Hellenic Telecommunications Organization (OTE), proprietarul Cosmote, Romtelecom şi Germanos, vrea să le ceară acţionarilor, la adunarea anuală programată pentru 16 iunie, să aprobe contractarea unui împrumut de la Deutsche Telekom, iar analiştii consideră că situaţia este similară cu cea a Greciei.
OTE contează pe sprijinul companiei germane la fel cum Grecia s-a bazat luna trecută pe suportul politicienilor de la Berlin pentru a obţine un pachet de ajutor extern de 110 miliarde euro, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
"OTE este o oglindă a problemelor Greciei. Există o lipsă de credibilitate? Da. Este o situaţie economică dificilă? Da. Este vorba de un default (incapacitate de plată - n.r.)? Nu", comentează Boris Boehm, care administrează active de un miliard de euro la Aramea Asset Management Hamburg, inclusiv acţiuni Deutsche Telekom şi obligaţiuni guvernamentale elene.
Compania s-a confruntat cu protestele sindicatelor faţă de planurile Deutsche Telekom de a cumpăra mai multe acţiuni la compania elenă, fost monopol naţional în domeniul telefoniei şi unul dintre cei mai mari angajatori din sectorul privat din Grecia, cu 14.600 de salariaţi pe plan local.
OTE rezumă tot ceea ce FMI şi investitorii susţin că este în neregulă cu Grecia şi economia ţării, notează Bloomberg, amintind că profitul net al companiei a scăzut cu 33% în 2009, iar acţiunile s-au depreciat cu 42% în ultimele 12 luni, în timp ce indicele Standard & Poor"s Europe 350 Telecom Services Index a avansat cu 12%.
Deutsche Telekom a cumpărat, în 2008 şi 2009, 30% din acţiunile OTE cu 3,8 miliarde euro, pentru a-şi asigura accesul la pieţele care au încă creşteri puternice, precum România, Bulgaria sau Albania, în timp ce guvernul elen şi-a redus participaţia de la 28% la 20%, păstrând însă dreptul de veto asupra unor decizii corporative importante, precum cea privind numirea directorului general.