OROS: "Aşteptăm finalizarea recensământului agricol,pentru că la finele anului 2022 trebuie să definitivăm Planul Naţional Strategic"

J.P.
Politică / 10 mai 2021

"Aşteptăm finalizarea recensământului agricol,pentru că la finele anului 2022 trebuie să definitivăm Planul Naţional Strategic"

Aşteptăm finalizarea Recensământului General Agricol pentru că la finele anului 2022 trebuie să definitivăm Planul Naţional Strategic (PNS) pentru perioada 2023 - 2027, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

"După finalizarea Recensământului General Agricol vom avea o imagine mai exhaustivă în ceea ce priveşte modul de deţinere a terenurilor, de utilizare a terenurilor, a numărului de animale, dar şi a numărului de oameni care activează în agricultură, iar cu dinamica acestor cifre vom putea construi strategii în viitor. (...) Aşteptăm finalizarea acestui recensământ pentru că la finele anului 2022 trebuie să definitivăm şi noi, la Ministerul Agriculturii, Planul Naţional Strategic pentru perioada 2023 - 2027, ştiind faptul că pentru 2021 şi 2022 avem o perioadă de tranziţie şi programele sunt pregătite să le lansăm în săptămânile următoare", a spus Adrian Oros.

El a precizat că au fost finalizate toate etapele pregătitoare, fiind stabiliţi recenzorii şi recrutaţi oameni care nu lucrează în structurile MADR pentru această activitate.

"Nu suntem singuri, suntem împreună cu Institutul Naţional de Statistică, cu Ministerul Administraţiei şi Internelor şi cu structurile teritoriale ale acestora, iar suportul tehnic este asigurat de STS. S-au depăşit etapele pregătitoare, în care au fost stabiliţi recenzorii, au fost recrutaţi şi oameni care nu lucrau în structurile noastre pentru această activitate. Tot personalul a fost instruit, astfel încât să avem o activitate cât mai bună şi cât mai corectă şi să respectam toate măsurile impuse de pandemia Covid-19. Am încercat să popularizăm şi noi şi colaboratorii noştri această activitate, pentru că este una care se face mai rar, odată la 10 ani. Cred că rezultatele vor fi unele care să ne ajute foarte mult", a precizat ministrul.

Deşi APIA deţine o bază de date privind numărul de exploataţii agricole şi suprafaţa exploatată conform cererii unice de plată depuse de fermieri, Oros a subliniat că în realitate acestea sunt mai mari.

"Noi avem în fiecare an, în funcţie de acele cereri unice de plată care se depun la APIA, avem o bază de date cu numărul de exploataţii şi cu suprafaţa pentru care s-au depus cererea unică de plată, dar ştim că numărul de exploataţii este mai mare unde se va face agricultura de subzistenţă şi suprafaţa agricolă exploatată este mai mare decât cei care depun aceste cereri. De asemenea, vrem să verificăm dacă rezultatele acestui recensământ sigur se suprapun cât mai fidel cu bazele de date în ceea ce priveşte animalele, pentru că fermierii nu toţi depun acele cereri unice de plată sau acele cereri pentru subvenţii pentru animale", a explicat el.

Şeful de la Agricultură a transmis fermierilor să depună cererile unice de plată până pe 17 mai, pentru a putea beneficia de subvenţii fără penalităţi.

"Mai sunt câteva zile în care fermierii mai au timp să depună cererea unică de plată ca să beneficieze din 16 octombrie de subvenţii fără penalizări. În 17 mai se încheie, este data finală pentru înregistrarea cererii unice de plată", a subliniat acesta.

Recensământul General Agricol (RGA) - runda 2020 se va desfăşura în perioada 10 mai - 31 iulie 2021, cu scopul de a colecta, prelucra şi disemina datele privind structura exploataţiilor agricole din România, principiul de bază fiind utilizarea terenurilor şi deţinerea animalelor.

"Recensământul General Agricol este o acţiune de mare anvergură care va asigura informaţiile complexe şi datele statistice pentru realizarea unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploataţiilor agricole necesare fundamentării programelor şi politicilor agricole şi de dezvoltare rurală. Legislaţia europeană referitoare la structura exploataţiilor agricole şi recomandările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) prevăd organizarea şi efectuarea de recensăminte generale agricole la intervale de 10 ani", se arată într-o postare pe site-ul Ministerul Agriculturii.

Datele şi informaţiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafeţelor agricole şi/sau deţinătorii de efective de animale.

Ca ţară cu cele mai multe şi printre cele mai mici exploataţii agricole, România deţine circa 33% din numărul total de exploataţii agricole din Uniunea Europeană, cu o dimensiune medie de circa 3,6 hectare/exploataţie, cu mult mai mică decât dimensiunea medie de la nivelul Uniunii, de 16,6 hectare/exploataţie, importanţa rezultatelor recensământului agricol devenind evidentă pentru fundamentarea Politicii Agricole Comune care să asigure ţării noastre un sector agricol competitiv şi durabil.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. bea si tu un vin , pana atunci

    altceva oricum nu iti sta bine sa faci! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb