OUG privind legile justiţiei, publicată în Monitorul Oficial

V.D.
Politică / 16 octombrie 2018

OUG privind legile justiţiei, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de Urgenţă privind legile justiţiei a fost publicată în Monitorul Oficial astăzi, la peste 24 de ore după ce a fost adoptată în Guvern.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, luni, că adoptarea în grabă a unor acte normative va afecta dosarele aflate în curs de soluţionare şi a făcut referire la dosarele "foarte bine cunoscute" de pe rolul parchetelor militare care s-au instrumentat prin delegarea de personal de la mai multe parchete. Dacă delegările respective vor dispărea,"colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate". "Va fi foarte greu de imaginat cum vor putea fi soluţionate aceste dosare", a spus Lazăr, unul dintre dosare vizând protestul din 10 august.

Senatorul PSD Adrian Ţuluianu a apreciat că Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea legilor Justiţiei "nu este în regulă" şi trebuia discutată în partid, mai ales că de doi ani de zile se discută despre aceste legi. Ţuţuianu a spus că nu a văzut textul ordonanţei şi nu ştie dacă "sunt lucruri bune sau rele".

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine modificările privind majorarea vechimii pentru procurorii care lcurează la pacrehete de rang înalt, el afirmând că "nu e normal ca la parchete de nivel înalt, Parchetul General, să lucreze persoane care nu au suficientă experienţă" şi care "îşi fac ucenicia pe dosare complicate".

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a prezentat, luni, după şedinţa de Guvern, mai multe prevederi ale OUG, inclusiv pe cea prin care se măreşte vechimea necesară în profesie în magistratură pentru cei care vor dobândi funcţia de procuror general, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT.

"Vechimea minimă acum este de 8 ani şi va fi de 15 ani. La MJ, când se fac acele interviuri, ne recomandă Comisia de la Veneţia să dăm dovadă de mai multă transparenţă. Am preluat modelul CSM şi pe viitor respectivele interviuri vor fi transmise în direct, vor fi arhivate, vor putea fi văzute de oricine este interesant", a subliniat Toader.

O altă modificare se referă la majorarea până la 10 ani a vechimii în profesie pentru a ocupa o funcţie de procuror în DNA sau în DIICOT.

"Se consolidează prin OUG şi statutul procurorului detaşat la DNA sau DIICOT, în sensul că acum procurorul general poate să-i revoce dacă le aplică cea mai redusă sancţiune, avertismentul. Şi atunci am eliminat posibilitatea revocării de către procurorul general în prezenţa celei mai mici sancţiuni. Aici o precizare care nu-i de natură decât să sublinieze faptul că viitorii proucrori care vor funcţia la secţia pentru investigarea magistraţilor vor beneficia de drepturile procurorilor detaşaţi", a mai explicat ministrul Justiţiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ....Selectare PROFESIONALA si nu dupa vschime. Sunt multi prosti cu vechime,ca de exemplu si in Partidele politice. E o discriminare fatta de tineri cu medii f.bune.nu ca Tariceanu si Dragnea la care le cunoastem CV. din scoli si facultati

    1. ... Daca merg pe acest principiu ...de ce nu introduc aceeasi metoda si pentru ocuparea posturilor de ministri... Aici selectarea s-a facut dupa "care e mai prost si docil "

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb