OVIDIU NICOLESCU, CNIPMMR:  "În 2017, sunt alocate 63,8 miliarde de lei pentru salarii şi 39,4 miliarde de lei, pentru investiţii"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 5 mai 2017

"În 2017, sunt alocate 63,8 miliarde de lei pentru salarii şi 39,4 miliarde de lei, pentru investiţii"

Ovidiu Nicolescu, CNIPMMR: "Nu suntem siguri că bugetul de stat poate acoperi costurile majorării salariilor"

Consiliul Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că este necesară o lege unitară a salarizării persoanelor plătite din fonduri publice, a spus domnul Ovidiu Nicolescu, preşedinte de onoare al CNIPMMR.

Domnia sa a declarat, ieri, că în momentul de faţă, acest domeniu se confruntă cu foarte multe probleme, iar calitatea serviciilor oferite în sectorul de stat nu este corelată cu veniturile din acest domeniu. Cu alte cuvinte, este o discrepanţă foarte mare între performanţă şi salarizare.

De asemenea, domnul Nicolescu este părere că există neconcordanţe şi în ceea ce priveşte domeniile de activitate, în sensul în care domenii foarte importante au un nivel inferior de salarizare, faţă de altele cu o importanţă mai scăzută, ori în cazul organizaţiilor sau al unor persoane care, deşi au o pregătire profesională similară, au venituri diferite.

CNIPMMR susţine că legea salarizării trebuie să rezolve aceste probleme. Ea trebuie să fie fezabilă, adică să existe resurse pentru aplicarea prevederilor acesteia şi să fie motivaţională, adică să determine şi creşterea calităţii serviciilor, precum şi să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a ţării noastre.

Domnul Nicolescu a declarat că actualul proiect de lege trebuie perfecţionat din punct de vedere economic. În acest sens, domnia sa a declarat: "Trebuie să vedem, exact, care sunt costurile şi care sunt veniturile din care vor fi acoperite aceste costuri. Noi nu suntem siguri că bugetul de stat le poate acoperi".

Preşedintele de onoare al CNIPMMR a afirmat că orice măsură de mărire a salariilor bugetarilor trebuie să fie strict corelată cu o creştere a veniturilor bugetare şi ca avem nevoie, în acest sens, de o proiecţie a acestora.

De asemenea, potrivit domnului Nicolescu, este necesară corelarea creşterii salariilor cu creşterea productivităţii economiei naţionale. Domnia sa a explicat: "Dacă veniturile salariale vor creşte mai mult decât productivitatea, ne vom confrunta cu inflaţie, cu deficit bugetar, cu îndatorarea ţării, directă şi indirectă, pe termen scurt, mediu şi lung".

Totodată, preşedintele de onoare al CNIPMMR susţine că odată cu mărirea salariilor trebuie mărite şi investiţiile din sectorul de stat, domnul Nicolescu precizând că, pentru anul curent, sunt alocate sumele de 63,8 miliarde de lei, pentru salarii, şi cea de 39,4 miliarde de lei, pentru investiţii, în condiţiile în care cea de-a doua sumă ar trebui să fie, cel puţin egală cu prima.

Ovidiu Nicolescu a mai spus că investiţiile sunt cruciale pentru ţara noastră, mai ales în infrastructură, întrucât ne aflăm pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte infrastructura pentru transport şi comunicaţii. Domnia sa a adăugat că, din anul 2008, investiţiile publice au început să scadă.

Un alt aspect foarte important pe care domnul Nicolescu l-a adus în discuţie este cel al deblocării şi absorbţiei fondurilor europene. Prin prisma faptului că nu există fonduri pentru co-finanţarea programelor de dezvoltare regională, fondurile de UE sunt blocate.

Ovidiu Nicolescu a declarat: "Nu putem absorbi fondurile, pentru că noi nu contribuim, la rândul nostru, cu partea naţională. Noi nu facem niciun efort".

Domnul Nicolescu este de părere că mai există şi un aspect managerial-calitativ, de care, de asemenea, trebuie ţinut cont, deoarece în alte state, creşterile salariale sunt corelate cu performanţa, iar în acest sens, trebuie evaluate serviciile publice. Calitatea serviciilor publice, precum şi finalizarea reformei de administraţie de stat (care a fost începută, dar suspendată) sunt necesare pentru creşterea salariilor.

"CNIPMMR este de acord să existe o nouă lege, care să fie realistă şi corelată cu creşterea performanţei sectorului public şi a veniturilor. Această lege nu trebuie, însă, să afecteze investiţiile publice şi nu trebuie să ducă la creşterea fiscalităţii", a mai spus Ovidiu Nicolescu, care a adăugat: "PIB-ul se creează în sectorul privat, unde salariile sunt mai mici, motiv pentru care se va accentua şi decalajul dintre aceste două sectoare".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb