Guvernul urmează să adopte, în şedinţa de astăzi, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru completarea articolului 230 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul că asiguraţii care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privaţi pot plăti o contribuţie personală pentru a acoperi diferenţa dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privaţi şi tarifele suportate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate.
Astfel, potrivit proiectului de act normativ postat pe site-ul SGG, se introduce ca alineat 2 indice 1 la articolul 230 din Legea 95/2006 următorul text: "asiguraţii care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privaţi care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic, pot plăti o contribuţie personală pentru a acoperi diferenţa dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privaţi şi tarifele suportate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate".
Totodată, se adaugă ca prevedere inclusă în proiectul de OUG alineatul 2 indice 2 la articolul 230 din Legea 95/2006 cu următorul conţinut: "contribuţia personală pentru fiecare categorie de serviciu medical prevăzută la alin. 2 indice 1 este afişată pe pagina de internet a furnizorilor privaţi de servicii medicale şi se plăteşte în mod direct de către asiguraţi cu acordul prealabil în scris al acestora".
Un al treilea alineat introdus în proiectul de OUG - alineatul 2 indice 3 la articolul 230 din Legea 95/2006 - prevede că: "prin Contractul-cadru, aprobat prin hotărâre a Guvernului, se stabilesc serviciile medicale pentru care asiguraţii plătesc contribuţie personală în condiţiile alin. 2 indice 1, modalitatea şi condiţiile acordării acestora, precum şi procedura de stabilire a nivelului contribuţiei personale".
Pe agenda şedinţei de guvern se află şi un proiect de hotărâre privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat şi pentru învăţământul superior de stat în anul şcolar/universitar 2019-2020.
Executivul va adopta şi un memorandum având ca temă "aprobarea negocierii Scrisorii de înţelegere privind avansul dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 2,5 milioane de dolari, pentru sprijinirea activităţilor preliminare realizării Proiectului de dezvoltare Cartierul pentru justiţie şi aprobarea semnării Scrisorii de înţelegere şi acordarea împuternicirii de semnare a acesteia ministrului Finanţelor Publice".
Un alt memorandum supus adoptării vizează aprobarea semnării Planului de Acţiune al Programului de ţară UNICEF 2018-2022.
În cadrul aceleaşi şedinţe va fi prezentată şi o informare privind activităţile desfăşurate de MAE în vederea bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor pentru Parlamentul European din 26 mai 2019 şi organizarea secţiilor de votare în străinătate.