care o traim in 2020, mai ceva ca in cartile lu Orwell.

    Un spectacol sinistru, pe banii nostri. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb